ADHD – Tulburarea hiperchinetica cu deficit de atentie

ADHD

Este normal pentru orice copil ca din cand in cand sa uite sa-si faca o tema, sa viseze cu ochii deschisi in timpul orelor, sa actioneze fara sa gandeasca sau sa se foiasca intruna la masa de seara. Si cu totii cunoastem copii care nu pot sta locului, care par sa nu asculte niciodata, nu urmeaza niste instructiuni indiferent cat de clar le sunt adresate sau fac comentarii nepotrivite in momente nepotrivite. Si adeseori ii etichetam ca neastamparati, lenesi ori indisciplinati. Dar neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea pot fi si semne ale tulburarii hipercinetice cu deficit de atentie, sau, pe scurt, ADHD (in engleză, Attention Deficit Hyperactivity Disorder), o afectiune mentala complexa, de neuro-dezvoltare, care ii afecteaza mai ales pe copii (desi poate continua si la varsta adulta) si se manifesta prin imposibilitatea de a se concentra asupra unui subiect sau asupra unei anumite actiuni.

ADHD este afectiunea mentala cel mai frecvent diagnosticata la copii si, netratata, poate avea consecinte negative multiple in viata copilului tau (psihologice, sociale, economice etc.). Copiii care nu se pot concentra si/sau controla pot avea dificultati sau chiar probleme la scoala, si le poate fi greu sa se inteleaga cu altii si sa-si faca prieteni. Iar toate acestea duc la frustrari, stima de sine scazuta, precum si tensiuni si stres pentru intreaga familie.

Primul pas in abordarea ADHD, pentru a-i asigura copilului tau ajutorul de care are nevoie, este sa recunoasi semnele si simptomele.

Simptome ADHD

Semnele si simptomele de ADHD apar in mod normal inainte de varsta de 7 ani. Poate fi insa dificil sa distingi intre ADHD si „comportamentul copilaresc“ normal. Daca observi doar cateva semne sau simptomele apar numai in unele situatii, cel mai probabil nu este vorba despre ADHD. Dar daca remarci ca o serie de simptome tipice sunt prezente in toate situatiile – acasa, la scoala si la joaca –, trebuie sa actionezi.

Odata ce intelegi cu ce probleme se confrunta copilul tau, veti putea sa lucrezi cu el, alaturi de specialisti, pentru a gasi solutii creative care sa-l ajute.

Principalele simptome ale ADHD sunt:

 • lipsa de atentie (ignora detaliille, face greseli de neatentie in activitatea scolara sau de alt tip, nu se poate concentra mult timp pe o activitate, pare sa nu auda ce se spune, pierde frecvent obiecte, e usor distras de stimuli externi, uita). Totusi, uneori copiii cu ADHD se pot concentra pe activitatile care le plac.
 • hiperactivitate (se foieste mereu, da din maini sau din picioare, isi paraseste locul in banca in timpul orelor, nu poate sta locului multa vreme etc.)
 • impulsivitate (are dificultati in a se juca sau a desfasura alte activitati in liniste, vorbeste excesiv, se repede sa raspunda la intrebari inainte ca acestea sa fie terminate, intrerupe, are un comportament agresiv la joaca, este excesiv de indraznet)

ATENTIE!  Nu toti copiii cu ADHD sunt neaparat si hiperactivi. Cei care sunt doar neatenti, pot parea distrati si nemotivati.

Cauze ADHD

Cauzele exacte ale ADHD nu sunt cunoscute, dar oamenii de stiinta au constatat ca exista o baza neurologica pentru aceasta tulburare; ereditatea poate fi si ea o cauza, dar nu intotdeauna.

Factori de risc ADHD

 • ereditatea
 • fumatul, consumul de droguri sau alcool de catre mama in timpul sarcinii sau expunerea la medii toxice in aceasta perioada
 • nastere prematura sau greutate scazuta la nastere
 • probleme ale sistemului nervos central in momente critice ale dezvoltarii

Diagnosticare ADHD

Desi s-a considerat, pana de curand, ca diagnosticarea cu ADHD nu se poate face decat dupa 4-5 ani, cand incep activitatile de tip scolar si simptomele sunt mai usor de recunoscut, acum se stie ca afectiunea poate fi detectata chiar si de la 15-18 luni.

Semne timpurii de posibila ADHD pot fi:

 • incetinirea cresterii in inaltime
 • intarzierea dezvoltarii motorii si a vorbirii
 • dificultati comportamentale

Repetam insa: aceste semne nu inseamna neaparat ca afectiunea este prezenta. Tot astfel, lipsa de atentie la un nivel care sa ne faca sa ne punem intrebari este mai greu de stabilit la prescolari, si numai pentru ca remarci o oarecare hiperactivitate sau impulsivitate la copilul tau nu inseamna ca are in mod necesar ADHD. Unii copii pot sta linistiti fara sa fie atenti, la altii, hiperactivitatea poate fi datorata pur si simplu unor probleme de disciplina. Incapacitatea concentrarii atentiei, crizele de furie sau hiperactivitatea sunt normale in anumite stadii de dezvoltare ale copilului. Daca crezi ca acest comportament este prea frecvent, excesiv sau afecteaza viata de familie, atunci este bine sa te adresezi unui medic.

Nu exista un test pentru ADHD.

Pentru a se pune acest diagnostic, semnalele de alarma trebuie sa fie prezente minimum 6 luni.

Diagnosticul nu poate fi pus decat de un medic, atat pe baza informatiilor pe care i le dau parintii sau alti adulti care stau mult in preajma copilului, cat si pe baza propriilor observatii. Pentru a se stabili un diagnostic clar, copilul ar trebui sa fie examinat de un logoped, un specialist in dezvoltare infantila si un psiholog sau un psihiatru.

Tratament ADHD

Primul tip de tratament in caz de ADHD va fi terapia comportamentala. Aceasta presupune schimbari de comportament la parinti si educatori, care vor folosi tehnici precum laudele si recompensele pentru buna purtare, ignorand momentele in care copilul nu se poarta cum trebuie. Viata ordonata si rutina sunt foarte importante pentru copiii cu ADHD.

Abia dupa varsta de 4 ani, si numai dupa ce s-a incercat terapia comportamentala vreme de minimum 6 luni, se poate hotari, eventual, trecerea la medicatie.

Iata cateva lucruri pe care le poti face tu, parintele, dar in paralel cu terapia de specialitate in sustinerea terapiilor de tratare ADHD:

 • Ai grija de tine., ca sa poti sa te ocupi cat mai bine de copilul tau. Mananca sanatos, dormi suficient, gaseste cai de a reduce stresul, cere ajutorul familiei, prietenilor si profesorilor copilului si sfatuieste-te permanent cu medicul acestuia.
 • Stabileste o ordine si respect-o. Ajutati-va copilul sa ramana concentrat si organizat prin urmarea unei rutine zilnice, simplificandu-i programul si tinandu-l ocupat cu activitati sanatoase.
 • Stabileste asteptari clare. Enunta clar regulile de comportament si arata-i ce se va intampla daca le respecta si daca le incalca – si ai grija ca intotdeauna sa existe o recompensa sau o consecinta pentru actiunile lui.
 • Incurajeaza-l sa faca miscare si sa doarma suficient. Activitatea fizica imbunatateste concentrarea si stimuleaza dezvoltarea creierului. In plus, duce la un somn mai bun, ceea ce poate reduce simptomele de ADHD.
 • Ajuta-ti copilul sa manance sanatos. Planifica mese si gustari sanatoase din trei in trei ore si evita dulciurile si mancarea de tip fast-food.

Retine! Daca depistezi si tratezi la timp semnele si simptomele ADHD, poti imbunatati spectaculos starea si aptitudinile copilului tau. Cu ajutorul potrivit, el poate progresa in toate aspectele vietii, dar este important sa nu amani sa cauti ajutor de specialitate.

 

Citeste mai departe.