ADHD – TULBURAREA HIPERCHINETICĂ CU DEFICIT DE ATENȚIE

 

ADHD

Este normal pentru orice copil ca din când în când să uite să-și facă o temă, să viseze cu ochii deschiși în timpul orelor, să acționeze fără să gândească sau să se foiască întruna la masa de seară. Și cu toții cunoaștem copii care nu pot sta locului, care par să nu asculte niciodată, nu urmează niște instrucțiuni indiferent cât de clar le sunt adresate sau fac comentarii nepotrivite în momente nepotrivite. Și adeseori îi etichetăm ca neastâmpărați, leneși ori indisciplinați. Dar neatenția, impulsivitatea și hiperactivitatea pot fi și semne ale tulburării hipercinetice cu deficit de atenție, sau, pe scurt, ADHD (în engleză, Attention Deficit Hyperactivity Disorder), o afecțiune mentală complexă, de neuro-dezvoltare, care îi afectează mai ales pe copii (deși poate continua și la vârsta adultă) și se manifestă prin imposibilitatea de a se concentra asupra unui subiect sau asupra unei anumite acțiuni.

ADHD este afecțiunea mentală cel mai frecvent diagnosticată la copii și, netratată, poate avea consecințe negative multiple în viața copilului tau (psihologice, sociale, economice etc.). Copiii care nu se pot concentra și/sau controla pot avea dificultăți sau chiar probleme la școală, și le poate fi greu să se înțeleagă cu alții și să-și facă prieteni. Iar toate acestea duc la frustrări, stimă de sine scăzută, precum și tensiuni și stres pentru întreaga familie.

Primul pas în abordarea ADHD, pentru a-i asigura copilului tau ajutorul de care are nevoie, este să recunoași semnele și simptomele.

 

 

Simptome ADHD

Semnele și simptomele de ADHD apar în mod normal înainte de vârsta de 7 ani. Poate fi însă dificil să distingi între ADHD și „comportamentul copilăresc“ normal. Dacă observi doar câteva semne sau simptomele apar numai în unele situații, cel mai probabil nu este vorba despre ADHD. Dar dacă remarci că o serie de simptome tipice sunt prezente în toate situațiile – acasă, la școală și la joacă –, trebuie să acționezi.

Odată ce înțelegi cu ce probleme se confruntă copilul tau, veți putea să lucrezi cu el, alături de specialiști, pentru a găsi soluții creative care să-l ajute.

 

Principalele simptome ale ADHD sunt:

 • lipsă de atenție (ignoră detaliille, face greșeli de neatenție în activitatea școlară sau de alt tip, nu se poate concentra mult timp pe o activitate, pare să nu audă ce se spune, pierde frecvent obiecte, e ușor distras de stimuli externi, uită). Totuși, uneori copiii cu ADHD se pot concentra pe activitățile care le plac.
 • hiperactivitate (se foiește mereu, dă din mâini sau din picioare, își părăsește locul în bancă în timpul orelor, nu poate sta locului multă vreme etc.)
 • impulsivitate (are dificultăți în a se juca sau a desfășura alte activități în liniște, vorbește excesiv, se repede să răspundă la întrebări înainte ca acestea să fie terminate, întrerupe, are un comportament agresiv la joacă, este excesiv de îndrăzneț)

 

ATENȚIE!  Nu toți copiii cu ADHD sunt neapărat și hiperactivi. Cei care sunt doar neatenți, pot părea distrați și nemotivați.

 

 

Cauze ADHD

Cauzele exacte ale ADHD nu sunt cunoscute, dar oamenii de știință au constatat că există o bază neurologică pentru această tulburare; ereditatea poate fi și ea o cauză, dar nu întotdeauna.

 

 

Factori de risc ADHD

 • ereditatea
 • fumatul, consumul de droguri sau alcool de către mamă în timpul sarcinii sau expunerea la medii toxice în această perioadă
 • naștere prematură sau greutate scăzută la naștere
 • probleme ale sistemului nervos central în momente critice ale dezvoltării

 

 

Diagnosticare ADHD

Deși s-a considerat, până de curând, că diagnosticarea cu ADHD nu se poate face decât după 4-5 ani, când încep activitățile de tip școlar și simptomele sunt mai ușor de recunoscut, acum se știe că afecțiunea poate fi detectată chiar și de la 15-18 luni.

Semne timpurii de posibilă ADHD pot fi:

 • încetinirea creșterii in inaltime
 • întârzierea dezvoltării motorii și a vorbirii
 • dificultăți comportamentale

Repetăm însă: aceste semne nu înseamnă neapărat că afecțiunea este prezentă. Tot astfel, lipsa de atenție la un nivel care să ne facă să ne punem întrebări este mai greu de stabilit la preșcolari, și numai pentru că remarci o oarecare hiperactivitate sau impulsivitate la copilul tau nu înseamnă că are în mod necesar ADHD. Unii copii pot sta liniștiți fără să fie atenți, la alții, hiperactivitatea poate fi datorată pur și simplu unor probleme de disciplină. Incapacitatea concentrării atenției, crizele de furie sau hiperactivitatea sunt normale în anumite stadii de dezvoltare ale copilului. Dacă crezi că acest comportament este prea frecvent, excesiv sau afectează viața de familie, atunci este bine să te adresezi unui medic.

Nu există un test pentru ADHD.

Pentru a se pune acest diagnostic, semnalele de alarmă trebuie să fie prezente minimum 6 luni.

Diagnosticul nu poate fi pus decât de un medic, atât pe baza informațiilor pe care i le dau părinții sau alți adulți care stau mult în preajma copilului, cât și pe baza propriilor observații. Pentru a se stabili un diagnostic clar, copilul ar trebui să fie examinat de un logoped, un specialist în dezvoltare infantilă și un psiholog sau un psihiatru.

 

 

Tratament ADHD

Primul tip de tratament în caz de ADHD va fi terapia comportamentală. Aceasta presupune schimbări de comportament la părinți și educatori, care vor folosi tehnici precum laudele și recompensele pentru bună purtare, ignorând momentele în care copilul nu se poartă cum trebuie. Viața ordonată și rutina sunt foarte importante pentru copiii cu ADHD.

Abia după vârsta de 4 ani, și numai după ce s-a încercat terapia comportamentală vreme de minimum 6 luni, se poate hotărî, eventual, trecerea la medicație.

Iată câteva lucruri pe care le poți face tu, părintele, dar în paralel cu terapia de specialitate in sustinerea terapiilor de tratare ADHD:

 • Ai grijă de tine., ca să poți să te ocupi cât mai bine de copilul tau. Mananca sănătos, dormi suficient, găseste căi de a reduce stresul, cere ajutorul familiei, prietenilor și profesorilor copilului și sfătuieste-te permanent cu medicul acestuia.
 • Stabileste o ordine și respect-o. Ajutați-vă copilul să rămână concentrat și organizat prin urmarea unei rutine zilnice, simplificându-i programul și ținându-l ocupat cu activități sănătoase.
 • Stabileste așteptări clare. Enunța clar regulile de comportament și arată-i ce se va întâmpla dacă le respectă și dacă le încalcă – și ai grijă ca întotdeauna să existe o recompensă sau o consecință pentru acțiunile lui.
 • Încurajeaza-l să facă mișcare și să doarmă suficient. Activitatea fizică îmbunătățește concentrarea și stimulează dezvoltarea creierului. În plus, duce la un somn mai bun, ceea ce poate reduce simptomele de ADHD.
 • Ajuta-ți copilul să mănânce sănătos. Planifica mese și gustări sănătoase din trei în trei ore și evita dulciurile și mâncarea de tip fast-food.

 

Reține! Dacă depistezi și tratezi la timp semnele și simptomele ADHD, poți îmbunătăți spectaculos starea și aptitudinile copilului tau. Cu ajutorul potrivit, el poate progresa în toate aspectele vieții, dar este important să nu amâni să cauți ajutor de specialitate.

 

Citeste mai departe…