Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-i pastreze. Prietenia chiar conteaza!copilul sa-si faca prieteni 

Multiple studii au scos in evidenta cat de important este pentru copiii nostri sa dobandeasca abilitati de socializare si relationare, ulterior definindu-se cativa pasi esentiali pentru cresterea invatarii socio-emotionale. Aceeasi pasi ajuta la dobandirea de abilitati esentiale pentru imprietenire, pentru a gasi copiii potriviti, sunt mai putin subsceptibil de a fi exclusi sau hartuiti si de a pune bazele unei vieti sociale care sa aduca experiente benefice pe viitor. Ca si multe alte abilitati, unii micuti au un talent nativ pentru aceste aspect, altii au nevoie de sprijinul nostru. Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni!

Sa recunoastem, unii copii pot sa-si faca foarte usor prieteni. Sunt invitati la toate aniversarile, sunt inclusi in toate jocurile, ba chiar alesi primii in echipa si vazuti ca prietenul tuturor. Daca am putea privii putin in viitorul lor i-am vedea continuand sa aiba un succes in socializare in timpul scolii, dar si pentru restul vietii.

“Psihologii de copii au descoperit despre copii care sunt populari ca au invatat secretul competentei sociale.”

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni.

Ca majoritatea abilitatilor, imprietenirea este definita prin incercari si esecuri. De aceea, cu cat mai multe oportunitati au copiii sa incerce ce functioneaza pentru ei si ce nu, cu atat compententa sociala se va dezvolta mai mult. Acest lucru dezavantajeaza o gramada de copii. Copiii care sunt mai retrasi si timizi, copiii care n-au avut multe interactiuni sociale, copiii care n-au invatat acesti primi pasi critici de imprietenire, copiii care n-au de la cine sa invete sau copiii sunt doar micutii care pornesc cu un handicap in dezvoltarea competentelor sociale. Asa cum copiii care sunt mai populari continua sa experimenteze aceste abilitati ale lor, copiii care nu stau foarte bine la acest capitol vor continua sa ramana mai izolati. In final, durerea provocata de respingerile avute in societate se va amplifica si va incepe sa ne afecteze copiii mult mai mult decat ne inchipuim, de multe ori se perpetueaza pana la varsta adulta.

Valoarea ascunsa a predarii abilitatilor sociale – prietenii ajuta copiii sa nu se mai izoleze

Noile studii conform Concordia University, Florida Atlantic University si Vermont University accentueaza importanta ajutarii copiilor sa invete sa socializaze.

“Un studiu de 3 ani, realizat de Jurnalul de Dezvoltare in Psihopatologie, a fost realizat pe 130 de fete si 101 baieti din clasele 3-5. S-a descoperit ca in general colegii ii resping pe copiii care nu prea stiu sa socializeze sau sunt perceputi ca agresivi sau imaturi. De asemenea, cercetatori au descoperit ca prietenii sunt folositi si ca o forma de protectie impotriva tristetii copiilor nostri. Altfel spus, amicii copilului tau pot proteja copiii mai sensibili impotriva depresiei sau anxietatii.”

“Autorul, Wiliam Bukowski afirma: “Efectul pe termen lung pentru un copil retras este negativ si de durata. In timp, am descoperit despre copiii care sunt mai retrasi ca au nivele mai crescute de tristete sau emotii deprimante. A avea un prieten poate sa fie benefic si protector pentru copiii mai retrasi sau timizi. Studiul nostru confirma valoarea prieteniilor, care sunt ca un scut impotriva experientelor sociale negative.”

Vestea buna este ca socializarea poate fi invatata. Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni. Studii realizate la UCLA si Duke University ne arata ca pana si copiii cu abilitatile cele mai scazute in relationare pot fi ajutati. Dezvoltarea aceastor abilitati nu poate sa faca altceva decat sa mareasca copiilor increderea in sine si sa le creasca potentialul de implinire interpersonala. Urmatorii pasi te vor invata cum sa-ti inveti copilul orice abilitate consideri tu ca ii trebuie pentru a se intelege mai bine cu altii.

Afla cum sa-ti inveti copilul sa se imprieteneasca cu alti copii in 4 pasi simpli. 

Citeste mai departe...