Anxietate – Cum sa intelegem aceasta tulburare

Anxietate

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28.8%(Kessler RC, 2005), ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Ce definim prin anxietate?

O suma de simptome fizice neplacute , insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica, care pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu, fiind prin definitie in exces fata de ceea ce ar fi adaptativ sau firesc in acea situatie si producand prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.

Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt:

1.Simptome care sugereaza problem cardiologice: palpitatii, intepaturi toracice in zona inimii, dureri la nivelul toracelui, amorteli, furnicaturi in member, frica intense ca poti avea un atac de cord/lesin

  1. simptome care sugereaza problem respiratorii: senzatie de nod in gat, senzatie de a fi fara aer sau a se sufoca, senzatii de ameteala, “cap usor” sau lesin, frica intense ca poti muri (prin lipsa de aer, atac de cord etc)
  2. simptome care sugereaza problem digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipatie, greata, “nod in stomac”,
  3. tremor, transpiratii reci sau calde,stare de incordare

5.simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimtite ca  senzatie ca te privesti din exterior, ca te departezi de corp, ca exteriorul apare ca ciudat sau modificat,  frica intense ca poti sa peirzi controlul, frica de a nu innebuni , neliniste sau ingrijorare sau iritabilitate, senzatia de a fi mereu”ca pe ace”, in alerta, oboseala cronica, tulburari de concentrare, senzatie de “minte goala” sau tulburari legate de somn

 

Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu poata sa apara in contextul anxietatii sau pe “fond psihic”, de la tremor si palpitatii la lesin, diaree sau paralizii.

 

Din acest motiv, inainte de a concluziona ca anumite simptome sunt cu determinare psihica, consultul medical de medicina interna, cardiologie, neurologie sau alte specialitati este recomandat.

In dorinta de a evita aparitia acestor simptome, multe persoane ajung sa nu mai poata iesi din casa neinsotite sau sa mearga in locuri cu multi oameni (agorafobie), nu mai pot sta singuri in casa (monofobie) sau ajung sa evite o serie de lucruri si locuri care aparent le genereaza anxietatea.

 

Factorii psihologici

Anxietatea este un semnal (neplacut, uneori imposibil de suportat dar util) in a ne semnala ca ceva in viata noastra psihica nu este sanatos/echilibrat/adecvat.

Este semnul ca undeva exista o suferinta, cel mai adesea veche, care a modificat:

-felul in care gandim, evaluam si reactionam la evenimentele vietii

– felul in care ne vedem pe sine si

-felul in care ii percepem pe ceilalti, relatiile interpersonale,

– in care ne raportam la viata (raspunsurile la problemele existentiale:  de ce traim?, care este scopul vietii?, care este scopul meu in viata?, ce se intampla dupa moarte? Etc)

 

O varianta simpla de a intelege dinamica interna a simptomelor de anxietate este

teoria”Copilului interior”.

 

“Copilul interior” este o parte din psihicul nostru care a inmagazinat toate experientele noastre din copilarie, fiind un concept existent in diferite curente din filozofia estica, in teoria analizei tranzactionale, in terapia jungiana, familiala sistemica si in diferite forme in mai toate psihoterapiile actuale.

Daca ne reprezentam Copilul interior ca pe creierul nostru emotional, ca pe felul nostru vechi, instinctiv de a reactiona, putem intelege anxietatea ca pe “plansul” acestei parti vechi din noi.

Putem avea astfel un mod foarte bun pentru a stii cum sa reactionam fata de simptomele de anxietate: exact ca fata de un bebelus care plange.

Daca ne suparam ca plange, eventual il ducem la doctor ca e “bolnav”, daca tipam la el si il criticam pentru ca plange in loc sa stam sa incercam sa aflam de ce plange, acesta nu se va opri ci va plange si mai tare. Tot astfel daca luam ne suparam ca avem anxietate in loc sa incercam sa aflam ce semnifica ele, simptomele se vor accentua.

 

Principalele tulburari de anxietate

  1. Tulburarea de panica – marcata de momente in care anxietatea atinge brusc intensitati foarte mari (in aprox 15 min)- atac de panica (AP) , insotite de o frica intense si exagerata legata de perspectiva reaparitiei  AP, aparitia unui AP la expunerea la stimuli legati de aparitia AP si eforturi extreme de a evita AP chiar daca asta afecteaza grav calitatea vietii (persoana ajunge sa nu poata sta singura, nu mai iese din casa etc-agorafobie)
  2. Tulburarea de anxietate generalizata – anxietate si ingrijorare excesiva, imposibil de controlot, prezenta in majoritatea timpului, timp de cel putin 6 luni, insotita de neliniste (“ca pe ace”), oboseala, dificultati de concentrare, ititabilitate, tensiune musculara si tulburari de somn
  3. Fobia specifica – frica marcata, persistenta si excesiva /irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la un obiect/situatie specifica(avion, inaltime, animale, injectii etc). Posibilitatea expunerii la stimulul temut este evitata chiar daca aceasta evitare afecteaza grav calitatea vietii ( de exemplu, refuza calatoriile deoarece exista o fobie de avion, isi risca sanatatea deoarece evita medicii si analizele medicale etc)
  4. Fobia sociala – frica marcata, persistenta si excesiva /irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la o situatie sociala sau de performanta in care evaluarea este posibila (de exemplu, frica de a vorbi in public, de a sustine examene orale, de a vorbi cu persoane necunoscute etc). Persoana evita orice situatie si este infricosata sau blocata de perspectiva oricarei expuneri sociale, de frica unei evaluari negative. Timiditatea este o alta denumire data fobiei sociale. In cazurile severe, persoana ajunge sa fie definite de acest comportament si devine o tulburare de personalitate evitanta.
  5. Tulburarea obsesiv-compulsiva – persoana prezinta fie obsesii (adica ganduri, imagini, impulsuri care apar in mintea sa repetitiv, persistent, fara sa le poata controla sau suprima- de exemplu gandul de a nu se imbolnavi, de a nu muri, de a fi inselat etc) fie compulsii (acte mintale ca numarat, rugaciuni, repetari sau acte comportamentale ca spalat pe maini, punere in ordine, verificari care sunt menite intr-unmod irational, nejustificat sau exagerat sa controleze sau suprime obsesiile). Aceste obsesii sau compulsii cauzeaza suferinta marcata, ocupa timp cel putin o ora in fiecare zi, afecteaza viata normal a persoanei.

 

Citeste mai departe

ANXIETATEA LA COPII

TRATAMENT ANXIETATE