vorbeste-le copiilor tai
Vorbeste cu copiii tai
2 aprilie 2018
Baltaretu Luminita
2 aprilie 2018

Avem intotdeauna relatiile pe care ni le dorim?

relatii

 

Avem intotdeauna relatiile pe care ni le dorim?realatiile

Din orice perspectiva am studia societatea umana – fie ca exploram cu atentie istoria vasta a evolutiei umanitatii, fie ca exploram dezvoltarea unei singure persoane – suntem in permanenta obligati sa consideram fiinta umana in virtutea relatiilor sale interpersonale.  Exista date convingatoare ce provin din studiul primatelor, al culturilor primitive sau al societatii contemporane ca fiintele umane au trait intotdeauna in grupuri ce au fost caracterizate permanent de relatiile intense si durabile intre membrii si ca nevoia de apartenenta este un motiv puternic, fundamental si universal.

Izolarea de alte persoane este un factor de risc pentru mortalitatea timpurie la fel de mare ca si factorii de risc fizici si evidenti, cum ar fi obezitatea si fumatul. Si reciproca este adevarata,  integrarea si legaturile sociale au un impact pozitiv asupra unor afectiuni grave cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul etc.

Personalitatea este aproape in intregime produsul interactiunii cu alte fiinte umane semnificative pentru tine. Nevoia de a relationa strans cu ceilalti este o nevoie de baza, ca oricare nevoie biologica.

Respectul de sine – Procesul construirii acestuia se realizeaza pe baza evaluarilor pe care le citim in ochii celor importante persoane pentru noi. Relatiile satisfacatoare cu cei de aceeasi varsta si stima de sine sunt concepte inseparabile.

Nevoia de a fi acceptat si de a interactiona cu ceilalti este aceeasi, indifernt de conditia sociala, gen sau rolul in famile si societate.

Atunci când te uiţi la o persoană, indiferent cine este, dă-ţi seama că aceasta are o poveste în spate. Fiecare dintre noi trecem prin tot felul de evenimente care te schimbă şi unele chiar te forţează să te dezvolţi.

Pentru a avea o relatie buna cu cei din jur este necesar sa-i cunosti.

Este important sa fii interesat de persoanele cu care interactionezi sau cu cele pe care le vrei cat mai aproape de tine. Fiecare persoana care trece prin viata ta poate sa-ti influenteze personalitatea intr-un anumit fel, fie ca e un coleg de la munca, vanzatorul de la magazinul din colt, cel mai bun prieten sau o persoana pe care o intalnesti intr-un drum cu trenul.

Conversatiile sunt mereu bine venite, iar oamenii care stiu sa asculte sunt foarte apreciati. Sunt unele persoane cu care comunici mai usor, chiar daca le cunosti de scurt timp, parca ati avea o conexiune, insa nu toti oamenii sunt la fel de deschisi. Indiferent de modul in care curg discutiile, este nevoie de timp pentru a forma niste legaturi.

Abilitatile sociale fac posibila convietuirea, in profida deosebirilor inerente intre oameni. Aceste abilitati confera farmec personal, reusita sociala, pozitii sociale.

Relatiile cu oamenii. Fiecare relatie cu o anumita persoana are un traseu aparte. Suntem diferiti si este firesc sa avem diverse legaturi cu cei din jur. Fie ca suntem colegi de scoala, la munca, prieteni, iubiti, parinti, frati, fii sau simple cunostinte, fiecare relatie cu cei din jur trebuie mentinuta intr-un anume fel. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de oameni in jur, tocmai de aceea trebuie sa-i stim aprecia si, cand este posibil, sa-i stim alege, ….. avem aceasta libertate.

O relatie, odata inceputa, se va contura incet-incet, iar dupa ce va fi construita si definita, va trebui sa invatam sa o intretinem.

Desi suna oarecum banal, este foarte important sa iti dai seama de unele aspecte personale care ar putea sa afecteze sau sa influenteze relatiile cu cei din jur. Dandu-ti seama de comportamentul si reactiile tale in anumite situatii, poti realiza cum te percep cei din jur, iar daca e nevoie, poti incerca sa te schimbi. Trebuie sa incerci sa iti cunosti nevoile, limitele, preferintele si sa fii stapan pe tine.

Iata ce trebuie sa faci: 

  • apreciaza oportunitatea de a crea noi legaturi cu oamenii pe care-i cunosti,
  • in timp ce, in mod natural, te desprinzi de relatiile vechi care nu mai functioneaza ca inainte,
  • cauta sa ai incredere in ceea ce simti si crezi,
  • accepta cu inima deschisa noile prietenii in care te implici chiar daca stii ca intri pe un teritoriu necunoscut,
  • pregateste-te sa inveti, sa faci fata unor posibile provocari,
  • si mai ales pregateste-te sa cunosti pe cineva care ti-ar putea schimba viaţa pentru totdeauna.

Daca te nemultumesc sau te intristeaza adesea relatiile pe care le ai cu ceilalti, daca te simtiti singur sau respins, exista specialisti care te pot ajuta in gasirea drumului spre o viata sociala multumitoare.

 

Autor: Baltaretu Luminita

 

Citeste mai departe…

CUM SA-MI IMBUNATATESC RELATIA CU CEILALTI?