In ciuda numarului mare de oameni care merg la psihoterapie, exista in continuare ideea preconceputa ca aceasta este numai pentru cei care sufera de o afectiune mentala sau trec prin probleme personale grave. Beneficiile psihoterapiei se extind insa mult dincolo de perioadele de criza. Oamenii vor mai mult decat sa nu fie deprimati. Ei se intreaba ce pot face ca sa fie mai fericiti, mai productivi, mai impacati cu ei insisi sau cu cei din jur. Ii intereseaza dezvoltarea personala si cum sa obtina mai mult de la ei si de la viata.

Pentru ca atingerea potentialului deplin necesita cunoastere de sine, autocontrol si, ca sa spunem adevarul, foarte multa munca, este mult mai bine sa faci acest lucru cand nu esti in criza.

In cazul in care, daca exista o problema in viata ta care te tulbura, cu cat vei incerca s-o lamuresti mai devreme, cu atat ea va fi mai putin traumatizanta. Cu timpul, chiar si lucrurile marunte se pot transforma in dezastre de proportii. Dar cu cat mergi mai devreme la psihoterapie, unde poti fi ajutat sa te angajezi intr-o introspectie eficienta, cu atat iti va fi mai bine pe termen lung.

Psihoterapia se recomanda tuturor persoanleor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltare personala, pentru imbunatatirea calitatii vietii, dar si ca tratament pentru acele nemultumiri sau disfunctionalitati care se incadreaza intr-un dignostic psihiatric.

Iata cateva dintre prejudecatile sau indoielile in legatura cu ideea de a apela la psihoterapie:

De ce n-as putea vorbi la fel de bine cu prietenii mei?

Este, fara indoiala, foarte bine sa vorbesti cu o ruda sau un prieten apropiat. Dar acesta poate ca nu-ti va acorda atentia sa absoluta sau nu va fi total obiectiv. Cu sigurata sunt sanse mari sa nu-ti poata da un sfat bun din lipsa experientei sau a cunostintelor.

Un profesionist nu te va judeca, ci doar te va indruma spre ceea ce este cel mai bine pentru tine.

Daca merg la psihoterapie, oamenii vor crede ca sunt nebun.

Este posibil ca nu toata lumea sa reactioneze favorabil auzind ca ai apelat la un psihoterapie. Si retine ca uneori rezervele oamenilor in legatura cu psihoterapia vin si din propriile lor temeri – ca ar trebui sa o faca si ei sau ca te vei schimba in relatia cu ei. Cu toate acestea, majoritatea, cand vor vedea rezultatele in cazul tau, vor incepe si ei, la randu-le, sa sustina terapia.

Pe de alta parte, nu este necesar sa stie toata lumea ca faci asta. Poti sa le comunici aceast lucru doar daca vei dorii sau cand vei fi pregatit.

Si daca intr-adevar ma schimb prea tare?

E drept, autointrospectia cu ajutorul unui specialist te poate face sa ajungi la concluzia, de pilda, ca esti intr-o relatie nociva pentru tine sau ti-ai ales gresit profesia sau slujba. Dar in nici un caz nu va crea probleme inexistente pana atunci. Numai daca intr-adevar aceasta problema exista, ea te va ajuta sa o identifici, ca pe o eventuala sursa a nemultumirilor sau insucceselor tale. Altfel, este foarte posibil si sa ajungi la concluzia ca totul este bine, sa ti se spulbere indoielile si sa fii liber sa te concentrezi pe ceea ce poti face mai departe.

Oamenii inteligenti nu au nevoie de psihoterapie, pentru ca-si vor rezolva singuri problemele

Pana si cei mai inteligenti sau de succes oameni pot avea probleme emotionale serioase, puncte extrem de sensibile sau traume din trecut ramase nerezolvate, care ii afecteaza fara sa stie, ducand la nesiguranta, anxietate, momente de depresie, incapacitate de decizie in unele momente sau chiar decizii gresite etc.

Adeseori, chiar oamenii aparent cei mai realizati se confrunta cu probleme a caror origine nu o pot identifica singuri si, prin urmare, nu le pot gasi rezolvarea.

Daca mergi la psihoterapie nu esti nebun ci chiar dimpotriva!

Psihoterapie fac numai oamenii suficient de „sanatosi” cat sa observe ca sunt aspecte din viata lor care nu sunt cum si-ar dori si ca au nevoie de ajutor profesionist pentru schimbare!

ESTE BINE SA APELEZI LA PSIHOTERAPIE daca:

– viata ta pare sa nu aiba sens, nu stii ce vrei de la viata sau esti nemultumit in general de viata ta

– se tot repeta anumite lucruri in viata ta (relatiile se termina in acelati fel, intri in acelasi fel de conflicte, pari sa nu ai „noroc” etc) si vrei sa schimbi acest lucru

– vrei sa iti imbunatatesti relatiile sociale, sa stii sa comunici mai eficient, sa te simti mai bine alaturi de ceilalti

– gandesti preponderent negativ, pesimist si vrei sa schimbi acest lucru

– vrei sa stii mai multe lucruri despre tine, sa intelegi mai bine felul in care faci alegerile in viata si sa te dezvolti

– Ai un diagnostic psihiatric (tulburare de anxietate, tulburare depresiva, bipolara, schizoafectiva, schizofrenie, tulburare de personalitate) si DORESTI TRATAMENT PSIHOTERAPEUTIC ALATURI DE CEL MEDICAMENTOS (sau ca unic tratament in tulburarile in care este posibil)

Despre procesul de psihoterapie:

Sedintele dureaza 50 de minute si au loc o data sau de doua ori pe saptamana;
– nu este recomandat sa intarziati, deoarece sedinta nu se va prelungi si veti pierde astfel minute pretioase; de asemenea, este bine de stiut ca veti plati pentru toate sedintele programate saptamanal, cu exceptia vacantelor terapeutice, vacantelor proprii anuntate, internarilor in spital sau decesului unei rude apropiate
– regulile de confidentialitate sunt destul de stricte pentru terapeuti, acestia nu au voie sa dezvaluie identitatea clientilor lor, a aspectelor legate de ceea ce impartasesc acestia etc; va recomandam sa faceti acelasi lucru si sa pastrati continutul sedintelor de terapie pentru dumneavoastra, desi acest lucru nu este obligatoriu
– regulile de etica ale psihoterapeutilor nu permit acestora sa aiba orice alt raport cu clientul sau in afara celui terapeutic: astfel, un terapeut nu poate lucra cu colegi, prieteni, rude, parteneri de afaceri etc; evident ca o relatie sentimentala cu clientul este exclusa din start; in general aceasta regula se mentine si dupa incheierea terapiei; se recomanda de asemenea ca terapeutul sa nu lucreze cu clienti intre care exista relatii stranse de prietenie sau rudenie (soti, cel mai bun prieten etc.)
– terapeutul care lucreaza cu adulti nu are voie sa dezvaluie aspecte din psihoterapia unui client cu rude sau prieteni ai acestuia la cererea lor; de aceea este recomandat ca clientul sa isi plateasca terapia din bani proprii, pentru a evita contractele triunghiulare (daca altcineva plateste se poate simti indreptatit sa ceara amanunte pentru a afla „pe ce da banii”);
– relatia terapeutica este cel mai important aspect care duce la schimbare; este recomandat sa va simtiti bine in compania terapeutului pentru un proces eficient; aduceti in discutie aspectele care va fac sa va simtiti inconfortabil; sigur, se poate analiza ce se intampla constient sau inconstient in cazul celor care „nu gasesc pe nimeni suficient de bun sau placut!”
– oferiti-va timp; psihoterapia nu este o pastila magica si este eficienta intr-un ritm care se adapteaza de obicei dupa ritmul dumneavoastra psihologic si nu dupa dorinta de a scapa de simptome
– terapeutii nu detin „cheia adevarului si luminii” asa ca in general nu vor oferi sfaturi si nu va vor spune ce sa faceti, exceptand anumite teme pentru acasa
– exersati descoperirile din timpul terapiei de la o sedinta la alta, altfel o ora pe saptamana nu va putea insemna o schimbare eficienta

In consecinta, psihoterapia te poate ajuta sa identifici si sa rezolvi o gama larga de probleme care fie iti creeaza anxietate, fie te tin pe loc sau constituie, fara sa-ti dai seama, o frana in calea realizarii unei vieti senine si reusite. Apelarea din timp la un ajutor profesional nu poate fi decat o decizie inteligenta, de om informat si preocupat sa se dezvolte in armonie cu dorintele si abilitatile sale.

AFLA DACA AI NEVOIE DE PSIHIATRU SAU PSIHOLOG