CAND PARINTII SUNT FURIOSI

 

Nu exista parinti care sa nu se enerveze, este un adevar clar pentru toti parintii pentru ca copiii știu să împingă butoanele si sa faca acele comportamente care ii supara cel mai tare. În ciuda iubirii pentru ei, sau poate din cauza ei, parintii nu sunt mereiu pregatiti pentru intensitatea furiei pe care o pot experimenta.

Deși este supărător și adesea surprinzător, este normal pentru multi parinti sa se gaseasca la capatul rabdarii lor. Frustrarea poate creste pe măsură ce sunteți mamă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, an dupa an. Chiar cand parintii isi iubesc copiii foarte mult, furia este firesc sa apara pentru ca cu cat este iubirea mai mare cu atat mizele si emotiile implicate sunt mai mari.

Exista multe categorii de parinti care nu se potrivesc descrierii de mai sus si de aceea acest articol nu li se adreseaza.

  • Categoria parintilor neimplicati si nervosi care isi descarca furia si frustrarile asupra copiilor, pentru ca isi doresc copii „cuminti” care sa nu ii deranjeze.
  • Categoria printilor care apreciaza educatia parintilor lor si care cred ca pedepsele corporale sunt necesare pentru o educatie „sanatoasa”
  • Categoria parintilor „prefecti” care dupa terapie si multe carti de parenting reusesc sa nu arate furie niciodata copiilor lor.

 

In afara de aceste categorii de mai sus, ceilalti parinti se confrunta zilnic nu numai cu furiile copiilor lor ci si cu ale lor proprii si apoi cu vinovatia si regretele aferente. Dar, învățând mai multe despre furie și modalități mai sănătoase de a o exprima, puteți reduce frecvența cu care  ” va pierdeți cu firea”. Ar putea dura ceva timp, dar puteți practica moduri de a vă exprima furia care păstrează și, în unele cazuri, chiar imbunatatesc relația ta cu copiii.

Haideti sa vedem ce putem face pentru a gasi aceste modalitati:

 

1. Vindecati furiile trecutului 

Parentajul poate fi terapeutic. Vă poate arăta unde sunt problemele dvs. și vă motivează să le rezolvați. Dacă trecutul dvs. este încărcat cu furie nerezolvată, luați măsuri pentru a vă vindeca înainte de a face rău copilului. Studiile au arătat că copiii ale căror mame adesea exprimă furie sunt mult mai probabil să fie dificil de disciplinat. Identificați problemele din trecut care ar putea contribui la furia dumneavoastra. Identificați situațiile actuale care vă fac supărați, cum ar fi nemulțumirea față de locul de muncă, soțul / soția, sinele sau copilul. Amintiți-vă, vă oglindiți emoțiile. Dacă copilul dvs. vede o față furioasă cronică și aude o voce furioasă, aceasta este persoana pe care este mai probabil să o copieze.

2. Schimbati perspectiva

Fiecare persoană are un buton de furie. Unii părinți sunt atât de predispuși la furia încât atunci când explodează pana si cainele cauta un loc sa se ascunda. Încercați acest exercițiu. În primul rând, împărțiți-vă „faptele necorespunzătoare” ale copiilor dvs. în „maruntisuri” (neplăceri și neplăceri), care nu merită enervarea, și „grave” care produc suferinta altora, proprietatii sau pun copilul in pericol si in care o atitudine urgenta este necesara.

Propuneti-va sa va enervati doar la lucrurile grave si sa va controlati la maruntisuri. Desi nu este usor, veti observa in timp o diferenta in comportamentul dumneavoastra. Puteți observa, de asemenea, că nu va fi la fel de ușor cum pare. Atunci când apare o problemă reală, sunteți mai condiționat să vă controlați.

Puteți respira adânc, puteți pleca, vă puteți răcori, vă puteți planifica strategia și puteți reveni la scenă. De exemplu, un copil smulge vopsea de pe perete. Te-ai condiționat să nu explodezi. Ești în mod firesc supărat și este util pentru copilul tău să-ți vadă nemulțumirea. Treceți cu fermitate prin scurta conferință „nu”, dar fără a lăsa furia  să vă faca sa tipati. Apoi, cereți un timp de pauza. Odată ce v-ati liniștit, insistati pe langa copil (dacă e destul de mare) să va ajute să curătati mizeria. A fi în controlul mâniei ca parinte îi oferă copilului mesajul: „Mami este furioasă și are dreptul să fie așa. Nu-i place ce am facut, dar tot ma place si crede ca sunt suficient de capabil ca sa curat dupa mine. ” De multe ori,  ce simtim după furie ne deranjează mai mult decât greseala copilului. Odată ce am realizat că ne putem controla sentimentele mai ușor decât copiii noștri își pot controla comportamentul, reusim să îndurăm aceste etape frustrante ale copilăriei și viața cu copiii noștri devine mult mai ușoară.

3. Faceti din furie un aliat

Daca realizati ce va enerveaza, puteti sa fiti mai atent la aceste situatii si sa va pregatiti sa rezistati la ele. Cu timpul, reactia la aceste evenimente scade in intensitate

4. Iertati-va

Daca realizati ca v-ati pierdut cu firea, fiti sinceri si cereti scuze copilului. Dar acceptati ca nu sunteti perfect si transmiteti acest mesaj si mai departe. Perseverati in a gasi metode de a rari momentele de furie.

5. Documentati-va

Aflati despre diferitele etape de dezvoltare ale copiilor, nevoile lor in aceasta perioada si diferentele dintre baieti si fetite. Fiecare etapa vine cu nevoile sale si daca intelegeti ce motiveaza fiecare copil, veti putea sa va deranjeze mai putin ceea ce face acesta.

 6.Cereti ajutor

Daca stiti ca treceti printr-o perioada grea sau descoperiti ca nu reusiti sa va stapanaiti emotiile prea bine, cereti ajutor de specialitate. Un psihoterapeut va poate ajuta sa va schimbati viata pentru a face mai mult loc emotiilor pozitive.