Ce cauzeaza anxietatea?

 

Starea de anxietate nu este indusa sau provocata de o singura cauza, ci de mai multe. Intotdeauna mai multi factori diferiti sunt implicati, intr-o oarecare combinatie, precum factori de personalitate, experiente de viata dificile si sanatatea fizica. Cu adevarat, unul poate fi mai dominant, insa niciodata nu este doar unul singur.

Principalele cauze ale anxietatii sunt: 

Istoricul cazurilor de sanatate psihica din familie:

Unii oameni care sufera de stari de anxietate s-au putea sa aiba o predispozitie genetica catre anxietate, aceste stari fiind comune in cadrul familiei. Insa, avand un parinte sau o ruda apropiata care are stari de anxietate nu inseamna automat ca si tu vei avea aceasta tulburare.

Factorii de personalitate:

Studiile realizate arata ca persoanele cu anumite trasaturi de personalitate au sanse mai mari sa devina anxiosi. De exemplu, copiii care sunt perfectionisti, se supara foarte usor, sunt timizi, inhibati, carora le lipseste increderea in sine sau cei care vor sa controleze totul, deseori incep sa aiba stari de anxietate inca din copilarie, adolescenta sau chiar ca adult.

Evenimente stresante active

Starile de anxietate pot aparea in urma unuia sau mai multor evenimente stresante din viata. Printre cauzele care declanseaza anxietatea cele mai intalnite sunt:

  • Stresul de la munca sau schimbarea locurlui de munca.
  • Schimbari in viata personala.
  • Aparitia unui nou nascut.
  • Probleme de familie sau de relatie.
  • Socuri emotionale majore urmate de un eveniment traumatizant.
  • Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
  • Moartea sau pierderea unei persoane apropiate.

Probleme fizice de sanatate:

Bolile fizice cronice pot contribui la declansarea starilor de anxietate sau pot avea impact asupra tratamentului anxietatii. Cele mai comune diagnostice cronice asociate cu anxietatea sunt prezente in cazul:

  • Diabetului
  • Astmului
  • Hipertensiunii sau a bolilor de inima

Unele boli fizice pot imita starile de anxietate, precum hiperactivitatea tiroidei. Poate ajuta sa consulti un medic si sa verifici daca exista o cauza medicala pentru starile tale de anxietate.

 Alte tulburari emotionale: 

In timp ce unii oameni au doar stari de anxietate, altii pot avea probleme mai complexe in care anxietatea mai este insotita si de alte probleme emotionale.  Anxietatea este in cele mai multe cazuri insotita si de depresie. Este foarte important sa verifici exact care este sursa problemelor, pentru ca pentru a fi eficient tratamentul, rezolvarea lor este necesara sa se faca in acelasi timp.

 Consumul de substante:

O parte din cei care au stari de anxietate recurg la consumul de alcool sau droguri pentru a putea face fata situatiei. In unele cazuri, acestia ajung sa devina dependenti, pe langa starile de anxietate care bineinteles ca nu dispar datorita acestui comportament. Si mai rau este faptul ca starile de anxietate pot fi agravate de consumul de alcool sau droguri, in perioada cand efectul acestora trece. Astfel este important cand tratezi anxietatea si ai aceasta problema, sa tratezi si dependenta in acelasi timp.

Retineti! 

Fiecare este diferit si este deseori o combinatie de factori care duc la aparitia anxietatii. Este important de tinut minte ca nu poti intotdeauna identifica cauza anxietatii sau sa schimbi circumstantele dificile din viata. Cel mai important lucru este sa recunosti semnele si simptomele si sa cauti metode de tratament sau ajutorul unui specialist.

 

 

Te-ar mai putea interesa si:

CUM LINISTIM UN ATAC DE PANICA?
ANXIETATEA LA COPII