Ce este Borderline?

Ce este Borderline? – Aspect

Fii atent atunci cand observi la un apropiat o reactie exagerata si de lunga durata, daca devine brusc violent sau trist de parca este sfarsitul lumii! Nu pune totul pe seama stresului sau a unui temperament coleric. In cazul in care aceste manifestari apar tot timpul, ele pot indica o tulburare psihica numita “borderline” adica “la limita”. Datele statistice arata ca 6% dintre oameni au aceasta problema, care, din fericire poate sa fie controlata cu medicamente si psihoterapie.

Ce este Borderline? – Marturie

O studenta la Arte marturiseste ca ani intregi a vazut lumea numai in “alb si negru”, orice replica sau imprejurarea, pentru altii banala, o faceau sa isi piarda controlul si o aruncau in haos.

“ Daca astazi nu imi sta bine bluza, lucrurile se duc intr-o extrema pentru asta inseamna ca nu arat bine,  asta inseamna ca nu stiu eu sa ma imbrac, pana la nu mai sunt buna la nimic altceva, nici la facultate, nici in rest, doar ma izolez si stau acolo, ma ascund in spatele propriilor mele ziduri”,

a declarat Sabina Cruceanu, una dintre clientele noastre diagnosticate cu Tulburare de personalitate borderline si care este si participant la programul “Gaseste-ti echilibrul!”. Ea este prima persoana cu borderline care apare la o televiziune expunandu-si problemele prin care a trecut.

Ce este Borderline? – Termen

Inca nu avem in limba romana un termen pentru acest tip de tulburare psihica, in engleza “borderline” inseamna la limita, imprevizibil, pe marginea prapastiei. Poate  sa fie de exemplu un sofer caruia ii taie altul cale in trafic si are imediat o criza de “isterie” sau furie extrema, nu doar ca il injura dar porneste in urmarirea lui ca sa se razbune.  Sau poate sa fie o mama pentru care un comportament nepotrivit al copilului sau o nota mica la scoala inseamna o tragedie, pe care o diseca zile in sir.

Si toate acestea se manifesta pe perioade lungi luni sau ani la rand, cu intensitate si cu frecventa mare a crizelor. Exista o diferenta clara fata de un individ care, desi temperamentul si coleric, este impacat cu sine, are prieteni si relatii bune cu familia. In schimb, cel cu tulburare borderline traieste dramatic si dureros orice i se intampla.

Ce este Borderline? – Explicatie

“ Viata lui e un dezastru continuu, sufera foarte mult si in ciuda eforturilor extraordinare, aproape eroice de a se schimba, nu reuseste, atunci acel “asa e el/ea” merita indrumat sa caute ajutor. “

a declarant in interviul de la ProTV Dr. Gabriella Bondoc, coordonatorul singurului program complet de tratament al tulburarii borderline, din Romania, denumit sugestiv “Gaseste-ti echilibrul”.

In general totul pleaca de la un auz sau o dezamagire din copilarie, care distrug echilibrul viitorului adult.  Pacienta noastra, Sabina, a avut nevoie de o perioada de terapie ca sa inteleaga urmatoarele:

“Nu am cum sa fiu eu cea mai rea persoana din univers, in asa fel incat sa fac toti oamenii sa plece de langa mine”.

“Avem in fata poate o persoana care nu poate sa ramana sa aiba o linie continua de comportament, dar atitudinea terapeutica este, sa vedem ce se poate face in prezent ”

a declarant la interviu psihoterapeutul Oana Munteanu, terapeut cu experienta in terapia cu persoanele cu borderline si conducator al unuia din grupurile de abilitati psihologice care sunt necesare in tratamentul corect al tulburarii.

Ce este Borderline? – Tratament

Sunt trei linii de tratament:

  1. Terapia individuala, cu lungi discutii care pot dura ani de zile si care vor demonta scenariile exagerate construite de pacienti,
  2. Terapia de grup, cu un ABC pentru controlul emotiilor
  3. Medicatia, care va corecta dezechilibrul chimice cu antidepresive sau la polul opus inhibitori de dopamina.

Nici pastilele si nici discutiile nu functioneaza insa in lipsa asumarii probleme de pacientul insusi.

 

 

Citeste mai departe:

METODA TERAPEUTICA CEA MAI EFICIENTA PENTRU BORDERLINE
PROGRAM DE TRATAMENT SPECIFIC BORDERLINE – GASESTE-TI ECHILIBRUL