Cei mai multi copii se exprima si se depasesc pe ei insisi prin joaca. Jocurile si activitatile care stimuleaza dezvoltarea copiilor sunt pilonii principali ai terapiei prin joaca. Aveti aici cateva metode cu ajutorul carora puteti invata copiii de toate varstele deprinderi valoroase, prin intermediul jocurilor si a jucariilor.

Psihiatrii și psihologii de copii folosesc de mult jocul ca instrument terapeutic pentru copiii cu probleme ca ADHD, tulburari de dispozitie sau anxietate. Multi copii care altfel au dificultati in a se exprima, o pot face cu ajutorul terapiei prin joc.

Expertii sunt de parere ca parintii pot folosi joaca pentru a-i ajuta pe copii sa capete deprinderi si abilitati. In timp ce piata abunda in jucarii scumpe create special pentru micutii cu ADHD, expertii cred ca jucariile ieftine, fara pretentii pot fi la fel de benefice.

Pentru copiii cu varste intre 4 si 6 ani

Seturile medicale, animalele de plus si figurinele ii ajută sa se exprime pe roluri, sa exprime situatii si emotii. Pentru copiii cu ADHD, jocurile de fantezie sunt foarte importante, deoarece e posibil sa se simta izolati si confuzi din cauza incapacitatii lor de a-si comunica eficient experientele, temerile, ingrijorarile. La fel, copiii cu ADHD tind sa fie, mai degraba, impulsivi decat sa gandeasca anticipat. Ei actioneaza la impuls, inainte de a realiza daca o idee e buna sau rea. Asta este unul dintre motivele pentru care copiii cu ADHD intra adesea in bucluc sau nu au prieteni.

Daca parintii ii ajuta cu pricepere la jocurile fantezie, copiii cu ADHD pot explora experiente noi si trairi noi, intr-un mediu in care se simt in siguranta. Ii ajuta si sa invete sa astepte, dar si sa se gandeasca la consecinte, inainte de a actiona. O practica frecventa de joaca ii va ajuta sa dobandeasca aceste aptitudini si in viata reala.

Cum pot controla parintii jocul?

Stabiliti limite de timp. Planificati o joaca de 10 minute pe zi. Altfel devine prea solicitanta si nu se mai pot concentra, iar asta duce la frustrarea parintelui. Folositi jucarii si inventati o poveste. Implicati copilul. Incepeti cu ”A fost odata ca niciodata”… si lasati-l pe el sa continue, sa inventeze.

Puteti avea un rol in joaca fantezie, care sa intreractioneze cu personajul copilului dv.

Incurajati comportamentul social, provocati-l in situatii de gen si determinati-l sa anticipeze. De exemplu: ”Daca o fetita isi strica toate jucariile, cu ce va fi nevoita sa se joace?” – intrebati.

Copiii cu ADHD raspund mai bine la o situatie indirecta, care nu ii pune pe ei sub lumina reflectorului. Cand este nevoie, redirectionati. De fiecare data cand copilul ”deraiaza”, readuceti-l bland inapoi. De exemplu: ”Chiar ma interesa povestea calutului. Spune-mi ce se intampla in continuare.”

Incheiati. Daca nu a terminat copilul in intervalul de 10 minute, incheiati: ”Gata, e timpul sa se culce calutul.” Sau ”Mami il cheama pe baietel la cina acum.”

Incheiati povestea si puneti deoparte jucariile. După câteva luni, veți observa, probabil, o îmbunătățire a capacității copilului de a se adapta la sarcină. În acest moment, puteți să avansați treptat provocarea, făcând temele din ce în ce mai elaborate și chiar extinzând locul jocului de la podeaua de joacă la întreaga casă.

Pentru copiii cu varste intre 6 si 10 ani

Exersarea  abilitatilor

In timpul primilor ani de scoala, copiii invata sa se poarte, sa asculte reguli, sa isi gestioneze frustrarea, esecul samd. Au nevoie se aceste abilitati pana la liceu si dupa, asadar aceasta perioada este critica indeosebi pentru copiii cu ADHD, nu trebuie sa ramana in urma, pentru a nu se programa pentru un esec ulterior.

Copiii cu ADHD care au dificultati in a termina o sarcina si toleranta scazuta la frustrare sunt adesea exclusi din jocurile și sporturile de echipa si devin mai greu de integrat social. Parintii ii pot ajuta tinand locul copiilor in cadrul anumitor activitati si stimulandu-i sa se dezvolte si sa dezvolte comportamente accepte social.

Cum pot adapta părinții jocurile pentru copiii cu ADHD?

Multe jocuri populare de tip board game pot fi adaptate pentru ei, cu reguli si provocari care cresc gradual, aceasta abordare permitand copiilor cu ADHD sa primeasca provocarile treptat, sa isi imbunatateasca capacitatea de a ramane in joc, de a urma reguli complicate si de a face fata frustrarii si dezamagirii.

De exemplu, un joc despre pescuit  ca cel din imaginea alaturata (avem si noi la Jumbo) poate fi jucat in mai multi pasi: intai copilul va fi incurajat sa invete sa prinda pestele, apoi mai adaugam o provocare cognitiva, iar la sfarsit, jocul se schimba in ceva mai interactiv. Ideea este ca jocul sa se complice pe masura ce reusim sa ii captam atentia la detalii din ce in ce mai mult.

Care sunt cele mai indicate jocuri pentru copiii cu ADHD?

Cu cat jocul este mai simplu si fara prea multa tehnologie, cu atat mai bine pentru copilul cu ADHD. Jocurile de inalta tehnologie ii pot stimula prea mult, pot fi prea complicate, iar rezultatul va fi doar frustrare. Jocurile clasice ii ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile sociale si cognitive.

MEMORIA SI ATENTIA

Jocul memoriei – acest joc simplu ii ajuta sa isi exerseze atentia si memoria. E nevoie ca jucatorii sa isi imperecheze cartile din cele care sunt cu fata in jos. Daca intorci o carte si nu se potriveste cu a ta, trebuie sa o intorci din nou cu fata in jos. Provocarea este sa tii minte cartile pe care le-ai intors si sa le imperechezi cu cele din mana. Castiga cine imperecheaza cele mai multe carti.

Trebuie sa identificati nivelul de frustrare al copilului si cat timp se concentreaza. Cand jucati cu copii mai mici sau care se concentreaza mai greu, potriviti cartile sa nu fie la distanta prea mare unele de celelalte, ca sa le poata imperechea mai repede.

Cresteti dificultatea treptat.

Anticiparea consecintelor

Pentru asta, gasiti jocuri simple dar care sa necesite si un pic de strategie, asa cum era jocul cu bile din copilaria noastra. Ideea este sa invete copiii, in timp, ca daca rezolva o problema si se gandesc inainte la strategie, vor ajunge unde vor mult mai repede.

 

 

 

 

 

Anticiparea succesului si administrarea esecului

Acestea sunt problematice pentru cei cu ADHD. Gasiti jocuri care sa le dezvolte toleranta la frustrare si sa depaseasca rapid esecul. Obiectivul e simplu: muta jucatorii spre sfarsitul plansei, trecand peste diverse obstacole. Poate deveni frustrant cand nu ai loc sa inaintezi.

Cu aceasta ocazie, puteti vorbi despre succes, despre varf si despre esec, atunci cand nu poti urca. Ajutati copiii sa isi gestioneze corect esecul si puneti accent pe importanta revenirii rapide din dezamagiri.

 

 

Rezolvarea problemelor in mod organizat

”Detectivii” este un joc de rezolvare a crimelor folosindu-se de procesul de eliminare. Acest joc obliga copiii sa se gandeasca la ce informatii au si nu au, o adevarata provocare pentru copiii cu ADHD. De asemenea, vor invata sa foloseasca informatia pentru a rezolva problema, nu pentru a-si exprima sentimentele fara sa se gandeasca la consecinte.

Copiii vor invata rapid ca este contraproductiv sa actionezi din impuls si de ce este important sa fii organizat si sa iti prioritizezi abilitatile.

 

 

adaptat dupa https://www.additudemag.com/fun-games-help-adhd-children-learn-from-play

CUM DIAGNOSTICAM ADHD LA COPII?