Cum sa te joci cu copilul tau 

Ti se-ntampla sa ajungi acasa epuizat dupa o lunga zi de munca, nemaidorindu-ti altceva decat sa te relaxezi si sa auzi, inca inainte de a apuca sa-ti dai jos haina si pantofii : „Mami (tati) hai sa te joci cu mine!“? Ei bine, oricat ti s-ar parea de greu, dupa ce vei citi cele de mai jos iti va fi, probabil, si mai greu sa spui „nu“.

Copiii au nevoie sa se joace singuri sau cu alti copii fara interventia adultilor si trebuie sa le acordam timp pentru asta, dar numeroase studii au aratat ca este foarte important si sa se joace cu parintii, petrecerea timpului cu acestia fiind o tendinta fireasca a copilului la varste mici. De asemenea, exista multe beneficii pentru copil in ce priveste sanatatea fizica, psihica si sociala. Jocul il ajuta sa dezvolte diferite aptitudini, precum si sa-si gestioneze mai bine emotiile. Iar jocul cu parintii contribuie mai mult la abilitatea sa de a interactiona social decat jocul cu alti copii.

Parintii ii pot oferi copilului un tip de joaca mai matur si mai variat, deoarece, fireste, stiu mai multe despre lumea inconjuratoare, ceea ce poate spori imaginatia copilului in moduri in care jocul cu alti copii n-o poate face.

Pe de alta parte, si parintii, la randul lor, vor avea numeroase beneficii de pe urma acestei activitati. Hormonul oxitocina joaca un rol important in legatura dintre copil si parinte, precum si in alte comportamente sociale si emotionale. Nivelurile de oxitocina cresc atunci cand va jucati cu copilul dvs., iar rezultatul este similar celui al unui masaj relaxant.

Jocul va crea si consolida o legatura puternica intre tine si el, ii va arata ca este iubit si ii va da incredere in tine, astfel ca iti va impartasi mai usor problemele lui si mai tarziu, chiar si in dificila perioada a adolescentei sau la varste adulte.

De aceea, este recomandabil sa-ti faci timp sa te joci cu copilul tau, in mod regulat.
Cand te joci cu copilul tau presupune o atitudine activa: sa-l observi, sa-l asculti, sa-l sprijini, sa-l angajezi in conversatii si sa-l intelegi. Interactiunea trebuie sa fie reciproca, dar incearca sa nu intervi sau sa-l contrazici tot timpul. Permite-i sa-si exploreze mediul si senzatiile. Lasa-l pe el sa fie cel care te atrage in joc. Asta ii va dezvolta competentele si in ceea ce priveste relatia cu copii de varste apropiate. Si nu uita: zambeste, razi si fa-l si pe el sa rada. Satisfactia va fi in aceeasi masura a ta, cat si a lui – si te asiguram ca va veti si distra foarte bine!

Daca sunt mai multi, e bine sa te joci atat cu fiecare in parte, cat si cu toata familia impreuna. In cazul in care esti parinte singur sau ai un singur copil, este bine, de asemenea, ca din cand in cand sa inviti rude sau prieteni sa se joace cu el (ei) alaturi de tine.

Iata cateva sugestii:

  • Cum sa te joci cu copilul tau in jocurile pe roluri:

– lasa-l pe copil sa dezvolte tema,

– intra in lumea lui,

– pune-i intrebări,

– urmeaza linia data de el jocului,

– fa totul sa para amuzant,

– evita sa-l stimulezi excesiv.

Il vei ajuta astfel sa-si dezvolte imaginatia, concentrarea, perceptia asupra mediului inconjurator.

  • Cum sa te joci cu copilul tau cu papusi. Poti folosi animale de plus sau marionete pentru a ilustra situatii din viata reala, ajutandu-l astfel sa invete sa rezolve anumite probleme si sa interactioneze cu alti oameni. Fa asa ca unele papusi sa ilustreze si comportamentul gresit, apoi, impreuna cu copilul, descoperiti care ar fi fost cel corect. Apoi lasa-l sa incerce singur.
  • Cum sa te joci cu copilul tau  facand si miscare in acelasi timp. Jucati-va afara (alergati, jucati-va cu mingea sau da-l in leagan, de exemplu). Asta ii va stimula abilitatile fizice si ii va da curajul si obisnuinta sa si le manifeste constant.
  • Cum sa te joci cu copilul tau jocuri (board games) (carti, jocuri pe planseta, alte jocuri). Ajuta-l sa invete sa actioneze cu randul, sa castige sau sa piarda. Lauda-l si incurajeaza-l, razi impreuna cu el.
  • Cum sa te joci cu copilul tau jocuri de copii ca „Mima“, „De-a v-ati ascunselea“ etc., ajutandu-l sa-si dezvolte capacitatea de deductie si comunicarea.
  • Faceti impreuna o activitate concreta (completati un puzzle impreuna, toata familia, faceti prajituri, pictati etc.).
  • Cititi impreuna o carte. Pune-i intrebari, discutati subiectul cartii, cere-i sa schimbe povestea sau sa faca o poveste noua.
  • Uitati-va impreuna la un film, apoi afla ce i-a placut, ce nu i-a placut, ce crede despre anumite situatii sau personaje, ce i s-a parut plictisitor, daca este ceva ce nu a inteles.
  • Ascultati muzica impreuna, fredonati, bateti ritmul (eventual cu o toba sau tamburina), invatati impreuna sa cantati la un instrument (chitara, clape etc.).

Asa cum am aratat si pe parcurs, joaca cu tine si alti adulti ii va dezvolta copilului atat sanatatea fizica si psihica, cat si abilitatile manuale si rationale, logica, sensibilitatea artistica, rabdarea, capacitatea de a rezolva probleme, respectul de sine, aptitudinile sociale si creativitatea, capacitatea de a intelege cum arata lumea inconjuratoare.

Retine o regula importanta! 

Este important sa pastrezi mereu un ton de joaca, nu transforma aceste momente placute intr-o activitate de tip educational. Activitatile trebuie sa fie total relaxate.

Nu exista un timp anume pe care trebuie sa-l aloci jocurilor cu copiii, nevoile acestora pot varia destul de mult. Dar trebuie sa iti gasesti timp cat mai des, chiar si in cazul copiilor care aparent se descurca foarte bine singuri si nu te solicita explicit.

 

Citeste mai departe:

Prietenia conteaza: Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-i pastreze
Cum sa-ti inveti copilul sa se imprieteneasca cu alti copii
Comportamentul la scoala. Cand scoala sau gradinita devin un fel de bau-bau