Pasul 1: Concentreaza-te pe o abilitate in relationare pe care consideri ca nu o are copilul tau

Unul din clientii nostri stia ca fiicei sale ii lipsea abilitatea de a-si face noi prieteni. Copilul sau era mereu respins de ceilalti si venea mereu acasa plangand si spunand ca “nimeni nu o place”. Dar parintele nu stia ce anume sa o invete. I-am sugerat sa mearga intr-o excursie cu clasa copilului si sa urmareasca de la distanta cum interactioneaza copilul
sau. Si-a dat seama imediat de ce fiica sa era respinsa – nu ii placea sa astepte pana ii venea randul si incerca mereu sa se bage in fata celorlalti. Mai mult ii incuraja si pe altii sa faca acelasi lucru. Primul lucru cu care a putut sa-si ajute copilul a fost sa o invete sa respecte regulile sau sa le schimbe cu acordul celorlalti.

“Incearca sa-ti observi copilul cum interactioneaza cu ceilalti. Poti gasi o abilitate care sa-i fie de folos copilului tau?”

Iata cateva din cele mai importante probleme care cercetatorii sustin ca sunt critice in dezvoltarea competentelor de socializare ale copiilor nostri:

Competente esentiale in socializare

Privitul Fata in Fata, Ascultarea Unei Conversatii, Rezolvarea Conflictelor, Cum se Prezinta, Intalnirea
cu Oameni Noi, Inceperea Unei Conversatii, Intrarea in Grup, Tratara Respingerii, Pastrarea Calmului,
Refuzul, Incurajarea, Cererea Permisiunii, Scuzarea, Impartirea, Joaca cu Randul, Rezolvarea
Problemelor, Impingerea, Politetea, Sugerarea unei Activitati, Identificarea si Exprimarea Emotiilor,
Sustinerea Puctului de Vedere, Exprimarea Sentimentelor, Acceptarea de Critici, Compromisuri,
Negociere

Lista poate continua. Incepe prin a alege abilitatea de care copilul tau are nevoie cel mai mult acum si
arata-I cum sa o puna in practica.

Pasul 2: Invata-l abilitatea de relationare aleasa

Sugestie: Arata-i cum se face – nu-i spune ce sa faca. Copii invata mai bine abilitatile cand li se arata cum se face – comparativ cand doar li se spune.
Acest urmator pas este crucial. Copilul tau trebuie sa invete un nou fel prin care sa interactioneze cu ceilalti. Cum ii prezinti aceasta metoda este critic in decizia lui daca va incerca metoda noua sau nu.
Gaseste un moment oportun in care sa-i explici noua metoda copilului tau. Discutati despre utilitatea acestei metode, despre cat de importanta este si apoi asigura-te ca iti poate arata cum sa faca noua metoda corect. Mergeti la un loc de joaca pentru ca sa poata observa alti copii care folosesc aceeasi metoda.

“Observarea noii metode pusa in aplicare il ajuta pe copil sa o copieze, ca s-o poata incerca singur.
Fii creativ cand il inveti noua metoda. Secretul este sa nu-i tii o predica copilului despre ce incerci tu sa-l inveti. In schimb arata-i sau explica-i intr-un context. Si ajuta-ti copilul sa exerseze si sa aplice noua metoda.”

Iata cateva variante cum sa-ti inveti copilul noua metoda:

– Adopta si tu metoda respectiva, pentru ca copilul tau sa te poata vedea ca o folosesti in viata de zi cu zi
– Arata-i cand alt copil foloseste aceeasi metoda
– Arata-i o persoana care are aceeasi abilitate in cadrul vreunei emisiuni sau in vreun film/desen animat
– Faceti un joc de roluri pentru a repeta noua metoda
– Cere-i copilului tau sa-l invete pe alt copil
– Filmeaza momentul cand copilul tau aplica ce a invatat in familie si apoi arata-i inregistrarea
– Determina-l sa aplice metoda cu bunicii, chiar si prin telefon
– Ajuta-l sa observe aplicarea metodei intr-un spatiu public. “Haide sa cautam copii care se imprietenesc cu alti copii!”

Pasul 3: Exerseaza, de cat mai multe ori cu putinta

Nu este suficient doar sa-ispui copilului tau ce-ar trebui sa faca. Copilul tau trebuie sa incerce sa aplice noua metoda pe alti copii. Fara exersare copilul tau nu se va simtii in largul sau sa aplice noile metode de socializare in relatie cu altii. Pasul 3 consta in gasirea de variante distractive prin care poti sa exersezi ce ai invatat, pana cand il poate folosi fara supravegherea adultilor.

“Un studiu al Universitatii Standford dovedeste ca cei mai indicati copii pe care sa aplice ce-a invatat sunt cei pe care nu-i stie deja, cei care sunt mai mici ca varsta sau cei care sunt mai putin priceputi.”

Tine minte, copilul tau se va simti inconfortabil incercand ceva nou cu copiii pe care ii cunoaste.

7 modalitati de a ajuta copiii sa practice o noua abilitate

1. Cautati un verisor mai mic, un vecin, sau prietenul din parc. Odata ce copilul exerseaza (si exerseaza si exerseaza), acesta va fi mai capabil sa foloseasca abilitatile cu propriul grup de prieteni.
2. Pastrati scurta sesiunea de practica. Nu coplesiti copilul.
3. Pastrati distractia sesiunii – aceasta nu este menita a fi o sesiune de indrumare cum ar fi invatarea matematica!
4. Stai inapoi la o distanta confortabila pentru a oferii confortul copilului.
5. Daca copilul tau are probleme in grupul de prieteni, ofera sugestii, dar numai in privat – niciodata in fata altor copii. Pastrati demnitatea!
6. Asigura-te ca faceti sesiunile la domiciliu. Repetarea este cruciala pentru invatare.
7. Implicati alti membri ai familiei, astfel incat acestia sa poata modela abilitatea copilului tau.

Pasul 4: Analizeaza exercitiile facute si spune-i parerea ta

Expertii in dezvoltarea copiilor, au descoperit ca o parte esentiala a predarii abilitatilor sociale este evaluarea performantei copilului impreuna. Procesul de evaluare (rapid si scurt), ajuta copilul sa evalueze si sa invete abilitatile. Considera-te un antrenor – cei mai buni intotdeauna redau talentul si arata sportivilor exact ceea ce au facut bine sau rau. Acest pas este crucial pentru cresterea performantei. De indata ce poti, discutati modul in care sedinta de practica a decurs si pune intrebari:
– Cum ti s-a parut?
– Ce-ai spus?
– Cum crezi ca te-ai descurcat?
– Ce vei face diferit data viitoare?

Nu critica copilul pentru ce nu a facut, in schimb lauda-l pentru ce a facut bine sau pentru orice noua incercare. Schimbarea este greu de realizat. Recunoaste succesul…micile eforturi si micile realizari.

Daca copilul tau nu a avut succes, explica-i ce nu a mers bine, ca sa incerce diferit data viitoare. De indata ce copilul se simte confortabil cu abilitatea, esti gata sa inveti un altul.

Tine minte: abordeaza doar cate o abilitate de socializare. Treptat, competenta sociala a copilului tau va creste.

Nu renunta!!!

Studiile arata ca dureaza minim 21 de zile ca un copil – sau adult – sa invete o abilitate noua. Continua sa-ti ajuti copilul sa exerseze pana cand incepe sa foloseasca singur noua metoda cu colegii.
Apreciaza-i efortul – cat de mic ar fi – aceste lucruri sunt dificile si copilul are nevoie de sprijin. Daca nu vezi vreo imbunatatire, stima de sine a copilului tau scade, sau observi o schimbare marcanta in personalitatea copilului tau (se retrage, se inchide in sine, rabufneste, nu se concentreaza, etc.), cauta ajutor imediat! Multi terapeuti sunt instruiti in dezvoltarea competentelor sociale si pot oferi solutii.
Grupurile pentru dezvoltarea abilitatilor copiilor sunt disponibile in zona ta, si sunt multi specialisti in sanatate mintala care faciliteaza ajutarea copiilor sa invete aceste abilitati esentiale. Prietenia joaca o enorma parte din respectul de sine si succesul copilului tau. Nu trece cu vederea aceasta parte din viata copilului tau.

Iti multumim ca ai accesat articolele noastre.

Suntem foarte activi si pe facebook…Cauta Clinica Hope si daca consideri aceste informatii utile ne poti da un LIKE. Vei fi astfel la curent cu toate informatiile pe care le publicam.