Sa pleci de la doua celule care devin una si sa ajungi in cateva luni la o fiinta completa, este un lucru uluitor, plin de admiratie si miraculos.

Sarcina, nasterea si alaptarea sunt la fel de normale si naturale precum respiratia sau gandirea, dar si extraordinare precum iubirea. Si fiecare in parte se bazeaza de aceleasi principii, dar in acelasi timp sunt adaptate la nivel individual. La nivel uterin se intampla acelasi lucru – bebelusul creste si se dezvolta, dar la fiecare femeie experienta sarcinii este diferita.

Viitorii parinti trebuie sa faca multe alegeri care vor influenta perioada sarcinii, nasterea si prima parte a vietii bebelusului. In momentul cand se anunta – „Sunt insarcinata!” sau „Vom avea un copil!” incepe o avalansa de sfaturi si informatii venite din partea prietenilor, rudelor sau, uneori, de la persoane straine si se poate ajunge usor sa te simti coplestit de recomandari contradictorii.

Cursurile prenatale pot fi de un real ajutor atunci cand vine vorba de a face diferenta clara intre mit si realitate. Dorinta mea este de a oferi informatii si cunostinete bine documetate si bazate pe recomandari la nivel mondial, intr-un mediu cald si primitor, scopul acestora fiind acela de a lua decizii intelepte si informate privind sarcina, nasterea, alaptarea si ingrijirea nou-nascutului. La acestea adaug experienta acumulata in ultimii ani si toate cunostintele primite de la bebelusii pe care i-am cunoscut si familiile acestora.

Nu ne nastem parinti, dar cu ajutorul instinctului, la care adaugam informatii si sustinere, putem deveni parinti responsabili si constienti. Important este sa ne straduim si sa dam tot ce avem noi mai bun in cersterea si indrumarea copiilor nostri.

Structura cursurilor:

Sedinta 1 – Sarcina : modificarile hormonale si psiho-emotionale, semne de alarma in sarcina, alimetatia, sportul si sexulitatea in sarcina etc

Sedinta 2 – Ce se intampla cu perineul in sarcina si la nastere: ce este perineul, rolul acestuia, cum putem sa-l protejam, exrcitii practice etc.

Sedinta 3 – Travaliul si nasterea naturala: semne care anunta nasterea, pretravaliul si travaliul, procesul nasterii naturale, cand plecam de acasa, ce facem cand suntem in travaliu etc.

Sedinta 4 – Cezariana si nasterea medicalizata: indicatiile operatiei de cezariana, tipuri de anestezie, nasterea instrumentata, inducerea medicamentoasa a travaliului, epiziotomia etc.

Sedinta 5 – Alaptarea: cum functioneaza alaptarea, pozitii de alaptat, angorjarea fiziologica a sanilor („furia laptelui”), durata alaptarii, cum stim ca bebelusul se satura, alimentatia mamei etc.

Sedinta 6 – Ingrijirea nou-nascutului: igiena, somn, hrana, semne de alarma, ce sunt „colicile”, icterul nou-nascutului etc.

Sedinta 7 – Nevoile psiho-emotionale ale nou-nascutului, perioada baby blues si depresia postpartum, rolul tatalui

Fiecare sedinta dureaza 2 ore.

Cursuri de educatie prenatala

Cursurile de educatie prenatala te pot ajuta pe tine, viitoare mamica, si pe partenerul tau sa va pregatiti pentru experienta travaliului si a nasterii, alaptarii, transformarile pe care acestea le produc din punct de vedere fizic si psiho-emotional si pentru perioada din primele saptamani acasa cu bebe. Dorinta noastra este sa va ajutam sa luati cele mai informate decizii, atat pentru perioada prenatala cat si pentru cea postnatala. O stare bună a sănătăţii, începând din perioada prenatală menţinută și consolidată în perioada copilăriei și adolescenţei, constituie o resursă importantă a sănătății viitorului adult.

Sedinta 1 – Despre sarcina
➢ modificarile fiziologice ce se produc la nivelul organismului matern ca urmare a cresterii si dezvoltarii bebelusului (modificari la nivelul sistemului genital si al bazinului, digestiv, circulator, urinar, articular, tegumentar, mamar, sexual )
➢ modificarile la nivel emotional
➢ activitatea fizica in sarcina
➢ informatii privind frecventa vizitelor prenatale la medic, analizele medicale recomandate ca fiind necesare si momentul in care acestea trebuiesc facute, plus importanta acestora
➢ semnele de alarma in sarcina si cand trebuie consultat urgent un medic
➢ activitatea sexuala in sarcina
➢ alimetatia echilibrata si sanatoasa in sarcina, informarea asupra suplimentelor nutritive necesare si notinuni de siguranta a alimentelor
➢ cresterea ponderala normala in sarcina si aportul de calorii necesar
Sedinta 2 – Pregatirea perineului pentru nastere
➢ structura perineului
➢ rolul si importanta acestuia in special in perioada sarcinii si la nastere
➢ cum putem sa il protejam
➢ exercitii fizice practice pentru zona perineala
➢ masajul perineal – cand ar trebui facut si de ce
Sedinta 3 – Travaliul si nasterea naturala
➢ nasterea la termen si nasterea depasita ca si termen
➢ semne care anunta nasterea
➢ pretravaliul si travaliul
➢ cand plecam de acasa catre maternitate
➢ elemente care contribuie la confortul fizic si emotional al gravidei in travaliul
➢ alimentatia gravidei in travaliu
➢ supravegherea travaliului la spital
➢ controlul contractiilor – starea de spirit, relaxarea fizica si psihica intre contractii, respiratia adanca, masajul superficial, acupresura, miscarea, baia si dusul
➢ dilatatia completa si nasterea bebelusului, eliminarea placentei
➢ importanta contactului piele-pe-piele dintre mama si copil imediat dupa nastere
➢ perioada de lauzie imediata
➢ primele ingrijiri acordate nou-nascutului
Sedinta 4 – Nasterea medicalizata si operatia cezariana
➢ indicatiile medicale pentru cezariana si recuperarea postoperatorie
➢ tipuri de anestezie si cand se folosesc acestea
➢ nasterea indusa – motive si metode
➢ nasterea instrumentata
➢ epiziotomia
Sedinta 5 – Alaptarea
➢ cum functioneaza procesul alaptarii
➢ pozitii de alaptat
➢ angorjarea fiziologica a sanilor
➢ initierea si mentinerea alaptarii
➢ numarul si durata meselor bebelusului
➢ atasarea corecta la san
➢ conceptul alaptarii „la cerere”
➢ avantajele alaptarii pentu mama si copil
➢ cele mai frecvente probleme intanlite pe parcursul alaptarii
➢ alimentatia mamei care alaptaeza
➢ durata recomandata a alaptarii
➢ contraindicatii in alaptare
Sedinta 6 – Ingrijirea nou-nascutului I
➢ adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina
➢ baita, schimbatul scutecului, masajul, ingrijirea bontului ombilical
➢ somnul nou-nascutului
➢ semne de alarma
➢ hranitul si luarea in greutate in prima luna de viata
➢ ce sunt „colicile”
➢ icterul fiziologic al nou-nascutului
Sedinta 7 – Ingrijirea nou-nascutlui II
➢ de ce mai are nevoie bebe?
➢ nevoile psiho-emotionale ale nou-nascutului
➢ perioada baby blue si depresia postpartum
➢ adaptarea parintilor in perioada postnatala

Fiecare sedinta dureaza 2 ore.