de ce doare depresia
De ce doare depresia?
18 aprilie 2018
cauze anxietate
Ce cauzeaza anxietatea?
30 aprilie 2018

DE CE MERG OAMENII SĂNĂTOȘI LA PSIHOTERAPIE?

psihoterapie

DE CE MERG OAMENII SĂNĂTOȘI LA PSIHOTERAPIE?

 

În ciuda numărului mare de oameni care apeleaza la psihoterapie, există in continuare ideea preconcepută că aceasta este numai pentru cei care suferă de o afecțiune mentală sau trec prin probleme personale grave. Beneficiile psihoterapiei se extind însă mult dincolo de perioadele de criză. Oamenii vor mai mult decât să nu fie deprimați. Ei se întreabă ce pot face ca să fie mai fericiți, mai productivi, mai împăcați cu ei înșiși sau cu cei din jur. Ii intereseaza dezvoltarea personala si cum sa obtina mai mult de la ei si de la viata.

Pentru că atingerea potențialului deplin necesită cunoaștere de sine, autocontrol și, ca să spunem adevărul, foarte multă muncă, este mult mai bine să faci acest lucru când nu ești în criză.

În cazul in care, dacă există o problemă în viața ta care te tulbură, cu cât vei încerca s-o lămurești mai devreme, cu atât ea va fi mai puțin traumatizantă. Cu timpul, chiar și lucrurile mărunte se pot transforma în dezastre de proporții. Dar cu cât mergi mai devreme la psihoterapie, unde poți fi ajutat să te angajezi într-o introspecție eficientă, cu atât îți va fi mai bine pe termen lung.

 

Iată câteva dintre prejudecățile sau îndoielile în legătură cu ideea de a apela la psihoterapie:

 

De ce n-aș putea vorbi la fel de bine cu prietenii mei?

Este, fără îndoială, foarte bine să vorbești cu o rudă sau un prieten apropiat. Dar acesta poate că nu-ți va acorda atenția sa absolută sau nu va fi total obiectiv. Cu sigurata sunt sanse mari sa nu-ti poata da un sfat bun din lipsa experientei sau a cunostintelor.

Un profesionist nu te va judeca, ci doar te va îndruma spre ceea ce este cel mai bine pentru tine.

 

Dacă merg la psihoterapie, oamenii vor crede că sunt nebun.

Este posibil ca nu toată lumea să reacționeze favorabil auzind că ai apelat la un psihoterapie. Și reține că uneori rezervele oamenilor în legătură cu psihoterapia vin și din propriile lor temeri – că ar trebui să o facă și ei sau că te vei schimba în relația cu ei. Cu toate acestea, majoritatea, când vor vedea rezultatele în cazul tău, vor începe și ei, la rându-le, să susțină terapia.

Pe de altă parte, nu este necesar să știe toată lumea că faci asta. Poti sa le comunici aceast lucru doar daca vei dorii sau cand vei fi pregatit.

 

Și dacă într-adevăr mă schimb prea tare?

E drept, autointrospecția cu ajutorul unui specialist te poate face să ajungi la concluzia, de pildă, că ești într-o relație nocivă pentru tine sau ți-ai ales greșit profesia sau slujba. Dar în nici un caz nu va crea probleme inexistente până atunci. Numai dacă într-adevăr această problemă există, ea te va ajuta să o identifici, ca pe o eventuală sursă a nemulțumirilor sau insucceselor tale. Altfel, este foarte posibil și să ajungi la concluzia că totul este bine, să ți se spulbere îndoielile și să fii liber să te concentrezi pe ceea ce poți face mai departe.

 

Oamenii inteligenți nu au nevoie de psihoterapie, pentru că vor ști să-și rezolve singuri problemele

Până și cei mai inteligenți sau de succes oameni pot avea probleme emoționale serioase, puncte extrem de sensibile sau traume din trecut rămase nerezolvate, care îi afectează fără să știe, ducând la nesiguranță, anxietate, momente de depresie, incapacitate de decizie în unele momente sau chiar decizii greșite etc.

Adeseori, chiar oamenii aparent cei mai realizați se confruntă cu probleme a căror origine nu o pot identifica singuri și, prin urmare, nu le pot găsi rezolvarea. Iată câteva dintre ele:

  • Sindromul imposturii. Sentimentul că nu ești destul de bun, în ciuda faptului că ți-ai dovedit competența și profesionalismul, te poate trage serios înapoi în activitatea pe care o desfășori. În loc să te simți mândru de realizările tale, îți poți atribui succesul norocului sau unui efort de moment, și nu abilității tale reale. Adeseori, oamenii care suferă de acest sindrom vor apela, poate, la psihoterapie din cu totul alt motiv, posibil anxietate sau depresie, și nu vor fi dispuși să-și recunoască sentimentul de inadecvare nici față de terapeut. Dar acest lucru iese la iveală după câteva ședințe, ca origine a problemelor mai evidente, iar tratamentul de specialitate poate avea rezultate spectaculoase.
  • Cauza ascunsă din spatele motivației. Oamenii de succes sunt motivați, deseori muncind mai mult, fiind mai perseverenți și depășind mai ușor obstacolele decât alții. Uneori însă motivația lor își are originea într-o suferință. Realizările profesionale pot fi un paleativ pentru un eșec în dragoste sau un mod de a demonstra părinților că au greșit subestimându-ți posibilitățile, de pildă. Iar o motivație greșită poate fi o frână în calea succesului real. În acest caz, terapia te poate ajuta să vindeci acele traume, devenind mai relaxat și, prin urmare, mai eficient.
  • Teama de a pierde totul. Cu cât câștigi mai mult, cu atât ai mai mult de pierdut. Iar teama de a pierde totul te poate paraliza, în cele din urmă. Ajungi să te îndoiești de fiecare decizie pe care o iei sau să nu-ți permiți nici un moment de relaxare, ceea ce poate duce tocmai la eșecul de care te temi sau îți poate afecta grav starea generală de sănătate și puterea de muncă. Psihoterapia te poate ajuta să-ți dai seama că valoarea ta nu este legată de realizări, că poți da greș din când în când fără să se prăbușească totul și că de fapt poți înfrunta orice schimbări cu atitudinea potrivită. De asemenea, poți învăța moduri sănătoase de a-ți calma anxietățile și strategii de înlăturare a constantelor îndoieli de sine.
  • Succesul uneori însingurează. Succesul te poate îndepărta de prieteni sau familie. Distanța fizică poate contribui și ea la sentimentul de singurătate. Sau te poți afla într-o poziție în care nu este recomandabil să te împrietenești cu subordonații, diminuându-ți astfel șansele de a-ți crea prieteni noi. Psihoterapia te poate ajuta să îți identifici adevăratele valori și priorități și să-ți construiești viața potrivit acestora.
  • Sentimente de vinovăție. Deseori te gândești că nu ai niciun motiv să apelezi la psihoterapie, pentru că de fapt îți merge bine și sunt oameni cu probleme mult mai grave decât ale tale, care au nevoie reală de asta. Și totuși, nu te poți împiedica să te simți vinovat, să ai senzația că nu meriți beneficiile aduse de succesul tău sau că însuși succesul este nemeritat. Psihoterapia te poate ajuta să-ți dai seama, între altele, că succesul nu este decât rodul abilităților și muncii tale susținute, că datorită acestui succes ai posibilitatea de a ajuta alți oameni, de a avea un impact mai mare asupra celor din jur.

Pe de alta parte oamenii inteligenti sunt cei care apeleaza cel mai des la profesionisti. Din orice domeniu. Chiar crezi ca domeniul persoanei lor ii preocupa mai putin decat cel al afacerilor, carierei sau a problemelor societatii? Cu siguranta ai auzit vorbindu-se de acest lucru dar in cu totul alte denumiri: dezvoltare personala, coaching, consiliere, mentoring, etc. Toate sunt de fapt o forma de psihoterapie.

 

În consecință, psihoterapia te poate ajuta să identifici și să rezolvi o gamă largă de probleme care fie îți creează anxietate, fie te țin pe loc sau constituie, fără să-ți dai seama, o frână în calea realizării unei vieți senine și reușite. Apelarea din timp la un ajutor profesional nu poate fi decât o decizie inteligentă, de om informat și preocupat să se dezvolte în armonie cu dorințele și abilitățile sale.

 

Daca informatiile de mai sus ti s-au parut interesante ar trebui sa citesti si acest articol…

PSIHOTERAPIA INDIVIDUALA