Depresia la batrani

Depresia la batrani

Depresia este o afectiune foarte frecventa la varsta a treia.

Cu toate acestea doua treimi din pacientii afectati nu se adreseaza medicului psihiatru, deoarece simptomele sunt frecvent mascate de simptome fizice si retragerea sociala a ajuns din pacate in Romania o normalitate periculoasa.

Depresia la batrani apare frecvent asociata cu prezenta unor boli somatice severe sau cu boli cu afectare cerebrala ca accidentele cerebrale vasculare, boala Parkinson sau boala Alzheimer. De asemenea, procesul normal de imbatranire, anumite deficite de vitamine (din familia vitaminelor B, folat etc), problemele sociale (deficite finaciare cronice, singuratate, neglijare din partea copiilor etc), polipragmazia medicamentoasa (tratamente medicamentoase multiple) se adauga si ele ca posibile cauze ale depresiei la batrani.

Depresia la batrani, cel putin simptomele difera de cele ale adultilor mai tineri, fiind atipice pentru simptomele unui episod depresiv major. Astfel, varstnicii nu remarca un anumit moment pentru debutul simptomelor psihice, ci se axeaza pentru simptome legate de anxietate si de simptome somatice (astenie, cefalee, palpitatii, dureri slab localizate, ameteli, dispnee, tulburari garstrointestinale).

Aceste simptome ingreuneaza ajungerea la medicul psihiatru si punerea diagnosticului.

Frecvent apare un declin al performantelor cognitive si mnezice (nu se pot concentra, uita, nu mai stiu sa se descurce) ceea ce ridica probleme de diagnostic diferential.

De altfel, depresia la batrani se mai numeste si pseudodementa, fiindca aceste probleme de gandire si memorie seamana cu cele din dementa.

Pot aparea idei delirante de persecutie, de obicei credinte legate de persecutia din partea vecinilor, furt din casa etc.

Decesul unuia dintre soti poate aduce depresia in prim plan si facilita mersul la medic. Doliul sanatos nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva luni. Depasirea acestei perioade ar trebui insotita de apelarea la un medic psihiatru.

Persoanele de varsta a treia pot avea frecvent reticente uriase legate de apelarea la un medic psihiatru. Explicatii date cu blandete si insistenta din partea ”copiilor” deveniti adulti ajuta enorm. Succesul poate fi deosebit de satisfacator pentru ambele parti.

Tratamentul, atent condus de psihiatru, pentru a evita interactiunile cu celelate tratamente medicamentoase, duce la imbunatatirea vizibila a starii psihice a batranului.

Am depresie. Sunt nebun?
Categoric, NU.

In psihiatria actuala termenul de „nebun” nu mai exista, este perimat si nu corespunde nici unei boli. Folosirea lui a dus la grave discriminari ale bolnavilor psihici, in conditiile in care psihiatria este o ramura a medicinei ca oricare alta, iar tulburarile psihice sunt afectiuni ale sistemului nervos central (creierului, psihicului).

Daca tineti sa il folositi, acest termen denumeste persoanele la care nu mai exista o legatura adecvata cu realitatea, au halucinatii, delireaza, sunt confuzi sau dezorganizati.

In cazul tulburarilor depresive, termenul de „nebun” este si mai inadecvat, persoanele deprimate fiind foarte constiente de limitele realitatii.

 

citeste mai departe

CAUZE DEPRESIE

SIMPTOME DEPRESIE

SUICID DEPRESIE

DEPRESIA POST-PARTUM

DEPRESIA LA COPII SI ADOLESCENTI

TRATAMENT DEPRESIE