Grup de terapie pentru anxietate

 

Grup de terapie pentru anxietate

Anxietatea se refera la stari precum: ingrijorare, teama, panica, agitatie sau neliniste insotite de simptome fizice (cresterea batailor inimii,  senzatie de sufocare, tremor, transpiratie, incordare, dureri, etc) care nu au legatura cu un pericol real.  Poti trai zilnic cu unul sa mai multe simptome fizice, uneori chiar fara sa-ti dai seama ca ai anxietate. Corpul nostru este programat pentru anxietate prin activarea raspunsurilor de tip „lupta sau fugi” in situatii de pericol. Este o latura absolut normala, despre care gasim referinte pana si in mitologie, prin Deimos, stapanul trairilor de teama si Phobos, zeul fricii si al fobiei. Desi toata lumea este supusa acelorasi situatii, incepem sa vorbim de anxietate din momentul in care nivelul de intensitate cu care percepem trairile ne afecteaza negativ viata.

 

Ingrijorarea constanta ca vom esua, ca nu vom putea vorbi in public, ca nu stim ce sa spunem intr-un context social, ca nu suntem suficient de buni, ca nu ne vom descurca la interviu, etc sunt tot manifestari ale anxietatii, declansate de ganditul in viitor si de experientele din copilarie.  Poti citi aici despre 150 de simptome ale anxietatii.

Oricat de mult vom incerca sa gasim o cauza biologica pentru simptomele de anxietate, nu vom reusi pentru ca anxietatea are substrat psihologic.

 

Tratamentul anxietatii

Cel mai eficient tratament consta in psihoterapie (individuala si/sau de grup) si medicamente, acolo unde simptomele afecteaza sever calitatea vietii.

Terapia individuala este cea mai comuna metoda de tratament aleasa de persoanele care au anxietate. Este recomandat sa obtinem informatii despre ce inseamna anxietatea, cum se manifesta, ce se intampla in corpul nostru cand aceasta apare, pentru ca informatiile ne vor ajuta sa ne reglam emotiile.  Este o metoda de tratament al anxietatii potrivit celor care au nevoie de suport, care vor sa inteleaga care sunt cauzele simptomelor lor, care sunt factorii declansatori si sa-si schimbe gandirea limitativa despre ei insisi si viata.

 

Un grup de terapie pentru anxietate este o metoda terapeutica care completeaza terapia individuala aducand in plus interactiunea cu alte persoane care au trairi similare, un proces mai rapid de constientizare, exprimarea si intelegerea emotiilor prin prisma altora si oglindirea inapoi catre tine. Creeaza un cadru terapeutic mai interactiv, asigura o metoda de analiza colaborativa, oferind si un mediu mai sigur de exprimare.

In cadrul unui grup de terapie pentru anxietate, fiecare membru este important pentru ca reprezinta in egala masura o resursa pentru schimbarea celuilalt. Oamenii vorbesc despre absolut orice subiect doresc, in legatura cu dificultatile din viata lor.

Mergand pe definitia termenului din latina, angere, care inseamna „a comprima”, „a tine strans”, prin grupul de terapie vom afla  semnificatiile psihologice pentru ce este tinut strans, ce se comprima si de ce.

 

Ce obtii daca participi la un grup de terapie pentru anxietate:

  • intelegi care sunt cauzele anexietatii tale si factorii declansatori, te vei cunoaste mai bine,
  • inveti sa gestionezi situatiile dominate de anxietate
  • iti vei creste increderea in tine insuti/insati
  • iti schimbi modul de gandire
  • inveti sa comunici fara critica si judecata
  • te raportezi diferit la cine esti tu si ceilalti
  • reusesti sa exprimi ce simti si ce doresti intr-un mod asertiv si eficient

Vom invata si folosi ca „instrumente” pentru schimbare: ascultatea activa, asertivitatea, empatia, respectul, acceptarea si explorarea cu interes si curiozitate fata de noi si ceilalti.

 

Cui se adreseaza: un grup de terapie pentru anxietate se adreseaza celor care au manifestari ale anxietatii care ii impiedica sa fie ei insisi, sa faca exact ce-si doresc si sa se bucure cu adevarat de viata.

 

Prima intalnire: 3 aprilie 2018, marti

Frecventa: saptamanala, in fiecare marti, in intervalul 19.15-21.15

Durata grupului: se poate merge pana la 1 an de zile.

Pret: 120 lei/sesiune.

Locatie: Clinica Hope, str. Graului, nr. 21, sec. 4 (metrou Brancoveanu), Bucuresti.

Nr. maxim participanti: 8 pers.

Reguli de participare:

  • Inscrierea pentru „grup de terapie pentru anxietate” presupune un interviu preliminar de cunoastere cu unul din terapeuti, durata 30 minute.
  • Rezervarea unui loc la „grup de terapie pentru anxietate” se face pe baza achitarii un avans de 240 lei care reprezinta primele doua intalniri.
  • Membrii participanti la  un „grup de terapie pentru anxietate” isi iau angajamentul sa participe la intalniri cu cateva exceptii care se vor discuta la interviul de cunoastere.

 

Pentru înscrieri apasa butonul verde:

DORESC SA MA INSCRIU

Terapeuti:

Draghici Roxana, psiholog, psihoterapeut sub supervizare, formare in analiza tranzactionala, terapie dialectic-comportamentala si programare neuro-lingvistica, membru Colegiul Psihologilor, Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala, Asociatia Europeana de Analiza Tranzactionala si Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala.

Baltaretu Luminita, psiholog, psihoterapeut sub supervizare, formare in analiza tranzactionala, practician al metodei “Asculta-ti Corpul”, membru Colegiul Psihologilor, Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala, Asociatia Europeana de Analiza Tranzactionala.