NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)!

 

Tulburarea Bipolara a devenit un termen foarte trendy in domeniul tulburarilor psihice, iar tulburarea este cateodata chiar asociata cu creativitatea si charisma. Acest lucru poate fi datorat, in parte, numarului mare de celebritati si artisti care au inceput sa comunice public despre dificultatile proprii cu aceasta tulburare.

Cand este vorba insa de sindromul de personalitate multipla, exista ceva mai multa ignoranta sau confuzie. Acest lucru subliniaza nevoia de informare si dialog in ceea ce priveste ambele afectiuni pentru a ajuta intelegerea si compasiunea.

 

Ce este Tulburarea afectiva Bipolara?

Tulburarea Bipolara, in trecut cunoscuta ca si afectiunea maniaco-depresiva, este o tulburare mentala caracterizata de episoade opuse de dispozitie, energie, nivelul de activitati, cu perioade de depresie (tristete insotita de energie si activitati reduse) si perioade de manie/hipomanie (veselie/iritabilitate, energie crescuta, logoree).

Tulburarea bipolara are cauze chimice si genetice legate de inabilitatea zonelor din creier responsabile de reglarea emotiilor de a mentine dispozitia stabila in timp. Este o tulburare frecventa, pana la 6 % din populatia generala putand avea aceasta tulburare.

Persoana are in viata sa:

  • Episoade Maniacale: Perioade de cel putin 7 zile de entuziasm extrem, comportament energic caracterizat de o severitate suficienta pentru a provoca dificultăți sau deficiențe în funcționarea profesională, socială, educațională sau de altă natură importantă.
  • Episoade Depresive: Perioade de tristete de cel putin 2 saptamani, dispozitie scazuta sau neputinta, caracterizate si prin pierderea interesului sau plăcerii în activitățile zilnice. Această dispoziție trebuie să reprezinte o schimbare față de dispoziția normală a persoanei; socială, ocupațională, educațională sau orice altă funcționare importantă trebuie să fie, de asemenea, afectată negativ de schimbare.
  • Episoade Hipomaniacale: Perioade maniacale mai puțin severe, care nu afecteaza comportamentul social sau occupational, cu durata de cel putin 4 zile.

 

Ce este tulburarea Personalitatii Multiple?

Tulburarea de identitate disociativă sau personalitatea multiplă este o conditie severa, extreme de rara si foarte disputata, care apare des in productiile media datorita teatralismului conditiei.

In aceasta tulburare, două sau mai multe identități distincte, sau stări de personalitate, sunt prezente în persoana și, alternativ, preiau controlul asupra individului. De asemenea, persoana suferă pierderi de memorie care sunt prea extinse pentru a fi explicate prin uitarea obișnuită. Personalitatea multipla se caracterizează printr-o identitate fragmentată și prin lipsa integrării diferitelor aspecte ale identității, memoriei și conștiinței într-un singur sine multidimensional. Când se află în control, fiecare tip de personalitate poate fi experimentata ca și cum ar avea o istorie distinctă, o imagine de sine și o identitate.

Caracteristicile alterului contracarează aspect ale identității primare și anumite circumstanțe sau factori de stres pot provoca alternarile. Diferitele identități pot nega cunoașterea reciprocă, pot fi critice una față de alta sau par a fi în conflict deschis.

 

Care sunt diferentele intre aceste doua tulburari?

Chiar dacă aceste două tulburări sunt complet distincte în definițiile și simptomele lor, ele sunt adesea confundate de societate în general (împreună cu o a treia tulburare, schizofrenia). Oricât de multa confuzie publica ar exista, singurul lucru semnificativ pe care aceste tulburări îl au în comun este nefericitul fapt că mulți dintre cei care suferă de ele sunt încă stigmatizați de societate. Tulburările diferă în mai multe moduri:

  • Tulburarea bipolară nu implică probleme cu identitatea de sine. Tulburarea de personalitate multiple provoacă probleme cu identitatea de sine, care este împărțită între mai multe identități.
  • Depresia este una dintre fazele alternante ale tulburării bipolare. Persoanele cu tulburare de personalitate multiple nu sunt deprimate inițial, iar nivelul lor de energie este normal.
  • Barbatii sunt mai frecvent diagnosticati cu tulburare bipolara decat femeile. În schimb, femeile sunt mai frecvent diagnosticate cu tulburări de personalitate multiple decât bărbații.
  • Tulburarea bipolara este o tulburare psihica foarte frecventa cu cause biologice si genetice clare in timp de Tulburarea de personalitate multipla este o raritate cu cause psihologice a carei existent este contestata de multi specialist si care apare mai des in filme decat in viata obisnuita.
  • Schimbarile de dispozitie in tulburarea bipolara sunt episodice cu perioade lungi de normalitate intre ele. Schimbarile intre personalitati pot aparea de mai multe ori pe zi.
  • Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție care este atribuită cauzelor genetice, de mediu și biochimice. Tulburările bipolare au tendința de a se desfășura în familii, sugerând o legătură genetică. Dezechilibrele chimice ale neurotransmițătorilor din creier sunt, de asemenea, legate de tulburările bipolare. Personalitatea multipla, pe de altă parte, este o tulburare disociativă care este atribuită cauzelor de mediu. În mod specific, se consideră că personalitetea multipla este rezultatul traumatismelor timpurii din copilărie.
  • Baza tratamentului pentru tulburarea bipolară este medicația, de regulă stabilizatori ai stării de spirit. De asemenea, pot fi utilizate antidepresive și antipsihotice. Terapia ajută oamenii să gestioneze stresul și să facă față efectelor vieții cu tulburare bipolară. Baza tratamentului pentru personalitate multipla este psihoterapia, cu scopul de tratare a traumelor într-un mod sănătos și învățarea de a coopera cu alterarea ca sistem (sau integrarea într-o singură identitate).

 

De ce se confunda simptomele Personalitatii Multiple cu cele ale Afectiunii Bipolare

Mai multe simptome ale personalitatii multiple par similare cu simptomele tulburării bipolare.

Persoanele cu personalitate multipla pot să pară ca schimba frecvent dispozițiile. În timp ce acest lucru este cauzat, de fapt, de diferitele “personalitati” care vin, ele pot fi confundate cu episoadele ciclului de tulburare bipolară.

Modificările rapide ale discursului și ale gândirii comune în manie se produc, de asemenea, în personalitatea multipla. În cazul personalitatii multiple, aceste modificări apar în timpul comutării.

Reacțiile neobișnuite, un simptom al maniei tulburării bipolare, pot apărea si în personalitatea multipla.

Depresia, lipsa de speranță și gândurile suicidare, toate simptomele stării depresive din tulburarea bipolară, sunt de asemenea prezente în personalitatea multipla dar nu sunt chimice ci  sunt legate de traume trecute.

Datorită similitudinii simptomelor, nu este neobișnuit ca persoanele cu personalitate multipla să primească un diagnostic de tulburare bipolară.

 

Citeste mai departe…

PROGRAM DE TRATAMENT TULBURARE BIPOLARA
TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER 
TULBURAREA BIPOLARA – DISPOZITIA
TULBURAREA BIPOLARA – SIMPTOME
RECOMANDARI TULBURAREA BIPOLARA
18 ianuarie 2018
bipolar personalitete multipla

NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)!

 NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)!   Tulburarea Bipolara a devenit un termen foarte trendy in domeniul tulburarilor psihice, iar tulburarea este cateodata chiar […]
17 ianuarie 2018

Blue Monday

      15 ianuarie, cunoscută drept „Blue Monday” sau ”Lunea Albastră”, este considerată a fi cea mai deprimantă zi din an. „Blue Monday” sau „Lunea […]
2 ianuarie 2018
TULBURAREA BIPOLARĂ A PRINȚESEI LEIA

TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER         

TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER TULBURAREA BIPOLARĂ A PRINȚESEI LEIA   Carrie Fisher a schimbat felul în care lumea vorbește despre […]
31 decembrie 2017

Depresia de sarbatori

Depresia de sarbatori Depresia de sarbatori     Sărbătorile arată perfect în reviste sau la televizor. Familia este întotdeauna fericită, iar de pe masă nu lipsesc […]
18 decembrie 2017
program tratament borderline

PROGRAMUL DE TRATAMENT „GASESTE-TI ECHILIBRUL!”

Programul de tratament  ”Gaseste-ti echilibrul!”   program tratament borderline Este momentul sa fii putin sincer cu tine. Te recunoști în situațiile de mai jos? Emoțiile tale […]
18 decembrie 2017
acumuleaza emotii pozitive

Cum sa acumulam emotii pozitive?

Cum sa acumulam emotii pozitive? Cum sa acumulam emotii pozitive? ACUMULEAZĂ EMOȚII POZITIVE PENTRU A TE PROTEJA DE EMOȚIILE NEGATIVE Ideea aflată la baza acumulării de […]
11 decembrie 2017
tulburarile de voce

Tulburarile de voce

Tulburarile de voce intalnite atat la copii cat si la adulti   Tulburarile de voce sau conceptul de „calitate a vocii” tine de domeniul logopediei.  Vocea […]
11 decembrie 2017
Abilitati lingvistice ale copilului

Dezvolta abilitatile lingvistice ale copilului tau: ascultare, vorbire, citire si scriere

Dezvolta abilitati lingvistice ale copilului tau: ascultare, vorbire, citire si scriere Abilitati lingvistice ale copilului   Perioada Gradinita – Clasa a II-a Copii au ritmuri de […]
10 decembrie 2017
reguli pentru un somn mai bun

16 Reguli pentru un somn mai bun

Reguli pentru somn mai bun   Reguli pentru somn mai bun – Din ce in ce mai multi oameni ne povestesc despre dificultatile pe care le au […]
8 decembrie 2017
tratamentul schizofreniei

Tratamentul Schizofreniei – Tot ce trebuie sa stii

Tratamentul Schizofreniei – Tot ce trebuie sa stii   Schizofrenia este un subiect despre care nu se prea discuta, desi este o tulburare foarte raspandita in […]
23 noiembrie 2017
tratarea tulburarilor de limbaj

Tratarea tulburarilor de limbaj

Tratarea tulburarilor de limbaj In terapia comunicarii sau a limbajului, logopedul poate lucra cu copilul individual, in cadrul unor grupuri mici sau direct in sala de […]
23 noiembrie 2017
tulburarile de limbaj

Tulburarile de limbaj

Tulburarile de limbaj Tulburarile de limbaj   Este posibil ca invatatoarea sau educatoarea sa-ti fi mentionat despre copilul tau ca ar putea sa aiba o anumita […]
22 noiembrie 2017
mindfulness la purtator decembrie

Mindfulness la purtator – O noua sesiune – Decembrie

MINDFULNESS LA PURTATOR – ATELIER Mindfulness la purtator   Adesea suntem cu gândul în altă parte și facem lucruri automate, acționăm impulsiv sau ne este dificil să […]
1 noiembrie 2017

Programul CONEXIUNI

1 noiembrie 2017
tratament adolescenti

I.N.S.P.I.R.- A-Program pentru adolescenti

Sursa: Click Sanatate | Click pentru Femei | Clinica Hope
16 octombrie 2017
tulburarile de somn

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Nouă din zece adulţi […]
3 octombrie 2017

Cum sa-ti inveti copilul sa se imprieteneasca cu alti copii

Pasul 1: Concentreaza-te pe o abilitate in relationare pe care consideri ca nu o are copilul tau Unul din clientii nostri stia ca fiicei sale ii […]
3 octombrie 2017

Prietenia conteaza: Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-i pastreze

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-i pastreze. Prietenia conteaza! Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni    Multiple studii au scos in evidenta cat de important este […]
25 septembrie 2017

Cu ce ne-ar putea ajuta metoda dialectic-comportamentala ?

      Terapia dialectic-comportamentala, pe scurt DBT, (dialectical-behavioral therapy) este cea mai eficienta metoda de tratament al tulburarii de personalitate borderline, folosita in Romania in […]
15 septembrie 2017
MINDFULNESS LA PURTĂTOR – ATELIER MINDFULNESS LA PURTATOR – ATELIER     Adesea suntem cu gândul în altă parte și facem lucruri automate, acționăm impulsiv sau ne este […]