9 ale personalitatii borderline – explicate de catre pacienti

 

Desii nu este nimic amuzant în ceea ce privește viata persoanelor cu tulburare de personalitate BORDERLINE, uneori oamenii folosesc umorul ca o cale de comunicare pentru a împărtăși experiența celor nouă simptome clasice ale tulburarii borderline.

Pentru a arunca o lumină asupra a ceea ce sunt aceste simptome, am tras împreună concluziile create de comunitatea borderline și răspunsurile rotunjite de la membrii propriei noastre comunități de sănătate mintală. Dacă aveti tulburare borderline, s-ar putea să fiți capabil de relaționare.

 

  1. Eforturi disperate pentru evitarea abandonului

Ai o frică foarte mare de abandon, recurgand la măsuri extreme pentru a evitarea separarii sau a respingerii reale sau imaginare

 

Deși mulți oameni se confruntă cu temerea de a fi abandonați, intensitatea acestei frici poate uneori să facă viața dificilă dacă aveti si tulburare borderline.

Rețineți că nu este suficient să vă temeți pur și simplu de abandon. Dacă aveți această trăsătură a tulburarii borderline, va trebui să faceți lucruri active pentru a evita abandonul. Lucruri „furioase”. Ce inseamna asta? Ei bine, poate fi diferit de la om la om. Două persoane cu tulburare borderline pot reacționa în mod total opus. Ar putea păstra totul pentru ei înșiși, avand temerea ca, dacă le spun oamenilor cum se simt, oamenii ii vor evita. Alții ar putea crede că trebuie să meargă peste tot spunând tuturor cât de bolnavi sunt ei, astfel încât oamenilor să le pară rău pentru ei și sa nu rupa relatia.

 

2. Gandurile in contradictoriu sau “gandirea alb-negru”

Acest symptom este caracterizat de relații personale instabile care alternează între idealizare – „Sunt atât de îndrăgostită!” – și devalorizare – „O urăsc”.

„Gandurile in contradictoriu” sau „gândirea alb-negru” reprezintă un efort pentru mulți oameni cu tulburare de personalitate limită

Este un mecanism de apărare a persoanelor care utilizează tulburarea lor borderline pentru a evita respingerea sau rănirea. Aceasta înseamnă că cineva este fie bun, fie că este rău. Nu există oameni buni care să facă greșeli. Nu sunt oameni răi care sunt uneori drăguți. Este alb-negru, bun sau rău. Știu acest sentiment și îl recunosc în comportamentul meu. Splitarea simte comportamentul auto-distructiv. Mă pot consuma în furia mea față de oameni. Toate amintirile mele cu acea persoană devin stricate, rele și greșite. Gandindu-ma doar la ele mă umple de furie.

  1. Instabilitatea parerii despre sine

Afectează dispozițiile, valorile, opiniile, scopurile și relațiile.

Parerea de sine instabilă poate însemna lucruri diferite pentru diferiții oameni care au tulburare borderline. Pentru unii, aceasta poate însemna că are o imagine de sine distorsionată sau devalorizată, informată de traume anterioare. Pentru alții, ar putea însemna să trăiești cu întrebarea constantă: Cine sunt eu? Pentru alții, ar putea însemna încă ceva.

Exemplu de gandire:

Mi-am petrecut toata viata de la anii de adolescenta pana acum in anii treizeci de ani, trăind în mod victorios prin versiuni construite ale mele pe care le-am atașat întregului meu sentiment de identitate, sens și scop. Sunt o felie de „ouă în coș”. Nu în sensul că am ales să le distribuim într-un singur loc când aveam mai multe opțiuni, dar în sensul că nu a existat decât un singur coș.

 

  1. Comportament impulsiv

Comportamentu impulsive si riscant, cum ar fi jocurile de noroc, conducerea nesăbuită, sexul nesigur, cheltuielile in nestire, consumul de alcool sau droguri, sabotarea succesului prin renunțarea bruscă la o treabă bună sau încheierea unei relații positive.

Uneori, comportamentele care se exteriorizeaza pot fi o indicație a faptului că ceva se desfășoară mult mai adânc din punct de vedere psihologic. Acest lucru poate fi cu siguranță cazul comportamentelor impulsive.

Abuzez de sex, alcool și cheltui bani. Dacă nu m-am simțit iubit de cineva, căutam o mare atenție din partea oamenilor doar pentru a simți ceva, orice. Nu exista nici măcar o legătură reală cu persoana, vroiam doar să mă simt dorită în momente când mă simțeam atât de goală și singură. În acel moment, am crezut cu adevărat că valoarea mea a fost definită de cineva care iubea sau nu mă iubește. Aș bea deseori, aproape în fiecare noapte. Aș cheltui banii pe care nu l-am avut, să-mi pun datorii în mare măsură doar pentru că cumpărăturile erau, cred eu, terapeutice.

 

  1. Autovatamarea si suicidal

Amenintarile cu sinuciderea, comportamentul de asa natura sau auto-vătămarea, adesea apar ca răspuns la teama de separare sau respingere.

Lasand umorul de-o parte, comportamentele suicidare și auto-vătămarea pot fi simptome grave și fatale pentru mulți oameni cu tulburare de personalitate borderline.

Pentru a face față acestor emoții, ne întoarcem împotriva noastră cu ura de sine. Personal, întotdeauna m-am tăiat pentru a amăgi cât de rău a fost o persoană. Le-ai îndepărtat. Meriți durerea. Este doar corect că ai ispășit acest lucru. Odată ce m-am facut sa sufar, m-am simțit ca și cum mi-aș fi făcut rău pentru cât de rău sunt eu. În cele din urmă s-a agravat că pe pielea mea abia mai gaseai un loc care nu fusese provocat de o anumită formă de vatamare. Uneori făcute din ură de sine, uneori făcute ca o pedeapsă pentru cineva pe care l-am văzut ca rău, deși doar câteva momente mai devreme am vorbit despre cât de mari sunt, ce sfânt au fost, ne manifestam emotia vatamandu-ne.

 

  1. Perioade de intensitate emotionala

Modificări generale ale dispoziției de la câteva ore la câteva zile, care pot include fericirea intensă, iritabilitatea, rușinea sau anxietatea.

Acest simptom este probabil motivul pentru care tulburarea de personalitate la borderline poate fi confundată cu tulburarea bipolară. Dar ciclurile emoțiilor cu care se confruntă persoanele cu tulburare borderline sunt adesea mult mai rapide decât ciclurile caracteristice tulburarii bipolare.

Pentru persoana obișnuită, aceste emoții ar fi incomode în cel mai bun caz. S-ar putea să simțiți că fața dumneavoastră arde de rușine sau un fior „fierbinte”, înfricoșător în spate. Dar, probabil, puteți raționaliza aceste lucruri pentru ceea ce sunt, și destul de curând puteți râde de ceea ce a fost, ceea ce v-a făcut să vă simțiți așa. Pentru mine, totuși, aceste emoții sunt atât de puternice, atât de intense încât sunt ca și cum as fi ars de un incendiu. Rănile nu se vindecă niciodată și, de fiecare dată când o puternică emoție vă învinge, rana este redeschisă și zgâriată din nou.

 

  1. Sentimente intense de gol pe dinauntru (pustiit)

Sentimentele cronice de plictiseală sau gol interior

 

Sentimentul acesta este unul pe care mulți oameni il experimentează în viață la un moment dat. Dar pentru mulți cu tulburare bipolara, acesta este un sentiment cronic și poate duce la căutarea constantă a unui lucru care să umple vidul.

 

  1. Furie intensa sau necontrolabila

Mânie inadecvată, intensă sau necontrolabilă – adesea urmată de rușine și de vină.

Deși nu toți oamenii care au tulburare bipolara experimenteaza furie incontrolabilă, sau ceea ce unii numesc, „furie la limită”, este totusi un simptom des intalnit. Dar, deși este ușor să vă concentrați asupra mâniei în sine, putem ignora deseori vina pe care o poate avea cineva cu tulburare borderline după un episod de furie.

 

  1. Disocierea

Sentimente disociante – deconectarea de la gândurile sau simțul identității sau de tipul „sentimentelor în afara corpului” – și de gândurile paranoide legate de stres. Cazurile severe de stres pot duce, de asemenea, la scurte episoade psihotice.

Disocierea este diferită pentru fiecare persoană care o experimentează. Unii o pot simți fizic, iar alții pot experimenta „disocierea emoțională”.

 

Daca considerati ca aveti destul de des aceste comportamente ar fi bine sa verifcati daca nu cumva suferiti de tulburarea de persoanlitate borderline.

Poti lua legatura cu unul din specialistii nostri sunand la 0724 792 901.

 

 

Afla mai multe informatii despre Tulburarea Borderline…

Ce este Borderline?
PROGRAMUL DE TRATAMENT „GASESTE-TI ECHILIBRUL!”

 

 

8 mai 2018
simptome borderline

9 ale personalitatii borderline

9 ale personalitatii borderline – explicate de catre pacienti   Desii nu este nimic amuzant în ceea ce privește viata persoanelor cu tulburare de personalitate BORDERLINE, […]
1 mai 2018
cat de comuna este anxietatea

Cat de comuna este anxietatea?

  Cat de comuna este anxietatea?   In Europa sunt foarte des intalnite bolile mentale si neurologice. Conform ultimului studiu efectuat, 165 de milioane de oameni, […]
30 aprilie 2018
cauze anxietate

Ce cauzeaza anxietatea?

Ce cauzeaza anxietatea?     Starea de anxietate nu este indusă sau provocată de o singura cauza, ci de mai multe. Intotdeauna mai multi factori diferiti […]
26 aprilie 2018
psihoterapie

DE CE MERG OAMENII SĂNĂTOȘI LA PSIHOTERAPIE?

DE CE MERG OAMENII SĂNĂTOȘI LA PSIHOTERAPIE?   În ciuda numărului mare de oameni care apeleaza la psihoterapie, există in continuare ideea preconcepută că aceasta este […]
18 aprilie 2018
de ce doare depresia

De ce doare depresia?

De ce doare depresia?   Durere emotionala Orice persoana care a suferit un episod depresiv major iti va spune ca depresia este dureroasa. Am vazut aceasta […]
5 aprilie 2018
navigand intre poli

NAVIGAND INTRE POLI – EDITIA A 6-A

Navigand Intre Poli Aprilie 2018 – Editia a 6-a   program tratament tulburare bipolara ianuarie   În 19 aprilie 2018,  începe a 6-a serie a programului […]
2 aprilie 2018
relatia

Cum sa-mi imbunatatesc relatia cu ceilalti

  Cum sa-mi imbunatatesc relatia cu ceilalti Grup de dezvoltare personală     grup de dezvoltare personala Una din nevoile fundamentale ale oamenilor este de a […]
2 aprilie 2018
relatii

Avem intotdeauna relatiile pe care ni le dorim?

  Avem intotdeauna relatiile pe care ni le dorim?   realatiile Din orice perspectiva am studia societatea umana – fie ca exploram cu atentie istoria vasta […]
2 aprilie 2018
vorbeste-le copiilor tai

Vorbeste cu copiii tai

  Vorbeste cu copiii tai Accesul nelimitat la copiilor la telefoane si calculatoare poate masca si agrava probleme de limbaj. Obisnuiti sa comunice mai mult prin […]
26 martie 2018
cum sa linistim un atac de panica

CUM LINISTIM UN ATAC DE PANICA?

CUM LINIȘTIM UN ATAC DE PANICĂ?   Anxietatea este o experienta pe care o simte toata lumea din cand in cand. Atacurile de panică pot fi […]
24 martie 2018
crize de furie la copii

CUM ÎI ÎNVĂȚĂM PE COPIII NOȘTRI DESPRE FURIE

CUM ÎI ÎNVĂȚĂM PE COPIII NOȘTRI DESPRE FURIE   crize de furie Una dintre principalele probleme pe care le întâmpinăm în abordarea acestui comportament la copii […]
20 martie 2018
ziua mondiala fericirii 2018

Ziua mondiala a fericirii

Ziua mondiala a fericirii   Sarbatorim astazi ziua internationala a fericirii, asa cum a fost stabilita de Organizatia Natiunilor Unite. Spre deosebire de acum 6 ani, […]
19 martie 2018
tratament anxietate

Tratament anxietate – Workshop ”Dincolo de frica”

Workshop ”Dincolo de frică”   tratament anxietate Foarte mulți oameni suferă de anxietate și atacuri de panică, 1 din 3 persoane având viața afectată din cauza […]
19 martie 2018
Tratament Atacuri de Panica

Tratament Atacuri de Panica

Tratamentul atacurilor de panica   tratament atacuri de panica Multi dintre noi pot avea 1-2 atacuri de panică de-a lungul vieti, iar aceste scurte episoade nu […]
18 martie 2018
simptome anxietate

Simptome anxietate – 150 de simptome care ne afecteaza corpul

Simptome Anxietate   Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, aproape 1 din 3 oameni vor avea o forma de tulburare de anxietate pe […]
18 martie 2018
frica copilului

FRICA COPILULUI – Cum sa vorbesti cu copilul cand ii este frica

FRICA COPILULUI – Cum sa vorbesti cu copilul cand ii este frica   Se poate spune, probabil, că orice copil are frici în diferite grade de […]
12 martie 2018
exercitiu mindfulness

Practică cu mine Mindfuness

Practică cu mine Mindfuness   Exercitiu mindfulness „Mintea de teflon”   Știi acea senzație că ți s-a lipit un gând de minte ca eticheta cu preț […]
21 februarie 2018
adhd copii

ADHD – TULBURAREA HIPERCHINETICA CU DEFICIT DE ATENTIE

ADHD – TULBURAREA HIPERCHINETICĂ CU DEFICIT DE ATENȚIE   ADHD Este normal pentru orice copil ca din când în când să uite să-și facă o temă, […]
21 februarie 2018
nivelul de dezvoltare al unui copil de 5-6 ani

NIVELUL NORMAL DE DEZVOLTARE AL UNUI COPIL DE 5-6 ANI

NIVELUL DE DEZVOLTARE AL UNUI COPIL DE 5-6 ANI   Modul în care copilul tau se joacă, învață, vorbește, se comportă și se mișcă oferă indicii […]
21 februarie 2018
CUM SA TE JOCI CU COPILUL TAU

CUM SA TE JOCI CU COPILUL TAU

CUM SA TE JOCI CU COPILUL TAU   Ti se-ntâmplă să ajungi acasă epuizat după o lungă zi de muncă, nemaidorindu-ti altceva decât să te relaxezi, […]