Reguli pentru somn mai bun

 

Reguli pentru somn mai bun – Din ce in ce mai multi oameni ne povestesc despre dificultatile pe care le au cand vine vorba de somn. Nemultumirile par sa fie variate. Adorm prea greu, dorm prea putin, au un somn prea agitat, se trezesc greu sau pur si simplu se trezesc obositi.

Desigur toate aceste lucruri au legatura si cu modul lor de viata, tipul de comportament, grijile de zi cu zi, stresul si nu in ultimul rand suferintele emotionale.

Situatia este una deranjanta si cand persista o vreme mai indelungata, fiecare incercam sa ne gasim o rezolvare proprie. Unii apeleaza la alcool sau diferite medicamente, altii fac efort in excess pentru a se extenua, iar majoritatea incearca sa adoarma cu ajutorul televizorului.

Fiecare situatie in parte trebuie analizata pentru a gasii sursa problemei si o solutie pentru aceasta, insa sunt si lucruri generale care ne pot ajuta.

 

Va recomandam sa incercati urmatoarele reguli pentru somn mai bun. Incercati sa le respectati cu siguranta veti observa imbunatatiri in ceea ce priveste somnul vostru:

 

 1. Nu petreceți prea mult timp în pat. Statul în pat un timp excesiv de lung conduce la un somn superficial și mai puțin odihnitor. Dormiți cât aveți nevoie pentru a vă simți odihniți a doua zi. Timpul pe care îl petreceți în pat ar trebui aproape să se suprapună cu durata somnului propriu-zis.

 

 1. Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi, șapte zile din șapte. Acest lucru ajută la setarea ceasului biologic și scade probabilitatea insomniei.

 

 1. Exercițiul fizic zilnic poate ajuta la obținerea unui somn mai profund. Nu faceți sport prea aproape de ora de culcare. Terminați exercițiile fizice cu cel puțin patru ore înainte să vă băgați la culcare.

 

 1. Faceți dormitorul un loc confortabil, fără zgomote sau lumini deranjante. Covoarele, draperiile groase și închiderea ușii pot ajuta.

 

 1. Păstrați o temperatură moderată în cameră. Căldura excesivă sau frigul excesiv pot perturba somnul.

 

 1. Luați mese regulate și nu mergeți la culcare cu senzația de foame. O gustare ușoară înainte de culcare (în special carbohidrați) poate ajuta somnul. Evitați grăsimile și mâncărurile grele.

 

 1. Încercați să evitați să beți multe lichide seara, pentru a diminua nevoia de a merge la baie în timpul nopții.

 

 1. Evitați alcoolul seara. Deși alcoolul poate ajuta persoanele tensionate să adoarmă mai ușor, somnul pe care îl obțineți sub influența alcoolului este fragmentat și, în cele din urmă, nu prea odihnitor.

 

 1. Încercați să nu fumați când aveți probleme cu somnul – nicotina este un stimulant.

 

 1. Nu luați cu voi în pat și problemele. Rezervați-vă un interval seara, în care să lucrați la anumite probleme sau să vă faceți planul de activitate pentru a doua zi.

 

 1. Reduceți sau eliminați consumul de băuturi pe bază de cafeină în timpul serii.

 

 1. Folosiți dormitorul doar pentru somn și activități sexuale. Nu citiți sau mâncați în pat, și nu priviți la televizor din pat. Acest lucru vă ajută să vă antrenați creierul să considere dormitorul un loc pentru somn.

 

 1. Când aveți probleme cu somnul, nu vă uitați mereu la ceas, pentru că asta vă face să deveniți și mai frustrați. Puneți ceasul sub pat sau întoarceți-l astfel încât să nu-l vedeți.

 

 1. Evitați somnul în timpul zilei. Acest lucru vă ajută să dormiți mai bine pe timpul nopții.

 

 1. Nu „încercați” să adormiți. Dacă sunteți încă vioi la 15-20 de minute după ce v-ați pus în pat, plecați din dormitor și faceți ceva diferit, cum ar fi, de pildă, să citiți o carte plictisitoare. Nu vă implicați în activități stimulatoare și folosiți o lumină scăzută în încăpere. Întoarceți-vă în pat doar când simțiți că vă este somn.

 

 1. Expunerea la lumină puternică înainte de culcare poate perturba somnul. Când este posibil, eliminați expunerea la lumină artificială (lumina din tavan, ecranul computerului) cu două ore înainte de ora de culcare. Privitul la televizor este în regulă dacă este făcut de la o distanță adecvată față de ecran (doi metri sau peste).

 

 

Incercati sa respectati aceste reguli macar o saptamana pentru a putea vedea o diferenta clara. Tentatia de a va intoarce la vechile obiceiuri va fi mare insa efortul este unul minim si cu siguranta va merita.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra.

 

 

Citeste mai departe…

TULBURARILE DE SOMN DEVIN MAI GRAVE DACA NE GANDIM LA ELE

 

10 decembrie 2017
reguli pentru un somn mai bun

16 Reguli pentru un somn mai bun

Reguli pentru somn mai bun   Reguli pentru somn mai bun – Din ce in ce mai multi oameni ne povestesc despre dificultatile pe care le au […]
16 octombrie 2017
tulburarile de somn

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Nouă din zece adulţi […]