16 REGULI DE BAZA PENTRU UN SOMN MAI BUN

 

Foarte multi oameni au probleme cu somnul si nu stiu ce au de facut pentru a adormi mai usor sau pentru a se trezi odihniti. Prima interventie este o igiena a somnului corecta, dar nu intotdeauna respectam ceea ce am invatat in copilarie. Care este ritualul vostru de culcare? Cum ii transmiteti creierului ca e timpul sa adoarma? O recapitulare a regulilor de somn de multe ori este necesara si binevenita!

 

 1. Nu petreceți prea mult timp în pat. Statul în pat un timp excesiv de lung conduce la un somn superficial și mai puțin odihnitor. Dormiți cât aveți nevoie pentru a vă simți odihniți a doua zi.Timpul pe care îl petreceți în pat ar trebui aproape să se suprapună cu durata somnului propriu-zis.

 

 1. Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi, șapte zile din șapte. Acest lucru ajută la setarea ceasului biologic și scade probabilitatea insomniei.

 

 1. Exercițiul fizic zilnic poate ajuta la obținerea unui somn mai profund. Nu faceți sport prea aproape de ora de culcare. Terminați exercițiile fizice cu cel puțin patru ore înainte să vă băgați la culcare.

 

 1. Faceți dormitorul un loc confortabil, fără zgomote sau lumini deranjante. Covoarele, draperiile groase și închiderea ușii pot ajuta.

 

 1. Păstrați o temperatură moderată în cameră. Căldura excesivă sau frigul excesiv pot perturba somnul.

 

 1. Luați mese regulate și nu mergeți la culcare cu senzația de foame. O gustare ușoară înainte de culcare (în special carbohidrați) poate ajuta somnul. Evitați grăsimile și mâncărurile grele.

 

 1. Încercați să evitați să beți multe lichide seara, pentru a diminua nevoia de a merge la baie în timpul nopții.

 

 1. Evitați alcoolul seara. Deși alcoolul poate ajuta persoanele tensionate să adoarmă mai ușor, somnul pe care îl obțineți sub influența alcoolului este fragmentat și, în cele din urmă, nu prea odihnitor.

 

 1. Încercați să nu fumați când aveți probleme cu somnul – nicotina este un stimulant.

 

 1. Nu luați cu voi în pat și problemele. Rezervați-vă un interval seara, în care să lucrați la anumite probleme sau să vă faceți planul de activitate pentru a doua zi.

 

 1. Reduceți sau eliminați consumul de băuturi pe bază de cafeină în timpul serii.

 

 1. Folosiți dormitorul doar pentru somn și activități sexuale. Nu citiți sau mâncați în pat, și nu priviți la televizor din pat. Acest lucru vă ajută să vă antrenați creierul să considere dormitorul un loc pentru somn.

 

 1. Când aveți probleme cu somnul, nu vă uitați mereu la ceas, pentru că asta vă face să deveniți și mai frustrați. Puneți ceasul sub pat sau întoarceți-l astfel încât să nu-l vedeți.

 

 1. Evitați somnul în timpul zilei. Acest lucru vă ajută să dormiți mai bine pe timpul nopții.

 

 1. Nu „încercați” să adormiți. Dacă sunteți încă vioi la 15-20 de minute după ce v-ați pus în pat, plecați din dormitor și faceți ceva diferit, cum ar fi, de pildă, să citiți o carte plictisitoare. Nu vă implicați în activități stimulatoare și folosiți o lumină scăzută în încăpere. Întoarceți-vă în pat doar când simțiți că vă este somn.

 

 1. Expunerea la lumină puternică înainte de culcare poate perturba somnul. Când este posibil, eliminați expunerea la lumină artificială (lumina din tavan, ecranul computerului) cu două ore înainte de ora de culcare. Privitul la televizor este în regulă dacă este făcut de la o distanță adecvată față de ecran (doi metri sau peste).

 

 

Puteti afla mai multe despre insomnie si tratamentul acesteia – interviu cu Dl Dr Vladimir NICA

13 noiembrie 2018
un somn bun

16 REGULI DE BAZA PENTRU UN SOMN MAI BUN

16 REGULI DE BAZA PENTRU UN SOMN MAI BUN   Foarte multi oameni au probleme cu somnul si nu stiu ce au de facut pentru a […]
7 noiembrie 2018
INSOMNIE-CAUZE SI SOLUTII

DESPRE INSOMNIE SI CUM PUTEM AVEA UN SOMN ODIHNITOR

In aceasta emisiune, vom vorbi despre somn, despre insomnii, despre probleme legate de somn si despre ce putem face pentru a avea un somn cat mai […]
5 octombrie 2018
probleme cu somnul

Tulburari ale somnului

Tulburari ale somnului   probleme cu somnul Multi dintre noi avem probleme cu somnul intr-un moment sau altul. De obicei, ele se datoreaza stresului, calatoriilor, bolii sau […]
10 decembrie 2017
reguli pentru un somn mai bun

16 Reguli pentru un somn mai bun

Reguli pentru somn mai bun    Din ce in ce mai multi oameni ne povestesc despre dificultatile pe care le au cand vine vorba despre somn. […]
16 octombrie 2017
tulburarile de somn

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Nouă din zece adulţi […]