Ne petrecem o treime din viață dormind și deși într-o eră a productivității și competitivității, poate părea că somnul e o pierdere de timp, de fapt acesta e o componentă esențială a sănătății noastre fizice și psihice. O estimare a Organizației Mondiale a Sănătății arată că două treimi din adulții țărilor dezvoltate nu reușesc să doarmă opt ore pe noapte. Consecințele deprivării de somn sunt multiple: deprimarea sistemului imun, cu un risc dublu de cancer, creșterea glicemiei până la un stadiu pre-diabetic, predispunerea la Alzheimer, boli cardiovasculare și contribuie la toate afețiunile psihiatrice majore, inclusiv anxietate, depresie și crește ideația suicidară și riscul de suicid.

Acestea sunt deja vizibile în țările în care cantitatea de somn s-a redus dramatic în ultimul secol, precum SUA, Regatul Unit, Japonia și țări din Europa de Vest, unde există și cea mai mare incidență a bolilor corelate cu lipsa de somn.

Insomnia

Insomnia reprezintă dificultatea sau incapacitatea de a adormi sau trezirile repetate noaptea și în funcție de durată, poate fi acută sau cronică (cu durată mai lungă de trei luni). Ea poate fi cauzată de stres, de diferența de fus orar, de o boală, de medicamentele pe care le iei sau chiar de cantitatea de cafea pe care o bei. Alte posibile cauze includ tulburări de somn separate, precum si tulburări psihice, ca anxietatea sau depresia. Însă din ce în ce mai mulți specialiști încep să o trateze ca pe o afecțiune individuală, și nu ca pe un simptom.

Studiile globale estimează că insomnia afectează o treime din populație, fiind cea mai frecventă tulburare de somn, cu efecte dramatice asupra calității vieții și a sănătății. Din fericire însă, odată cu creșterea incidenței insomniei, s-a îmbunătățit și tratamentul acesteia.

Tratamentul insomniei constă în terapie non-farmacologică și farmacologică

1.  Terapia non-farmacologică are efecte care se instalează după o anumită perioadă de la inițiere, însă este lipsită de efecte adverse și mai eficientă pe termen lung.

 • Terapia congitiv comportamentală a început să fie folosită recent în tratamentul insomniei, mai ales în America de Nord și în Regatul Unit. S-a dovedit atât de eficientă încât Colegiul American al Medicilor o recomandă ca primă linie de tratament pentru insomnie. Terapia presupune măsuri comportamentale, cognitive, restricția somnului și educație cu privire la igiena somnului:- schimbarea asocierii negative a dormitorului cu starea de veghe, drept urmare, petrece timp în dormitor doar când dormi;- dacă atunci când mergi la culcare, nu adormi, ridică-te din pat după 20 de minute și meargi în altă cameră;-  ține un jurnal de somn, în care notează ora la care ai mers la culcare, cât a durat să adorm și când te-ai trezit, pentru a putea stabili o oră optimă de culcare și necesarul de somn, existând variații individuale pentru aceste valori;- trezește-te în fiecare dimineață la aceeași oră, inclusiv în weekend.
 • Tehnicile de relaxare sunt utile în reducerea tensiunii musculare și a gândurilor care pot afecta instalarea somnului. Studiile arată că persoanele care le practică dorm mai mult și adorm mai repede. Există mai multe tehnici de relaxare, care pot fi practicate seara, în pat:
 • – Relaxarea musculară progresivă: tehnica presupune încordarea tuturor grupelor de mușchi pe rând, pentru ca apoi să te relaxezi conștient.
 • – Training-ul autogen, derivat din hipnoză, prin care cultivi o senzație de greutate și căldură în corp, prin tehnici verbale și vizuale;
 • – Vizualizările sunt cele mai comune forme de relaxare, în care ne închipuim scene pașnice, plăcute, care ne induc o stare de calm, ducând la scăderea pulsului și a frecvenței respiratorii. Număratul oilor poate fi încadrat în această categorie.Toate tipurile de relaxare enumerate presupun tehnici mai complicate, care pot fi învățate la cursuri dedicate acestora.Terapia farmacologică trebuie instituită atunci când celelalte metode au eșuat. Există mai multe clase de medicamente folosite:
 • Benzodiazepinele au efecte sedative, hipnotice, anxiolitice, relaxante, și sunt eficiente în tratarea insomniei de scurtă durată, întrucât utilizarea lor mai mult de patru săptămâni e asociată cu un risc crescut de dependență. Acestea scad timpul necesar pentru a adormi, cresc durata somnului, însă înrăutățesc calitatea acestuia și au o serie de efecte adverse, care trebuie analizate înainte de a hotărî să urmezi acest tratament.
 • Non-benzodiazepinele sunt o clasă de hipnotice și sedative, dezvoltate pentru a reduce efecte secundare ale benzodiazepinelor, oferind aceleași beneficii, prin același mecanism. Folosirea acestora este mai sigură pentru că nu cauzează dependență sau simptome de sevraj, iar starea de somnolență reziduală la trezire este redusă comparativ cu benzodiazepinele. Aceste beneficii au dus la popularitatea lor în tratamentul insomniei, Zolpidem, denumirea unui reprezentat al acestei clase fiind cel mai prescris medicament în lume la ora actuală pentru tratamentul insomniei.
 • Agoniștii melatoninei sunt hipnotici cu un mecanism diferit de acțiune, care vizează melatonina, un hormon care reglează ciclul de somn și veghe. Aceștia nu au efect de sedare, ci contribuie la mecanismele ce reglează somnul. Pot fi folosiți pe termen lung, și este eficient în tratarea insomniei cronice.
 • Sulvorexat este reprezentantul unei noi abordări în vindecarea insomniei, acesta țintind orexin, un hormon care promovează starea de veghe.

De mentionat ca insomnia apare rar izolata, cel mai adesea apare ca simptom al unor altor tulburari psihice, ca tulburarile de anxietate, depresia sau alte tulburari psihice mai severe. Deseori tratamentul insomniei sa face concomitent cu administrarea de tratament pentru cele de mai sus, incluzand administrarea seara de medicamente specifice acestora dar care au si efecte benefice asupra somnului (antidepresive sedative, antipsihotice sau ortotimizante sedative).

 • CRESTEREA CALITATII SOMNULUI- PROGRAMUL SLEEP WATCHERS

  Evaluarea obiectiva a calitatii somnului, prin ceasuri profesionale, cu analizarea unor parametrii multiplii (durata somnului, faza somnului, temperatura in timpul somnului) aduce informatii importante medicului psihiatru pentru a putea ajuta pacientul cu probleme de somn.

  Pacientul isi va evalua calitatea somnului inainte si dupa introducerea tratamentului medicamentos.

 • AFLA MAI MULTE DESPRE TULBURARILE DE SOMN
 • REGULI PENTRU UN SOMN MAI BUN

 

24 februarie 2019

TRATAMENTUL INSOMNIEI

Ne petrecem o treime din viață dormind și deși într-o eră a productivității și competitivității, poate părea că somnul e o pierdere de timp, de fapt […]
13 noiembrie 2018
un somn bun

16 REGULI DE BAZA PENTRU UN SOMN MAI BUN

16 REGULI DE BAZA PENTRU UN SOMN MAI BUN   Foarte multi oameni au probleme cu somnul si nu stiu ce au de facut pentru a […]
7 noiembrie 2018
INSOMNIE-CAUZE SI SOLUTII

DESPRE INSOMNIE SI CUM PUTEM AVEA UN SOMN ODIHNITOR

In aceasta emisiune, vom vorbi despre somn, despre insomnii, despre probleme legate de somn si despre ce putem face pentru a avea un somn cat mai […]
5 octombrie 2018
probleme cu somnul

SA INTELEGEM SOMNUL SI TULBURARILE SOMNULUI

Tulburari ale somnului   probleme cu somnul Multi dintre noi avem probleme cu somnul intr-un moment sau altul. De obicei, ele se datoreaza stresului, calatoriilor, bolii sau […]
10 decembrie 2017
reguli pentru un somn mai bun

16 Reguli pentru un somn mai bun

Reguli pentru somn mai bun    Din ce in ce mai multi oameni ne povestesc despre dificultatile pe care le au cand vine vorba despre somn. […]
16 octombrie 2017
tulburarile de somn

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele

Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Tulburarile de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele Nouă din zece adulţi […]