Jocurile psihologice sunt interactiuni repetitive si nesatisfacatoare pe care le avem cu cei din jur, la sfarsitul carora cei care le joaca simt un sentiment neplacut. Jocurile fac parte din tiparele neconstructive de interactiune prin care oamenii cer intr-un mod ineficient ceea ce au nevoie.

Conceptul de „triunghi dramatic” ne poate ajuta sa intelegem structura unui joc si rolul psihologic pe care il avem cand suntem prinsi intr-un joc. Triunghiul dramatic este schema jocului formata din Persecutor, Salvator si Victima. Ori de cate ori suntem intr-un joc psihologic, suntem intr-una din aceste pozitii: suntem agresivi, il condamnam/ il criticam pe celalat (Persecutor), vrem sa-l ajutam, sa oferim solutii, sa rezolvam problemele celuilalt, insa fara succes (Salvator).  Sau suntem neputinciosi, nu putem fara ajutorul celorlalti, ne e greu sa gasim solutii pentru propriile probleme (Victima).

De fiecare data cand intram in aceste roluri desconsideram o nevoia de-a noastra si solutiile pentru rezolvarea situatiei in care ne aflam.

Prin jocuri ne intarim credintele negative despre noi si ramanem blocati in aceleasi tipare vechi pe care le-am invatat in relatie cu parintii nostri.

Jocurile psihologice ne ajuta sa descoperim propriul scenariu de viata, adica acel plan de viata format inconstient de copil sub influenta mesajelor primite de la parinti, a relatiei cu parintii si a experientelor prin care am trecut incepand cu mediul intrauterin pana la 8 ani. Acest plan de viata ne determina viata de adult, in cele mai semnificative aspecte: sanatate, implinire, relatii, cariera, viziunea noastra asupra vietii.

Jocul psihologic urmeaza un tipar – o secventa caracteristica de interactiuni, denumita Formula J:

Momeala + Stratagema = Raspuns – Comutare – Deruta – Beneficiu negativ

Momeala este invitatia la joc (poate fi o fraza sau chiar un element non-verbal). Stratagema este punctul slab care determina pe cineva sa accepte momeala. Raspunsul este dat de schimbul de interactiuni. Comutarea este momentul in care se schimba rolurile in Triunghiul Dramatic; se intampla brusc si e imediat urmata de: Deruta (confuzie in urma comutarii), iar Beneficiul negativ este sentimentul negativ/neplacut care nu are legatura cu aici-si-acum si care duce la reintarirea unei credinte de scenariu.

Unele dintre cele mai frecvente jocuri se numesc „De ce nu…?” / „Da, dar…” si se refera la o interactiune in care sugestii care ar putea fi de ajutor sunt contracarate de contraargumente. De obicei, cineva mentioneaza ceva despre o problema pe care o are. Atunci cand i se ofera solutii, raspunsul pe care il da este „Da, dar…” urmat de o justificare a faptului ca solutia sugerata nu e buna. Intr-un final, unul dintre „jucatori” isi pierde rabdarea si face comentarii negative la adresa celuilalt jucator.

 

Prin acest atelier ai ocazia sa intelegi ce se intampla in situatiile conflictuale, in relatiile personale sau de la serviciu, de ce nu functioneaza comunicarea cu unele persoane si cu altele da, ce „motiveaza” oamenii sa joace jocuri psihologice si, mai ales, cum sa le eviti.

 

Ce castigi daca participi la acest atelier:

  1. vei intelege ce inseamna „jocurile psihologice”
  2. vei descoperi ce jocuri joci de obicei
  3. vei invata sa analizezi un joc dupa formula J si triunghiul dramatic
  4. vei intelege ce te blocheaza in a avea succes in ce-ti propui (personal sau profesional)

Modalitatea de lucru se bazeaza, predominant, pe exercitii si va include si concepte teoretice care sa sustina procesul individual şi de grup.

Cui se adresează atelierul: studentilor la Psihologie, Sociologie, Asistenta Sociala, celor care vor sa capete mai multa intelegere asupra propriei lor vieti, tuturor celor interesati de dezvoltare personala, indiferent de varsta si domenii de activitate.

Se acorda diploma de participare. Studentii la Psihologie care vor sa devină consilieri psihologici sau psihoterapeuţi vor primi 4 ore de dezvoltare personala (necesare pentru atestarea la Colegiul Psihologilor).

 

Va avea loc sambata, 19 noiembrie, orele 10.30 -14.30, la sediul Clinicii Hope din Bucuresti, Str. Graului, nr. 21, sec. 4 (la 5 minute de metrou Brancoveanu)

Investitia ta este de 120 lei/pers.

Deoarece numarul de locuri este limitat este necesara plata in avans.

Detalii si inscrieri la 0724 79 29 01 / office@clinica-hope.ro

 

Facilitator:

Roxana Draghici, psihoterapeut in analiza tranzactionala – cod personal 13290, Master NLP, formator acreditat A.N.C, membra a Colegiulului Psihologilor din Romania, membra a Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala, membra a Asociatiei Europeane de Analiza Tranzactionala.