1 noiembrie 2017

Am deschis a II-a clinica in Bucuresti!

Str. Pleșoianu, nr. 79A, sector 1

Evenimentul de astăzi, 1 noiembrie 2017, marchează lansarea de către Clinica Hope a celui de-al doilea sediu, în Str Pleșoianu, nr 79A, extinzându-și astfel serviciile în nordul Bucureștiului.
Prin cele două sedii, din sectoarele 1 și 4, Clinica Hope devine cea mai mare clinică destinată sănătății psihice din capitală, avînd o echipă formată din 11 psihiatrii și 14 psihoterapeuți.

Clinica Hope este o clinică de psihiatrie și psihoterapie care se dezvoltă continuu din 2009 și al cărei scop este regăsirea echilibrului și a sănătății emoționale a întregii familii. Pot apela la noi atât adulți cât și copii pentru toate tipurile de servicii necesare: de la psihiatrie și tratament medicamentos la evaluări psihologice și psihoterapie individuală, de cuplu sau de grup, în regim cu plată dar și decontate de CASMB.

Principalul nostru obiectiv profesional este oferirea de tratamente conform celor mai înalte standarde și de aceea implementăm permanent acele tipuri de intervenție care lipsesc din sistemul românesc. Anul trecut am inaugurat în premieră programul ”Navigând între poli” destinat persoanelor cu tulburare bipolară și programul ”Găsește-ți echilibrul” destinat tulburării de personalitate borderline.

Anul acesta, am decis să ne extindem serviciile și să lansăm încă două proiecte: singurul program de psihoterapie destinat adolescenților cu probleme emoționale grave denumit INSPIR-A și singurul program destinat trainingului abilităților sociale în schizofrenie-programul CONEXIUNI.

Programul INSPIR-A

O parte din adolescenți pot avea tulburări emoționale semnificative care pot merge până la tentative de suicid și autovătămare. Între 16-18 ani riscul tentativelor de suicid este cel mai ridicat (Lewinsohn, 1996) și între 31% și 50% dintre adolescenții care au o tentativă de suicid au și o a doua tentativă, de aceea este necesară o intervenție rapidă și eficientă.
Cu cât un adolescent are mai multe probleme de comportament (violență, consum de alcool, droguri etc) cu atât crește riscul pentru tentativele de suicid (Myler și Tyler 2005).
Acești adolescent sunt dificil de tratat și este necesară o intervenție psihologică dedicată. Metoda de terapie dialectic-comportamentală (DBT) și-a dovedit repetat eficiența în reducerea comportamentului suicidar sau a autovătămării comparative cu alte forme de terapie.
Programul INSPIR-A (Intervenție pentru Normalizarea Sentimentelor, Problemelor comportamentale, Impulsivității și Relațiilor Adolescenților) este prima formă de intervenție psihoterapeutică special destinată tratamentului adolescenților cu tentative de suicid, autovătămări și tulburări emoționale intense.
Metoda folosită este cea a terapiei dialectic-comportamentale și constă în ședințe individuale dublate de un curs de abilități psihologice.
Cursul durează 6 luni și cuprinde ședințe săptămânale cu adolescenții și lunare cu părinții și va începe la sfârșitul lui noiembrie 2017. Cele 4 module predate sunt mindfulness, reglarea emoțiilor, intervenție în criză și reglarea relațiilor interpersonale.
Scopul programului este reducerea comportamentului suicidar și autovătămător, scăderea vulnerabilității emoționale și reactivității, dezvoltarea abilităților de reglare emoțională și a relațiilor cu persoanele apropiate.Programul oferă speranță tinerilor pacienți și părinților lor și oferă ajutor specializat și eficient medicilor de psihiatrie pediatrică care se confruntă cu suferința pacienților lor.
Cursul va fi susținut de Anca Răducan, psiholog și psihoterapeut și Daniela Pasăre- psihoterapeut .

Programul CONEXIUNI

Programul Conexiuni se adresează în premieră tratamentului psihoterapeutic al schizofreniei, ca adaos la cel medicamentos. Schizofrenia este o tulburare psihică majoră caracterizată de simptome pozitive: halucinații și idei delirante, gândire și vorbire dezorganizată și simptome negative cum ar fi lipsă de voință, aplatizare emoțională, apatie, aplatizarea vorbirii, izolare și lipsă de interes social.
Are o o prevalență pe viață de 0,72% (McGrath, 2008) și este mai frecventă la bărbați (raport 1,4:1), în mediul urban, la cei cu statut socio-economic scăzut și în familiile cu istoric de schizofrenie.
Simptomele pozitive răspund în general bine la tratament medicamentos (antipsihotice), dar simptomele negative răspund parțial, deloc sau chiar sunt agravate de medicamente. În multe cazuri, cele mai devastatoare efecte ale tulburărilor psihologice și mentale apar în aspectele sociale ale vieții celor afectați.
Trainingul de abilități sociale este un tip de psihoterapie care ajută oamenii să redevină competenți social. Este o terapie predominant comportamentală folosită pentru indivizii diagnosticati cu autism, schizofrenie sau anxietate socială severă.
Programul CONEXIUNI este dedicat persoanelor cu schizofrenie și constă din 3 aspecte coordonate: consultul de psihiatrie, psihoterapia individuală și un curs de abilități sociale standardizat, bazat pe manualul lui Allan Bellack.
Programul de training de abilități sociale durează 1 an și constă în ședințe săptămânale de grup care vor începe la sfârșitul lunii noiembrie 2017.Cursul îi învață pe aceștia tehnici de comunicare nonverbală, comportamentele emoționale adecvate, asertivitatea, să inițieze și să construiască relații apropiate, să își găsească și să mențină activitățile profesionale. CONEXIUNI este primul program specializat din România destinat tratamentului simptomelor negative, recuperării psihologice și sociale a acestor pacienți pentru o viață împlinită și independentă.
Cursul va fi susținut de Alice Dima- psihoterapeut și Oana Munteanu- psihoterapeut.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și interesul acordat intervențiilor psihologice din două domenii atât de complexe dar importante. Dacă doriți să aflați mi multe despre noi, puteți accesa www.clinica-hope.ro