Mituri despre Tulburarea Bipolara

 

Mituri despre Tulburarea Bipolara si presupuneri despre ce inseamna, despre cum sunt oamenii care au aceasta afectiune sunt destul de multe, insa doar putine dintre aceastea sunt adevarate. Prezentam mai jos o lista cu cele mai des intalnite mituri despre tulburarea bipolara. Este un moment bun sa lamurim lucrurile pentru toata lumea.

 

 1. Tulburarea afectiva Bipolara este o afectiune foarte rara

Acest lucru este fals. Conform healthgrove.com, studiile si statisticile arata ca tulburarea bipolara I afecteaza 1% din populatia de peste 18 ani a lumii.  Aproximativ 4,5 % din populația generală poate avea unul din diagnosticele din cadrul tulburării bipolare. Vârsta de debut și majoritatea episoadelor de boală apar între 15-40 de ani, afectând grav perioada cea mai importantă și mai productivă din viață.

Cert este ca daca ne luam dupa statistici in Romania se estimeaza a fi 196.000 persoane care au aceasta afectiune.

Organizatia Mondiala a Sanatatii prezinta in statisticile lor ca tulburarea bipolară este a 6-a cauză principală de incapacitate din lume.

 

 1. Persoanele cu tulburare bipolara au 2 personalitati distincte

Fals. Tulburarea bipolara este o afectiune care produce schimbari anormale in dispozitia unei persoane, emotii, starea de spirit si nivelul energetic. Dispozitia si emotiile persoanei pot fluctua semnificativ, dar asta nu inseamna ca datorita comportamentului sau are mai multe personalitati. Dubla personalitate este intalnita la persoanele care au tulburarea de personalitate disociata. Aici se poate crea confuzie deoarece multe din tulburarile mentale au simptome asemanatoare sau care se suprapun, insa este foarte important sa cunoastem diferenta.

 

 1. Cei care au tulburare bipolara sunt violenti sau nebuni

Acesta este una din afirmatiile preconcepute care agita si dauneaza cel mai mult. Presa influenteaza foarte mult cum vedem si cum ne pozitionam fata de anumite lucruri sau situatii. In multe din cazurile cand tulburarea bipolara este mentionata, este asociata cu niste lucruri negative care se intampla. Foarte rar se mentioneaza si altceva care ar putea sa-i ajute pe oameni sa inteleaga ce este cu aceasta tulburare. Stiai ca cei care au o tulburare mentala sunt mai degraba predispusi sa fie victime ale violentei decat sa faca ei un lucru violent? Este demonstrat faptul ca alti factori sunt mai responsabili de actiunile negative decat tulburarea de comportament in sine. Conform Harvard Health Publications,

 

“Sondajele de opinie publică sugerează că mulți oameni considera că boala mintală și violența merg mână în mână. Un sondaj național din 2006 a constatat, de exemplu, că 60% dintre americani credeau că persoanele cu schizofrenie ar putea să acționeze violent față de altcineva, în timp ce 32% consideră că persoanele cu depresie majoră ar putea face acest lucru. De fapt, cercetările sugerează că această percepție publică nu reflectă realitatea. Majoritatea persoanelor cu tulburări psihiatrice nu sunt violente. Deși un subgrup de persoane cu tulburări psihice comite atacuri și crime violente, constatările au fost inconsecvente cu privire la numărul de boli mintale care contribuie la acest comportament și la cât de mult abuzul de substanțe și alți factori.”

 

 1. Cei care au tulburare bipolara sunt infideli sau nu sunt de incredere.

Nu toti cei care au o tulburare bipolara mint sau inseala. Cu totii mintim la un moment dat in viata, dar nu toti cei care au aceasta afectiune vor minti compulsiv. Cu siguranta mint la fel de mult ca ceilalti. Cand vine vorba de asocierea tulburarii bipolare cu infidelitatea fata de sot/sotie sau prieten/prietena, nici aici nu este cazul sa facem o separare. In perioade de manie, se intampla des ca cei care au o tulburare bipolara sa devina hipersexuali si sa aiba un libido crescut, dar nu toti isi vor risca relatia sau insela sotia. Elementul general care tine de infidelitate tine de individualitatea fiecaruia, moralul, capabilitatea de a lua decizii, impulsivitatea, intensitatea maniei si istoricul acestor elemente.

 

 1. Tulburarea bipolara afecteaza doar dispozitia persoanei.

– conform helpguide.org “Tulburarea bipolara ne afecteaza atat dispozitia cat si cantitatea de energie, viteza si modul de a gandi, memoria, concentrarea, apetitul, obiceiurile de somn, libidoul cat si stima de sine. In plus fata de asta, tulburarea bipolara are legaturi cu anxietatea, consumul de substante si problemele de sanatate precum diabetul, bolile de inima, migrenele si tensiunea ridicata.

 

 1. Persoanele cu tulburare bipolara nu pot sa-si imbunatateasca viata sau sa aiba o viata normala.

Multe personae care au tulburare bipolara au cariere de succes, vieti de familie fericite si relatii satisfacatoare. Sa ai tulburare bipolara poate fi dificil, insa cu ajutorul tratamentului, aptitudinilor de dezvoltare personala si un sistem de suport solid, poti trai din plin viata, controlandu-ti foarte bine simptomele.

Deși dramatică prin manifestări, tulburarea bipolară este o boală cronică, asemănătoare cu, de exemplu, diabetul, tulburarea putând fi tratată printr-o medicație adecvată și prin urmarea unui stil de viață foarte ordonat.

Din fericire, în ziua de azi avem tratamente foarte eficiente, ce țin în frâu tulburarea bipolară, astfel încât mulți oameni care în trecut ar fi fost nevoiți să-și petreacă o mare parte din viață instituționalizați sau la marginea societății, acum pot avea o viață normală (cu alte cuvinte, ei nu mai sunt sclavii tulburării lor). Mulți pacienți bipolari au o viață socială, familială și sentimentală firească, și își păstrează slujbele la fel de bine ca oricine care nu este bipolar.

De fapt, lista oamenilor cu tulburare bipolară care au schimbat istoria este grăitoare: lideri politici precum Churchill, pictori ca Van Gogh, Gauguin sau Pollock, compozitori străluciți precum Schumann sau Ceaikovski, muzicieni de jazz precum Charles Mingus, scriitori de mare profunzime, precum Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

 

 1. Persoanele  fluctueaza mereu  intre manie si depresie.

Persoanele cu tulburare bipolara pot avea perioade lungi fara manifestarea niciunui simptom. Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolara au doar cateva episoade de dispozitie alterata. eUnele persoane alterneaza intre episoade extreme de manie si depresie, dar majoritatea sunt deprimati mai mult decat sunt maniacali. Episodul de hipomanie poate fi nespectaculos astfel incat sa nici nu se recunoasca de persoane straine pacientului.  Doar aproximativ 10 % au  ciclare rapidă, ceea ce înseamnă că schimbările de dispoziție se schimbă rapid de la manie și depresie. Ciclicitatea rapida este mai frecvent observata la femei.

 

 1. Tulburarea bipolara este rezultatul unei educatii proaste sau inadecvate din partea parintilor.

Acesta este o alta presupunere foarte des intalnita dar gresita. Cei mai simpatici, mai dragastosi si minunati parinti se intampla sa aibe si copii cu tulburare bipolara.

În prezent putem spune fără nicio îndoială că tulburarea bipolară are o bază biologică și este transmisă genetic. Teoriile care afirmau că tulburarea bipolară e cauzată de diverși factori psihologici sau sociali (traume din copilărie, relații familiale disfuncționale, trăsături de personalitate) nu mai sunt valide. Acum știm că toți acești factori pot declanșa tulburarea sau o pot înrăutăți, dar nu constituie niciodată cauza ei.

În esență, tulburarea bipolară este rezultatul unei modificări a mecanismelor ce reglează dispoziția.

O serie de factori contribuie la tulburare bipolara inclusiv factori genetici, biochimici și de mediu.

 1. Neurotransmitatorii: un dezechilibru  chimic, care apare in reglarea nivelului substantelor din creier numite neurotransmitatori, pare sa aiba cel mai important rol in aparitia tulburarii bipolarebipolara .

 2. Mostenirea genetica: Tulburarea bipolara este mai des intalnita la persoanele care au o ruda apropiata cu aceeasi afectiune. Genele implicate in aparitia tulburarea bipolara sunt ANK3, CACNA1C, și genele CLOCK

 3. Factori de mediu   În unele cazuri, expunerea la solicitări  sau presiuni externe poate servi la exacerbarea unor predispoziții genetice sau biochimice care stau la baza tulburării. 

4.           Dereglari in genele care regleaza bioritmul– Cercetari recente (din ultimii 5-7 ani), arata ca persoanele cu tulburare                bipolara par sa aiba defecte genetice  extrem de mici pe genele care regleaza ritmul circadian (bioritmul) facand ca aceste persoane sa fie mai sensibile si sa se poata adapta mai greu la schimbarile de mediu.

Citeste mai departe…
NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)!
TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER