Oamenii prezintă o gamă largă de modificări fiziologice ciclice în decursul perioadei de 24 de ore. Cercetari recente au redovedit legatura dintre acest ceas intern si tulburarile afective.

Ciclul de somn-trezire este cel mai evident ritm zilnic dar numarul acestor cicluri zilnice este mult mai mare: temperatura corpului, secreția hormonilor, tensiunea arteriala, activitatea organelor interne dar si  forta musculara, puterea de concentrare sau atentia.

Creierul coordoneaza acest bioritm dar nu este unicul asa cum se credea acum 15-20 ani, fiecare celula se modifica de fapt zilnic ca raspuns la acest program intern al organismului. La om, starea de spirit prezintă, de asemenea, schimbări în timpul ciclului de 24 de ore.

ritm cicardian clinica hope bucuresti

DE CE TREBUIE SA FIM ATENTI SA AVEM UN RITM DE VIATA CARE SA RESPECTE ACEST “CEAS BIOLOGIC”?

Pentru ca nu numai sanatatea fizica dar si cea psihica depinde de aceasta sincronizare. Relatia dintre dispozitie si ritmul circadian este duala.

DEPRESIA DETERMINA MODIFICARI DE RITM CIRCADIAN

Multiple ritmuri circadiane sunt modificate / anormale în depresie și tulburare bipolară cum ar fi temperatuta, tensiunea arteriala, secretia hormonilor de stress, a hormonilor tiroidieni sau a hormonilor implicati in inducerea somnului. Majoritatea criteriilor de depresie sunt alterari ale ritmurilor zilnice.

DEZECHILIBRUL CEASULUI INTERN DETREMINA DEPRESIE

Persoanele predispuse la depresie sau tulburare bipolara au afectate genele care regleaza acest bioritm ceea ce le face mult mai sensibile la modificarile acestuia. Evenimentele de viata care altereaza acest ceas biologic pot declansa episoade de depresie sau manie. Aceste persoane beneficiaza de psihoterapii care se adreseaza acestor dezechilibre. (Ann Germain, 2009; Foster , 2013; Bunney, 2013)

https://www.theguardian.com/science/blog/2013/jul/22/body-clock-biological-circadian-sleep

http://www.pnas.org/content/110/24/9950.abstract

CE ESTE DE FACUT?

Daca stiti ca aveti tulburare depresiva sau tulburare bipolara sau pur si simplu vreti sa va simtiti linistiti si fericiti, incercati sa aveti un ritm de viata cat mai ritmic, cu ore regulate de somn, de masa, de munca sau de socializare.

In CLINICA HOPE, veti gasi specialisti in terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale, care va vor ajuta sa reglati ceasul biologic si sa evitati noi episoade de suferinta emotionala. Pentru programari sunati la 0724792901. www.clinica-hope.ro