Oboseala si depresia sunt două stari asemanatoare, dar cu cateva diferente esentiale. De multe ori le confundam sau folosim termenul de ”depresie” cand suntem extrem de obositi. Mai grav este atunci cand dam vina pe stres si oboseala si nu ne dam seama ca suferim de depresie.

Care este insa limita dintre ele?

Oboseala se refera la o stare de energie scazuta si epuizare mentala si fizica, in timp ce depresia este o afectiune mentala, caracterizata, in primul rand, de sentimente de tristete si disperare.

Potrivit studiilor desfasurate de holineul dedicat depresiei din SUA, 7% din persoanele adulte sufera de depresie.

Simptomele depresiei si oboselii uneori se suprapun si pot fi dificil de diferentiat, chiar si pentru specialisti.

Ce este oboseala?

Oboseala este senzatia de epuizare fizica sau mentala, uneori chiar a amandurora. Gandirea devine incetosata, se inregistreaza o incetinire a vorbirii, slabiciune si suprasolicitare. Poate surveni in urma anumitor stari sau afectiuni fizice (gripa, anemie) sau din cauze hormonale.

Oboseala difera de somnolenta si poate fi destul de serioasa, incat sa afecteze programul zilnic al cuiva.

Cele mai frecvente probleme medicale asociate cu oboseala sunt: fibromialgia, sindromul oboselii cronice, hipotiroidismul, anemia si virusurile de tipul mononucleozei.

Ce este depresia?

Ca oboseala, depresia poate avea multe cauze. Simptomele includ pierderea interesului pentru hobby-uri, sentimente de tristete sau lipsa de speranta, schimbari de greutate, interes sexual scazut, insomnie, oboseala si schimbari ale rutinei de somn.

Uneori depresia este de sine statatoare sau vine ca urmare a unor boli ca hipotiroidismul sau afecțiuni renale.

Există mai multe subtipuri diferite de depresie, cum ar fi tulburarea afectivă sezoniera sau distimia și pot avea cauze fiziologice sau de circumstanta.

Tratamentul depresiei include adesea o combinatie intre antidepresive si consiliere psihologica.

Asemanari

Surprinzator, atat simptomele oboselii, cat si ale depresiei sunt asemanatoare. E aproape imposibil sa le deosebesti, chiar si medicilor le este greu.

In ambele afectiuni incetineste procesul mental, energia scade, iar mintea nu mai e limpede. Ambele pot avea o sumedenie de cauze, iar efectele asupra stilului de viata sunt cam la fel, productivitatea scade, e din ce in ce mai greu sa faca fata stresului cotidian, renunti la hobby-uri si activitatile preferate. Atat oboseala, cat si depresia duc la stare de epuizare fizica, mai ales in cazul sindromului oboselii cronice.

Si ca sa fie si mai derutant, oboseala este adesea un simptom al depresiei, iar oboseala prelungita duce la depresia unei persoane sanatoase.

Diferente

Principala diferenta sunt simptomele si criteriile de diagnostic asociate ambelor afectiuni.

Depresia are o baza mai mare de simptome, care nu se regasesc la cei cu oboseala simpla: ganduri suicidale, tristete profunda, senzatie de pustiire, vinovatie.

Nu toti oamenii deprimati sunt obositi si nu toate persoanele obosite sunt deprimate. Oboseala prezenta la unii pacienti cu depresie se rezolva cu somn, pe cand la cei cu sindromul oboselii cronice acest lucru nu este posibil.

Atentie

Daca aveti simptome de oboseala sau depresie, apelati la ajutorul medical. De cele mai multe ori, oboseala si depresia pot fi semnele unor boli mai grave. Doar medicul va poate indica tratamentul potrivit cazului dv.

 

SURSA-https://healthyliving.azcentral.com/fatigue-vs-depression-12217563.html