PIERDEREA CONTACTULUI CU REALITATEA

Dintre toate afecțiunile psihice care pot afecta un individ, pierderea contactului cu realitatea este probabil una dintre cele mai perturbatoare si infricosatoare perspectiva- și este mai frecventă decât am putea crede !A deveni psihotic înseamnă a pierde momentan contactul cu realitatea și a trăi și a trata realitatea într-o stare modificată.

Pierderea contactului cu realitatea apare in episoadele psihotice.

Aceasta afectare a contactului cu realitatea poate fi un mecanism de protecție deoarece realitatea este prea dureroasă, incoerențele sunt prea mari și deciziile sunt imposibile sau sentimentele greu de suportat. În cazul stresului extrem (experiență traumatică) sau al deprivării senzoriale complete, chiar și oamenii foarte stabili pot sau trebuie să reacționeze în acest fel. În cazul persoanelor foarte sensibile, mai ales în perioadele de instabilitate, stimularile mult mai puține sau conflictele sociale conduc la reacții psihotice.
Simptomele psihotice pot lua forme diferite, independent de dorințele și anxietățile interioare și independent de contextul vieții. Simptomele psihotice sunt, de exemplu, halucinații acustice sau optice, iluzii sau schimbări în gândire. Persoanele afectate aud, de ex. voci, se simt nerealist amenințate, persecutate sau controlate, stabilesc legături nerealiste între experiențe și ei înșiși, cred că pot „citi” gândurile altor oameni sau pot spune că gândurile lor nu mai sunt structurate sau ordonate așa cum le știau din propria lor experiență. Frecvent, comportamentul lor apare, de asemenea, modificat; ei nu mai sunt atât de eficienți și productivi cum au fost odată și se retrag din relatiile cu prietenii și familia.
Oficial, psihiatria definește pe cineva care este „psihotic” ca fiind în afara legăturii cu realitatea, probabil că se confruntă cu credințe false, cunoscute sub numele de iluzii/idei delirante, sau viziuni sau sunete false, cunoscute sub numele de halucinații. Cine dezvoltă psihoze va avea propriul set unic de simptome și experiențe, în funcție de circumstanțele lor specifice.
Dar, în general, patru simptome principale sunt asociate cu un episod psihotic:
• halucinații
• iluzii
• gânduri dezorganizate
• lipsa înțelegerii și a conștiinței de sine

Acestea sunt prezentate în detaliu mai jos.

A.Halucinaţii

Halucinațiile sunt senzatii în care cineva vede, aude, miroase, gustă sau simte lucruri care nu există în afara minții lor.
• vederi culori, forme sau oameni
• sunete – aude voci vorbind, aude propriile ganduri spuse de alti oameni, aude soapte sau voci in jurul sau, voci care pot spune lucruri extreme de jignitoare sau ingrijoratoare
• atingere – senzație de atingere când nu este nimeni acolo
• mirosul – un miros pe care alți oameni nu îl pot mirosi
• gust – un gust atunci când nu există nimic în gură

B. Ideile delirante

Ideile delirante reprezinta cazul în care o persoană are o credință neclintită în ceva neadevărat.
O persoană cu iluzii persecutorii poate crede că un individ sau o organizație plănuiește să-i rănească sau să-i omoare.
O persoană cu iluzii grandioase poate crede că are putere sau autoritate speciala. De exemplu, ei ar putea crede că sunt președintele unei țări sau au puterea de a aduce oamenii înapoi de la morți.

CUM INCEPE PSIHOZA?

In primul rand, nu incepe brusc decat in cazul conditiilor medicale. In rest, poate dura saptamani si chiar luni de evenimente apparent minore. La inceput începeți să vedeți în orice sens o semnificație specială, deoarece universul vă ajută sau vă împiedică si poate fi fermecator! Dar poate fi si un semn ca ceva nu e in regula in creier. Apoi incepeți să acordați atenție coincidențelor mici și, la un moment dat, începeți să credeți că nu sunt o coincidență, ci ca există pentru un motiv și ele confirmă doar ceea ce gândiți. Totul din jurul dumneavoastra servește pentru a va confirma gândurile și întărește încrederea că aveti dreptate.
Puteti fi convins ca sunteti contrazis doar pentru ca alții nu posedă cunoștințele și înțelegerea pe care le aveti. Sunteti strălucit și special pentru că aveti această înțelegere și abilități pe care ceilalți nu le au.
Dar va rugam sa fiti atenti! Psihoza merge ca un bulgăre de zăpadă, începând de la a acorda o atenție deosebită faptelor mici din jurul dumneavoastra, interpretand coincidențela, confirmând gândurile pentru a obține gânduri care sunt tot mai îndrăznețe, neobișnuite, pana cand, în cele din urmă, ajung lipsite de legătura cu realitatea.

C.Gânduri confuze și dezorganizate

Persoanele cu psihoză au uneori modele de gândire confuze și tulburate. Semnele acestui lucru includ:
• discurs rapid și inconstant
• vorbire dezorganizata – de exemplu, aceștia pot trece de la un subiect la altul în mijlocul propoziției
• o pierdere bruscă în sirul gandurilor, ducând la o pauză bruscă în conversație sau activitate

D. Lipsa de înțelegere

Persoanele care au episoade psihotice nu sunt adesea conștiente de faptul că ideile lor sau halucinațiile lor nu sunt reale, ceea ce îi poate determina să se simtă înspăimântați sau înfricoșați.
Lipsa înțelegerii și nivelul de stres asociat cu psihoza înseamnă că oamenii care o experimentează nu sunt întotdeauna capabili să-și recunoască simptomele.
Ei pot fi reticenți în a-și vizita medicul de families au un psihiatru pentru cacred că nu este nimic în neregulă cu ei. S-ar putea să trebuiască să-i ajuți să beneficieze de sprijin și tratament.
Cineva care a avut episoade psihotice în trecut poate fi deja in grija unui psihiatru, așa că încercați să îi contactați.
Dacă cineva are psihoză foarte severă, poate fi reținut în mod obligatoriu, impotriva vointei sale, la spital pentru evaluare și tratament în conformitate cu Legea privind sănătatea mintală. Cand este necesar chemati Salvarea pentru a transporta persoana la spital!

CAND APARE PSIHOZA?

Psihoza are multiple cauze poate fi cauzată/insoteste o tulburare psihica, de o afecțiune generală sau de o substanță cum ar fi alcoolul sau drogurile.
Aceste trei cauze principale sunt descrise mai detaliat mai jos.

Tulburarile psihice

Următoarele condiții pot determina episoade psihotice la unii oameni:
• schizofrenia – o stare de sănătate mintală care cauzează halucinații și iluzii
AFLA MAI MULTE DESPRE SCHIZOFRENIE
• tulburare bipolară – o persoană cu tulburare bipolară poate avea episoade de dispozitie scăzută (depresie) și înalta (manie)
AFLA MAI MULTE DESPRE TULBURAREA BIPOLARA
• stresul sever sau anxietatea
• depresie severă – sentimente de tristețe persistente, inclusive
depresia postnatală , pe care unele femei o au după ce au avut un copil
AFLA MAI MULTE DESPRE DEPRESIA POST-PARTUM
• lipsa de somn
Tipul de episod psihotic este influentat de tulburarea psihica de baza.De exemplu, o persoană cu tulburare bipolară are mai multe șanse de a avea deliruri grandioase. Cineva cu depresie sau schizofrenie are mai multe șanse să dezvolte iluzii persecutorii.

Condiții medicale generale

Următoarele afecțiuni medicale au fost cunoscute pentru a declanșa episoade psihotice la unii oameni:
• HIV și SIDA
• malarie
• sifilis
• Boala Alzheimer
• boala Parkinson
• hipoglicemia (un nivel anormal de scăzut al glucozei în sânge)
• lupus
• scleroză multiplă
• tumoare pe creier

Uzul sau sevrajul la substanţe

Folosirea abuzivă a alcoolului și abuzul de droguri pot declanșa un episod psihotic.
O persoană poate, de asemenea, să experimenteze un episod psihotic dacă încetează brusc să bea alcool sau să ia droguri după ce le folosește de mult timp. Aceasta stare se numește sevraj.
De asemenea, este posibil să vă deveniti psihotic după consumul unor cantități mari de alcool sau de droguri. Drogurile cunoscute pentru declanșarea episoadelor psihotice includ:
• cocaine, amfetamină, metamfetamina
• MDMA (ecstasy)
• canabis
• LSD (acid)
• psilocibine (ciuperci magice)
• ketamină
În situații rare, psihoza poate să apară și ca efect secundar al anumitor tipuri de medicamente sau ca rezultat al supradozajului medicamentelor respective.
Nu întrerupeți niciodată administrarea unui medicament prescris decât dacă vi se recomandă acest lucru de către medicul de familie sau de către un alt profesionist calificat care răspunde de îngrijirea dumneavoastră.
Consultați medicul de familie dacă întâmpinați efecte secundare psihotice cauzate de medicamente.

Cum se produce psihoza?

Episodul psihotic se produce prin intalnirea nefavorabila dintre vulnerabilitatea genetica mostenita si evenimente de mediu stresante. Ambele sunt necesare insa.
Fiecare persoană va fi diferită cu nivelurile acestor vulnerabilități, dar este important să înțelegem că o combinație de mai multi factori de vulnerabilitate, genetici și de mediu, sunt necesare pentru o persoană sa poata dezvolta psihoza.
Au fost realizate multe cercetări asupra modului în care psihoza afectează creierul și modul în care schimbările din creier pot declanșa simptomele psihozei .

Psihoza =prea multa dopamina!

Cercetătorii consideră că dopamina joacă un rol important în psihoză.
Dopamina este un neurotransmițător, unul dintre substanțele chimice pe care le utilizează creierul pentru a transmite informații de la o celulă creier la alta. Este asociat cu modul în care simțim dacă ceva este semnificativ, important sau interesant.Cresterea cantitatii de dopamine la nivel cerebral duce la perturbarea acestor funcții importante ale creierului si poate explica simptomele psihozei.
Dovezile privind rolul dopaminei în psihoză provin din mai multe surse, inclusiv scanările creierului și faptul că medicamentele cunoscute pentru a reduce efectele dopaminei în creier reduc, de asemenea, simptomele psihozei.

Psihoza nu este aceeași lucru cu psihopatul. Termenii „psihoză” și „psihopat” nu trebuie confundați.
Cineva cu psihoză are o afecțiune pe termen scurt (acută) care, dacă este tratată, poate duce deseori la o recuperare completă.
Un psihopat este o persoană cu o tulburare de personalitate antisocială , ceea ce înseamnă că:
• lipsa empatiei – capacitatea de a înțelege cum se simte altcineva
• sunt manipulativi
• au adesea o ignorare totală a consecințelor acțiunilor lor
Persoanele cu o personalitate antisocială pot uneori să reprezinte o amenințare pentru alții, deoarece pot fi violente. Majoritatea persoanelor cu psihoză sunt mai predispuse să isi faca siesi rau decat altora.

TRATAMENTUL

Tratamentul este unul extrem de eficient si consta din tratament medicamentos si psihologic. Psihiatrul va recomanda antipsihotice si va exclude cauzele medicale care poate au determinat episodul psihotic. Daca sunt cauze medicale, tratamentul acestora rezolva de obicei si elementele psihotice.
Medicamentele antipsihotice sunt de obicei recomandate ca primul tratament pentru psihoză. Ei lucrează blocând efectul dopaminei, o substanță chimică care transmite mesaje în creier. Antipsihoticele pot reduce, de regulă, sentimentele de anxietate în câteva ore de la utilizare, dar pot dura mai multe zile sau săptămâni pentru a reduce simptomele psihotice, cum ar fi halucinațiile sau gândurile delirante.
Antipsihoticele pot fi administrate pe cale orală (oral) sau administrate sub formă de injecție. Există mai multe antipsihotice cu eliberare lentă, în cazul în care aveți nevoie doar de o injecție la fiecare două până la șase săptămâni.
Antipsihoticele pot avea efecte secundare, deși nu toată lumea le va experimenta și severitatea lor va fi diferită de la o persoană la alta.
Spuneți-i psihiatrului dacă aveți efecte secundare care devin din ce în ce mai deranjante. Poate exista un medicament antipsihotic alternativ pe care îl puteți lua care cauzează mai puține efecte secundare.
Nu întrerupeți niciodată administrarea medicamentelor prescrise pentru dvs. decât dacă vi se recomandă acest lucru de către un specialist calificat în domeniul medical care răspunde de îngrijirea dumneavoastră.
Stoparea bruscă a medicației cu prescripție medicală ar putea declanșa revenirea simptomelor (recidivă). Când este timpul să întrerupeți administrarea medicamentelor, se va face treptat.

Tratamentul psihologic
Tratamentul psihologic poate ajuta la reducerea intensității și anxietății cauzate de psihoză. Unele tratamente psihologice posibile sunt discutate mai jos.