Program pentru tulburarea bipolara

 

Tulburarea bipolară (fosta tulburare maniac-depresivă) este o tulburare mentală cronică caracterizată prin apariția de episoade de dispoziție sever crescută (manie/hipomanie) și de episoade de depresie, care alternează cu perioade de dispoziție normală.  Este o tulburare foarte frecventă, aproximativ 4,5 % din populația generală putând avea unul din diagnosticele din cadrul spectrului tulburării bipolare.

Tulburarea bipolară este o tulburare biologică și genetică care efectează mecanismele ce reglează dispoziția, situate în sistemul limbic. Această zonă funcționează ca un ”termostat” emoțional care modulează intensitatea emoțiilor și care, în tulburarea bipolară, nu mai reușește să mențină echilibrul acestora, dispoziția trecând de la o extremă la alta. Deși dramatică prin manifestări, tulburarea bipolară este o boală cronică, precum diabetul, cea mai mare parte a tulburării putând fi ținută în frâu printr-o medicație adecvată și prin urmarea cu strictețe a recomandărilor comportamentale (un stil de viață foarte echilibrat).

 

Numeroase celebrități au declarat deschis că suferă de tulburare bipolară printre care Catherine Zeta-jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O’Connor. O suită de oameni de știință, scriitori și artiști au suferit de această tulburare. De fapt, lista oamenilor cu tulburare bipolară care au schimbat istoria este grăitoare: lideri politici precum Winston Churchill, pictori ca Van Gogh, Gauguin sau Pollock, compozitori străluciți precum Schumann sau Ceaikovski, muzicieni de jazz precum Charles Mingus, scriitori de mare profunzime, precum Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

 

Deși recomandările internaționale pun accentul pe medicație cronică  și  intervenții psihologice,  în România tratamentul acestei tulburări frecvente este aproape exclusiv medicamentos.  Evaluări recente ale eficienței comparative a acestor abordări psihologice (Miklowitz DJ, 2014) au stabilt că cele mai de succes sunt programele de îngrijire sistematică si coordonată, psihoeducația (Colom, Vieta), terapia interpersonala și a bioritmurilor sociale  (Ellen Frank 2005), terapia cognitiv-comportamentală și terapia de familie. Metaanalize recente (Colom, Vieta, 2007) arata o reducere cu peste 40 % a ratei de recadere pentru pacientii cu tulburare bipolara care adauga la tratamentul medicamentos interventii de psihoeducație și training de depistare și management precoce al episoadelor depresive și maniacale/hipomaniacale.

 

“Navigând intre poli” este un program pentru tulburarea bipolara, specializat, care construiește un sistem complet de management al tulburării bipolare, în care psihiatrii și psihoterapeuții colaborează strâns pentru un program personalizat de tratament.

 

Program pentru tulburarea bipolara 

– ETAPE – 

 • psihiatrie pentru evaluare, diagnostic  pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos și urmărirea acestuia
 • psihoterapie individuala și /sau de familie
 • sesiuni la grupul de psihoeducatie ”NAVIGÂND ÎNTRE POLI”

 

programe2

Program pentru tulburarea bipolara

PSIHIATRIE

Tratamentul medicamentos al tulburarii bipolare este unul cronic. Este necesara ajustarea si urmarirea  permanenta a acestuia. Relatia pacient-medic psihiatru este una foarte importanta, de aceea medicii nostrii va stau la dispozitie pentru intrebari, nelamuriri si suntem deschisi propunerilor pacientilor nostrii. Stim cat de este de important sa va simtiti confortabil in preajma medicului, inteles, respectat si facem tot ce este posibil pentru a gasi cea mai buna schema terapeutica.

 

Tratamentul ideal in tulburarea bipolara?

Un numar cat mai mic de pastile, in administrari cat mai putine (ideal o singura pastila pe zi, seara), cu efecte adverse imperceptibile si care asigura stabilitate (fara episoade) dar si o calitate a vietii normala (fara somnolenta, scadere a reactivitatii emotionale, crestere in greutate etc).

 

GASIREA SCHEMEI DE TRATAMENT POTRIVITA POATE NECESITA SCHIMBARI SUCCESIVE SI RABDARE!

 

Deoarece este vorba de o tulburare cronica, aderenta la tratament este foarte importanta. Majoritatea pacientilor care sufera de tulburare bipolara renunta frecvent la tratament in ciuda recomandarilor primite, de obicei pentru ca nu suporta efectele adverse dar si pentru ca „ se simt bine”. Din pacate, rata de recurenta este de peste 95 %.

 

Tratamentul medicamentos poate fi destul de scump, de aceea in clinica Hope, tratamentul psihiatric poate fi gratuit (controale gratuite, retete gratuite) daca sunteti asigurat.

 

 

 Program pentru tulburarea bipolara

PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA

Psihoterapeutii nostrii va stau la dispozitie pentru terapie individuala (sedinte saptamanale) sau de familie. În clinica noastră, terapeuții îmbină psihoterapia cu elemente din terapia interpersonala și a bioritmurilor sociale, creată special pentru managementul psihologic al tulburării bipolare.

Pentru amănunte despre această psihoterapie, puteți accesa https://www.ipsrt.org/

Rolul acestei abordari este de:

-a cunoaste particularitatile psihologice proprii,

-de a afla modalitati mai eficiente de preintampinare a episoadelor depresive sau maniacale/hipomaniacale

-a intelege mecanismele psihodinamice care stau partial in spatele episoadelor de tulburare

-creste calitatea si stabilitatea emotionala si structurala a propriei vieti, aceasta fiind de obicei insotita si de o mult mai mare stabilitate in cursul bolii

 

 

 Program pentru tulburarea bipolara

GRUPUL DE PSIHOEDUCAȚIE ”NAVIGÂND ÎNTRE POLI”

– INTERVENȚIE UNICĂ ÎN ROMÂNIA-

 

                       Programul nostru de 12 săptămâni îmbină psihoeducația după modelul dezvoltat de Colom și Vieta cu terapia interpersonala și a bioritmurilor sociale a lui Ellen Frank într-o intervenție psihologică unică în România menită să readucă echilibrul. El ajută pacienții ”să navigheze” cât mai eficient pe ”valurile” maniei și depresiei și să reușească să evite să treacă de la ”un pol” la altul.

Psihoeducația este un factor esențial în orice boală cronică și este parte integrantă din tratamentul tulburarilor psihice. Din păcate, acest versant atât de important nu este dezvoltat încă în România, lipsind broșurile, cărțile de automonitorizare, programele pentru pacienți.

Programul ”Navigând între poli” vine să corecteze aceste lipsuri.

Cunoștiințele despre tulburare și tratament reușesc să ofere pacienților posibilitatea de a afla ce este tulburarea bipolară, cum apare, de ce apar și ce simptome au episoadele, precum și factorii prevestitori și declanșatori ai acestora. Astfel pacienții și familiile lor află cum să trăiască cu această condiție cronică, fără stigmă sau vinovăție, cum să recunoască simptomele. Episoadele pot fi prevenite sau tratate de la primele semne, evitând dezechilibrele majore și menținând calitatea vieții. Pacienții înțeleg mai bine rolul pastilelor și pot colabora mai bine cu psihiatrul lor pentru a ajunge la cea mai potrivită schemă de tratament pentru ei. Un alt aspect extrem de important în tulburarea bipolară este sensibilitatea la schimbare cu dificultăți majore la restabilirea echilibrului.

De aceea, în grupul de psihoeducație, pacienții afla despre rolul unui stil de viață echilibrat și cum să construiască împreună cu terapeuții acel program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizică, activitate profesională, întâlniri cu alte persoane și relații interpersonale) care să mențină stabilitatea emoțională.

 

 

– Tematica ședințelor de curs –

A. Cunoașterea tulburării si Prevenirea recăderilor

 1. Reguli de grup. Ce este tulburarea bipolara?
 2. Cauze și factori declanșatori
 •  Rolul ritmului somn – veghe
 •  Activitate versus inactivitate
 •  Relații interpersonale
 •  Doliul după sinele sănătos
 •  Rezolvarea problemelor
 •  Managementul stresului
 1. Simptome ale depresiei, * Identificarea semnelor prevestitoare ale episoadelor,Crearea planului de urgență, identificarea factori decansatori
 2. Simptome de maniei, hipomaniei, * Identificarea semnelor prevestitoare ale episoadelor,Crearea planului de urgență
 3. Realizarea graficelor individuale ale tulburării
 4. Importanța factorilor de stabilizare- aplicat individual

 

B. Aderența la tratament:

 1. Medicamente din clasa Stabilizatori de dispoziție
 2. medicamente din clasa Antipsihotice
 3. Tratamentul episoadelor depresive
 4. Graviditate și consiliere genetică
 5. Substanțele psihoactive și rolul lor
 6. Psihoterapia și rolul ei în tulburarea bipolară

 

 

 Program pentru tulburarea bipolara

– Detalii –

Ședintele se defășoară săptămânal, timp de 90 de minute, pe o durată de 12 ședințe (3 luni), urmând tematica de mai sus. Fiecare ședință abordează altă temă importantă, de aceea este necesară participarea la întregul curs pentru rezultate pozitive.

Costul unei ședințe este de 65 Ron/ședință, care se plătesc la începutul fiecăreia din cele 3 luni de curs (tip abonament). Dacă aveți un membru al familiei care dorește să participe, acesta va beneficia de o reducere de 15% (55 ron/ședință).

Următorul grup începe în SEPTEMBRIE 2018.

Atentie! – LOCURILE SUNT LIMITATE – maxim 10 participanți.

 

Suna-ne acum si rezervati locul in program 0724 792 901