Program pentru tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara (fosta tulburare maniaca-depresiva) este o tulburare mentala cronica ale carei manifestari sunt caracterizate prin aparitia de episoade de dispozitie sever crescuta (manie/hipomanie) si de episoade de depresie, care alterneaza cu perioade de dispozitie normala.  Este o tulburare foarte frecventa, aproximativ 4,5 % din populatia generala putand avea unul din diagnosticele din cadrul spectrului tulburarii bipolare.

Tulburarea bipolara este o tulburare biologica si genetica care efecteaza mecanismele ce regleaza dispozitia, situate in sistemul limbic. Aceasta zona functioneaza ca un ”termostat” emotional care moduleaza intensitatea emotiilor si care, in tulburarea bipolara, nu mai reuseste sa mentina echilibrul acestora, dispozitia trecand de la o extrema la alta. Desi dramatica prin manifestari, tulburarea bipolara este o boala cronica, precum diabetul, cea mai mare parte a tulburarii poate sa fie tinuta sub control printr-o medicatie adecvata si prin urmarea cu strictete a recomandarilor comportamentale (un stil de viata foarte echilibrat).

Personalitati care au aceasta tulburare bipolara

Numeroase celebritati au declarat deschis ca sufera de tulburare bipolara printre care Catherine Zeta-jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O’Connor. O suita de oameni de stiinta, scriitori si artisti au suferit de aceasta tulburare. De fapt, lista oamenilor cu tulburare bipolara care au schimbat istoria este graitoare: lideri politici precum Winston Churchill, pictori ca Van Gogh, Gauguin sau Pollock, compozitori straluciti precum Schumann sau Ceaikovski, muzicieni de jazz precum Charles Mingus, scriitori de mare profunzime, precum Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

Desi recomandarile internationale pun accentul pe medicatie cronica  si  interventii psihologice, in Romania tratamentul acestei tulburari frecvente este aproape exclusiv medicamentos.  Evaluari recente ale eficientei comparative a acestor abordari psihologice (Miklowitz DJ, 2014) au stabilt ca cele mai de succes sunt programele de ingrijire sistematica si coordonata, psihoeducatia (Colom, Vieta), terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale  (Ellen Frank 2005), terapia cognitiv-comportamentala si terapia de familie. Metaanalize recente (Colom, Vieta, 2007) arata o reducere cu peste 40 % a ratei de recadere pentru pacientii cu tulburare bipolara care adauga la tratamentul medicamentos interventii de psihoeducatie si training de depistare si management precoce al episoadelor depresive si maniacale/hipomaniacale.

“Navigand intre poli” este un program pentru tulburarea bipolara, specializat, care construieste un sistem complet de management al tulburarii bipolare, in care psihiatrii si psihoterapeutii colaboreaza strans pentru un program personalizat de tratament.

Program pentru tulburarea bipolara 

-Principalele etape – 

 • psihiatrie pentru evaluare, diagnostic  pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos si urmarirea acestuia
 • psihoterapie individuala si /sau de familie
 • sesiuni la grupul de psihoeducatie ”NAVIGAND INTRE POLI”

 

programe2

Program pentru tulburarea bipolara

Etapa – PSIHIATRIE –

Tratamentul medicamentos al tulburarii bipolare este unul cronic. Este necesara ajustarea si urmarirea  permanenta a acestuia. Relatia pacient-medic psihiatru este una foarte importanta, de aceea medicii nostrii va stau la dispozitie pentru intrebari, nelamuriri si suntem deschisi propunerilor pacientilor nostrii. Stim cat de este de important sa va simtiti confortabil in preajma medicului, inteles, respectat si facem tot ce este posibil pentru a gasi cea mai buna schema terapeutica.

Tratamentul ideal in tulburarea bipolara?

Un numar cat mai mic de pastile, in administrari cat mai putine (ideal o singura pastila pe zi, seara), cu efecte adverse imperceptibile si care asigura stabilitate (fara episoade) dar si o calitate a vietii normala (fara somnolenta, scadere a reactivitatii emotionale, crestere in greutate etc).

Atentie! Gasirea schemei de tratament potrivita poate necesita schimbari succesive si rabdare!

Fiind vorba de o tulburare cronica, aderenta la tratament este foarte importanta. Majoritatea pacientilor care sufera de tulburare bipolara renunta frecvent la tratament in ciuda recomandarilor primite, de obicei pentru ca nu suporta efectele adverse dar si pentru ca „ se simt bine”. Din pacate, rata de recurenta este de peste 95 %.

Tratamentul medicamentos poate fi destul de scump, de aceea in clinica Hope, tratamentul psihiatric poate fi gratuit (controale gratuite, retete gratuite) daca sunteti asigurat.

 Program pentru tulburarea bipolara

Etapa – PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA –

Psihoterapeutii nostrii iti stau la dispozitie pentru terapie individuala (sedinte saptamanale) sau de familie. In clinica noastra, terapeutii imbina psihoterapia cu elemente din terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale, creata special pentru managementul psihologic al tulburării bipolare.

Pentru amanunte despre aceasta psihoterapie, poti accesa https://www.ipsrt.org/

Care este rolul acestei abordari: 

-a cunoaste particularitatile psihologice proprii,

-de a afla modalitati mai eficiente de preintampinare a episoadelor depresive sau maniacale/hipomaniacale

-a intelege mecanismele psihodinamice care stau partial in spatele episoadelor de tulburare

-creste calitatea si stabilitatea emotionala si structurala a propriei vieti, aceasta fiind de obicei insotita si de o mult mai mare stabilitate in cursul bolii

 Program pentru tulburarea bipolara

Etapa – GRUPUL DE PSIHOEDUCAȚIE ”NAVIGAND INTRE POLI”

Interventie unica in Romania

                       Programul nostru de 12 saptamani imbina psihoeducatia dupa modelul dezvoltat de Colom si Vieta cu terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale a lui Ellen Frank intr-o interventie psihologica unica in Romania menita sa readuca echilibrul. El ajuta pacientii ”sa navigheze” cat mai eficient pe ”valurile” maniei si depresiei si sa reuseasca sa evite sa treaca de la ”un pol” la altul.

Psihoeducatia este un factor esential in orice boala cronica si este parte integranta din tratamentul tulburarilor psihice. Din pacate, acest versant atat de important nu este dezvoltat inca in Romania, lipsind brosurile, cartile de automonitorizare, programele pentru pacienti.

Programul ”Navigand intre poli” are rolul de a corecta aceste lipsuri.

Cunostiintele despre tulburare si tratament reusesc sa ofere pacientilor posibilitatea de a afla ce este tulburarea bipolara, cum apare, de ce apar si ce simptome au episoadele, precum si factorii prevestitori si declansatori ai acestora. Astfel pacientii si familiile lor afla cum sa traiasca cu aceasta conditie cronica, fara stigma sau vinovatie, cum sa recunoasca simptomele. Episoadele pot fi prevenite sau tratate de la primele semne, evitand dezechilibrele majore si mentinand calitatea vietii. Pacientii inteleg mai bine rolul pastilelor si pot colabora mai bine cu psihiatrul lor pentru a ajunge la cea mai potrivita schema de tratament pentru ei. Un alt aspect extrem de important in tulburarea bipolara este sensibilitatea la schimbare cu dificultati majore la restabilirea echilibrului.

De aceea, in grupul de psihoeducatie, pacientii afla despre rolul unui stil de viata echilibrat si cum sa construiasca impreuna cu terapeutii acel program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizica, activitate profesionala, intalniri cu alte persoane si relatii interpersonale) care sa mentina stabilitatea emotionala.

– Tematica sedintelor de curs –

A. Cunoasterea tulburarii si prevenirea recaderilor

 1. Reguli de grup. Ce este tulburarea bipolara?
 2. Cauze si factori declansatori
 •  Rolul ritmului somn – veghe
 •  Activitate versus inactivitate
 •  Relatii interpersonale
 •  Doliul dupa sinele sanatos
 •  Rezolvarea problemelor
 •  Managementul stresului
 1. Simptome ale depresiei, identificarea semnelor prevestitoare ale episoadelor, crearea planului de urgenta, identificarea factori decansatori
 2. Simptome de maniei, hipomaniei, identificarea semnelor prevestitoare ale episoadelor, crearea planului de urgenta
 3. Realizarea graficelor individuale ale tulburării
 4. Importanta factorilor de stabilizare- aplicat individual

B. Aderenta la tratament:

 1. Medicamente din clasa stabilizatori de dispozitie
 2. medicamente din clasa antipsihotice
 3. Tratamentul episoadelor depresive
 4. Graviditate si consiliere genetica
 5. Substantele psihoactive si rolul lor
 6. Psihoterapia si rolul ei in tulburarea bipolara

 

 Program pentru tulburarea bipolara

– Detalii –

Sedintele se defasoara saptamanal, timp de 90 de minute, pe o durata de 12 sedințe (3 luni), urmand tematica de mai sus. Fiecare sedinta abordeaza altă tema importanta, de aceea este necesara participarea la intregul curs pentru rezultate pozitive.

Costul unei sedinte este de 70 Ron/sedinta, care se platesc la inceputul fiecareia din cele 3 luni de curs (tip abonament). Daca ai un membru al familiei care doreste sa participe, acesta va beneficia de o reducere de 15%.

Afla cand incepe urmatorul grup  AICI.

Atentie! – LOCURILE SUNT LIMITATE – maxim 10 participanti.

Suna-ne acum si rezerva-ti locul in program 0724 792 901