tulburarile psihice la adolescenti
TULBURARILE PSIHICE LA ADOLESCENTI
17 octombrie 2018
anxietate
Tulburarea de anxietate
23 octombrie 2018

Oameni celebri cu schizofrenie. Cat a contat BOALA in povestea lor

Oameni celebri cu schizofrenie. Cat a contat BOALA in povestea lor

 

Schizofrenia afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, inclusiv oameni din toate categoriile sociale. Atunci cand ne gandim la schizofrenie, tindem sa consideram ca persoana in cauza devine fortata sa traiască la un nivel mediocru.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, s-au remarcat puternice personalitati diagnosticate cu schizofrenie. Acest lucru demonstreaza faptul ca, tinuta sub control, este o boala care nu impiedica sub nicio forma abilitatea de a atinge performante remarcabile in anumite domenii. Si, ca sa nu fiti nevoiti sa ne credeti pe cuvant, iata cativa dintre schizofrenicii care au facut lucruri remarcabile in domeniile lor de activitate.: Philip K. Dick, Fiederich Nietzsche, Nikolai Gogol, Isaac Newton, Robert Schumann. Alexander Scriabin, Abraham Lincoln, Ernest Hemingway si Edgar Poe. Iata, pe scurt, povestea a patru dintre ei.

 

 Peter Green

Peter Green este un chitarist britanic de blues-rock si fondatorul trupei americane Fleetwood Mac. Peter a cantat in trupa lui Peter Bardens – Peter B’s Looners – in anul 1966. Dupa trei luni, a avut ocazia sa-l acompanieze pe Eric Clapton in turul John Mayall si Bluesbreakers pentru trei concerte. Dupa plecarea definitiva a lui Clapton, nu dupa mult timp, a fost angajat cu norma intreaga. A fost inaugurat in the Rock si Roll Hall of Fame in 1998 pentru munca sa alaturi de formatiile alaturi de care a concertat. Green a scris o varietate de piese precum „Albatross”, „Black Magic Woman”, „Oh Well” si „Man of the World”. Acestea au fost inregistrate de artisti precum Santana, Aerosmith, Status Quo, Black Crowes, Midge Ure, Tom Petty, Iudas Priest si Gary Moore. Performanta lui Green a fost remarcata de-a lungul timpului prin particularitatile sale extrem de fine. El a fost clasat pe locul 38 in lista revistei Rolling Stone cu „cei mai mari 100 de chitaristi din toate timpurile”. In paralel cu acest succes in cariera, Peter Green a luptat, insă, impotriva bolilor mintale. Green a fost diagnosticat cu schizofrenie si a petrecut mult timp in spitale de psihiatrie, insa ramane cunoscut drept unul dintre cei mai buni chitaristi din istorie.

 

Jack Kerouac

Jack Kerouac a fost un celebru romancier si poet american, scriind faimosul roman clasic „Pe drum”. Kerouac este recunoscut pentru metoda lui de proza spontana. Scrierile sale acopera o gama larga de subiecte, cum ar fi spiritualitatea catolica, jazzul, promiscuitatea, budismul, drogurile, saracia si calatoriile. A fost cunoscut drept o personalitate linistita, neimplicata in scandaluri, devenind in cele din urma membru fondator al miscarii hippie. In scurta perioada destul de stresanta petrecuta in armata Statelor Unite a fost diagnosticat de catre un mare medic al Marinei cu ceea ce a fost numit atunci „dementa praecox”. Astazi este cunoscuta sub numele de schizofrenie. Kerouac a parasit armata dupa 10 luni, pentru a-si incepe cariera de scriitor, devenind unul dintre cei mai mari scriitori ai generatiei Beat. Cand a fost eliberat din serviciul militar, diagnosticul a fost schimbat oficial si s-a observat ca ar putea prezenta unele „tendinte schizoide”. Cu toate acestea, a continuat cariera de scriitor, devenind o personalitate marcanta in literatura universala. Din păcate, Kerouac a murit pe 20 octombrie 1969 din cauza unei hemoragii interne cauzata de ciroza hepatica provocata de alcoolism.

 

John Nash

John Nash este un matematician american specializat in geometrie diferentiala si in teoria jocurilor si ecuatiilor diferentiale partiale. Filmul „O minte sclipitoare (A beautiful mind)”, nominalizat pentru 8 Oscaruri, prezinta viata atipica a lui Nash. Filmul s-a bazat pe geniul sau matematic si pe luptele sale cu schizofrenia. Lucrarea sa a oferit o perspectiva asupra factorilor care guverneaza sansele si luarea deciziilor in cadrul sistemelor complexe gasite in viata de zi cu zi.

Teoriile sale sunt folosite in economie, calcule, biologie evolutiva, inteligenta artificiala, contabilitate, informatica, jocuri de îndemanare, politica si teorie militara. Servind ca Matematician de Cercetare Senior la Universitatea Princeton in ultima parte a vietii sale, el a impartit Premiul Nobel pentru Stiinte Economice din 1994 cu teoreticienii Reinhard Selten si John Harsanyi. In 2015, a primit premiul Abel pentru munca sa despre ecuatiile diferentiale partiale neliniare. Nash a primit si premiul Teoria lui John von Neumann pentru inventia sa de echilibru necooperant, numit acum echilibru Nash. Intre 1945 si 1996 a publicat un total de 23 de studii stiintifice. Boala psihica a lui Nash a inceput sa se manifeste mai intai sub forma paranoiei. Nash credea ca toti oamenii care purtau obiecte rosii faceau parte dintr-o conspiratie comunista impotriva lui. In aprilie 1959 a fost internat la Spitalul McLean, acolo fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă.

 

Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh – pictor olandez post – impresionist, a carui lucrare a avut o influenta profunda asupra artei din secolul al XX-lea – se numara si el printre schizofrenicii geniali. Lucrarile sale au inclus portrete, autoportrete, peisaje si incaperi de chiparos, campuri de grau si floarea-soarelui. Se stie ca era pasionat de desen inca de mic copil, dar nu a pictat pana la varsta de 20 de ani. A terminat multe dintre cele mai cunoscute opere ale sale in ultimii doi ani ai vietii. Intr-o perioada scurta de timp, a produs mai mult de 2100 de lucrari, dintre care 860 de picturi in ulei si peste 1300 de acuarele, desene si schite.

Artistul talentat a trait intr-un moment in care schizofrenia nu fusese inca identificata ca o tulburare. Multi profesionisti din domeniul medical considera astazi ca artistul a suferit profund din cauza acestei boli. A avut o personalitate excentrica, si peste 150 de medici l-au diagnosticat post mortem cu schizofrenie. Van Gogh a avut episoade psihotice recurente in ultimii doi ani ai vietii sale si, la varsta de 37 de ani, s-a sinucis prin impuscare in piept cu un revolver.

Important de mentionat este ca, nefiind diagnosticat,  boala sa nu a fost tinuta sub control. Chiar si in astfel de circumstante el se remarca in istorie drept geniu pictor al respectivei generatii, atingand cota maxima a performantei odata cu cota maxima a schizofreniei.

 

De tinut minte

In pofida a anumite pareri, schizofrenia, desi dificil de tinut in frau in anumite cazuri, nu impiedica sub niciun aspect manifestarea mintii de geniu. Exista numeroase studii realizate in cercetarea schizofreniei. O buna parte dintre ele coreland persoanele schizofrenice sau cu predispozitie catre schizofrenie cu o afinitate ridicata si performante intr-un anumit domeniu mult peste nivelul mediu.  Este important ca schizofrenia să fie constientizată si tinută sub control. Astfel persoana in cauza sa poata duce o viața cu precadere normala, fiind incurajata sa exceleze in domeniul pe care și l-a ales.

 

Citeste mai multe aici