Terapia dialectic comportamentală (DBT). Ce este si cum functioneaza?

Terapia dialectic comportamentală

 

Terapia dialectic comportamentală (dialectical behavior therapy/ DBT) este o metodă psihoterapeutică construită de Marsha M. Linehan la sfârșitul anilor 1980 pentru lucrul cu persoanele cu multiple tentative de suicid și autovătămare. Intre timp, metoda a devenit standardul de aur în tratamentul persoanelor cu tulburare borderline și și-a dovedit eficiența pentru multiple tulburări: dependente, anxietate, tulburări alimentare, PTSD, adolescenți cu tulburări emoționale.

Derivată din terapia cognitiv-comportamentală, este printre primele forme de psihoterapie cu accent pe mindfulness, având profunde legături cu filozofia budistă (Marsha Linehan este maestru Zen). Ea îmbină astfel tehnici clasice de analizare a schemelor de gândire, automonitorizare și recompensă și concepte ca acceptarea realității, conștientizare a prezentului și echilibru între extreme.

Terapia dialectic comportamentală are multiple studii de eficiență, fiind printre puținele forme de terapie dovedite științific.

Printre persoanele celebre care au recomandat public DBT pentru rezultatele sale benefice este și Selena Gomez, una dintre cunoscutele cântărețe din noua generație de la Hollywood, care recunoștea public, în ianuarie 2017, într-un articol din Vogue, cum ”DBT i-a salvat viața”.

Aceasta a recunoscut public ca urmează o terapia dialectic comportamentală și este foarte mulțumită de beneficiile avute. Este o adeptă a acestui tip de terapie și este implicata în încurajarea persoanelor cu personalitate tip borderline să apeleze la DBT pentru a-și rezolva anumite probleme.

De altfel , Marsha Linehan a primit multiple premii pentru meritele deosebite pe care metoda construită de ea le-a dovedit în mod repetat de-a lungul acestor ani. Ultima recunoaștere publică a fost decernarea Premiului Grewemeyer pentru Psihologie in 2017, oferit anual acelor idei creative și originale care au claritatea și puterea de a avea un impact deosebit în domeniul psihologiei.

Terapia dialectic comportamentală are ca scop ajutarea clienților să-și construiască o viață care merita trăită, prin intermediul a 4 componente: curs de abilități, terapie individuala, coaching la telefon și echipa terapeutica.

 

Pentru că persoanele cu personalitate borderline au crescut într-un mediu invalidant, cu multiple forme de invalidare, DBT creeaza un cadru de (re)învățare a unui set de abilități care permite îmbunătățirea funcționării persoanei adulte, cu o mai buna capacitate de reacție emoțională la durere și stress, reglare emoțională si interpersonală.

 

Cursul de abilitati cuprinde 4 categorii de abilități foarte concrete, cu teme și exerciții practice:

 

  1. Mindfulness: practicarea trăirii in prezent si cresterea capacitatii de constientizare;
  2. Intervenția în criză: tehnici pentru tolerarea situațiilor dificile si dureroase fără a ajunge la comportamente autodistructive
  3. Eficacitatea interpersonala: a cere ce iti dorești, a spune “nu” in timp ce menții respectul de sine si relațiile cu ceilalti;
  4. Reglarea emoțională: cum sa schimbi emoțiile pe care vrei sa le schimbi.

 

In terapia individuala, se lucreaza punand accent pe relatia terapeutica si ordinea priorităților, astfel: comportamente care amenință viata (tentative de suicid, auto vătămare), comportamente care interfera cu terapia, comportamente care interfera cu calitatea vieții si achizitia de abilitati.

 

Coaching-ul la telefon se face in limitele stabilite de terapeut pentru a oferi suport clientilor in a aplica abilitatile invatate la curs in situatii de criza din viața de zi cu zi.

 

Echipa terapeutica este obligatorie pentru toti terapeutii care aplica DBT in cabinet. Altfel spus, nu poti practica DBT cu clientii daca nu faci parte dintr-o echipa terapeutica. Echipa este formata din minim 3 terapeuti care discuta despre cazuri, aplicarea instrumentelor DBT in terapie, concepte si abilitati.

 

DBT-ul este un tip de formare in psihoterapie continua, care se aplica de psihoterapeuti sau medici cu compente in psihoterapie, cu experienta de lucru cu clientii/ pacientii.

MAI MULTI TERAPEUTI DBT INSEAMNA MAI MULTI OAMENI TRATATI-PRIMUL PROGRAM DE FORMARE IN TERAPIE DIALECTIC-COMPORTAMENTALA

Articol scris de Roxana Drăghici – psihoterapeut și Gabriella Bondoc – psihoterapeut, medic primar psihiatru

 

Iti raspundem la orice intrebare pe aceasta tema daca ne suni 0724 792 901