Tratamentul atacurilor de panica

 

tratament atacuri de panica

Multi dintre noi pot avea 1-2 atacuri de panică de-a lungul vieti, iar aceste scurte episoade nu duc la nimic altceva. Pentru unii oameni insa ele au loc mult mai frecvent. Din fericire, exista tratamente eficiente pentru a le pune capat si oricine poate scapa de aceste stari.

In general, atacurile de panica sunt tratate fie cu psihoterapie, fie cu medicatie, fie cu amandoua corelate. In cateva cazuri mai rare, in cadrul clinicilor specializate gasiti si programe mai eficiente ,dedicate pentru asa ceva. Tratamentul tulburarii de panica se face in general in ambulator. In  anumite situatii cum  ar fi  aparitia concomitenta a altor simptome sau tulburari psihice (ideatia suicidara, depresie severa, uz de substanta sau agorafobia) tratamentul tulburarii de panica se poate initia in spital asociat cu tratamentul tulburarii care a necesiatat spitalizarea.

Numeroase studii au demonstrat eficienta tratamentului initial cu antidepresive, anxiolitice sau terapie cognitiv-comportamentala – una din formele de psihoterapie cu eficienta dovedita.

Alegerea unui tratament atacuri de panica initial este ghidata de preferintele pacientului, riscurile si beneficiile  pentru fiecare pacient in parte, istoricul terapeutic al pacientului, conditiile medicale sau psihiatrice  coexistente, costul tratamentului, accesul la tratament.

 

 

Tratament atacuri de panica –  Medicamente

 

Toate informatiile despre medicamente pe care le gasiti aici sunt numai cu titlu informativ. Avand in vedere numeroasele efecte adverse posibile, interactiunile uneori periculoase si necesitatea acordarii lor la tipul de anxietate sau atacuri de panica, modul in care reactioneaza individual fiecare organism, precum si faptul ca s-ar putea sa fie nevoie de asocierea in cunostinta de cauza a mai multor medicamente, nu trebuie incercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic

 

Principalele clase de medicamente folosite 

 

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt indicaţi ca tratament de primă linie pentru toate tulburările anxioase. Cresterea serotoninei duce la scaderea simptomelor de anxietate si a frecventei si intensitatii atacurilor de panică pana la disparitia acestora.

Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a anxietăţii, motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici eventual si asocierea unei benzodiazepine.

Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp dar pot persista la anumiţi pacienţi şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.

Cele mai frecvente efecte adverse intalnite sunt: anxietate, greata, cresterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolenta, scaderea libidoului, mai rar cefalee.

Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot sa apara: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greaţă, vomă, diaree),senzaţiile de amețeală, frecvent accentuate de mişcare, senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu. Aceasta reactie nu reprezinta „dependenta” fata de antidepresive asa cum se considera in mod eronat.

 

Antidepresivele cu acţiune duală (Venlafaxina) sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei(ISRSN).

Venlafaxina este în general bine tolerată. Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenţă, uscăciunea mucoasei bucale, nervozitate, creşterea tensiunii arteriale.

 

Antidepresivele triciclice (ADT)

Sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din aceasta clasa sunt imipramina si clomipramina. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament.

 

Alte substanţe antidepresive care şi-au dovedit eficacitatea în tulburarea de panică sunt mirtazapina şi reboxetina

 

Benzodiazepinele (medicamente inrudite cu diazepamul)

Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar) au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant şi miorelaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburări anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.

Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante deprimante asupra sistemului nervos central ca de exemplu alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbţia benzodiazepinelor. 

Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta. Mai pot aparea dificultăţi în concentrare,  senzaţia de încetinire a proceselor gândirii, cefalee, tulburări de vedere, vertij, greaţă.

Toate benzodiazepinele pot determina apariţia unei dependenţe fizice, dar un risc crescut au  benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului. În general probabilitatea apariţiei dependenţei creşte o dată cu creşterea dozei şi a duratei de tratament.

 

De aceea nu este recomandata utilizarea lor mai mult de 2 luni si se face numai la indicatia unui medic psihiatru!

 

Durata unui tratament pt atacuri de panica trebuie stabilită în funcţie de caracterul afecţiunii. Pacienţii cu simptome intermitente sau simptome care apar în urma unor situaţii stresante identificabile trebuie trataţi intermitent.

 

In general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive pentru atacuri de panica este de 6-9 luni dar in cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea medicului psihiatru.

 

Psihoterapia poate facilita discontinuarea tratamentului  atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.

 

 

Psihoterapia

 

Psihoterapia se recomanda  asociata tratmentului farmacologic, dar si pacientiilor care prefera tratamentul fara medicamente.

Calea psihoterapeutica incearca sa afle si sa modifice cauza care a dus la aparitia simptomelor. Consta in sedinte cel putin saptamanale, pe o perioada de cel putin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (in functie de gravitatea problemelor si nivelul de profunzime al terapiei).  Psihoterapia poate modifica felul profund de a gandi si simti, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconstiente care au stat la aparitia simptomelor.

 

In general psihoterapia pentru tratamentul atacurilor de panica si a anxietatii implica:

-tehnici de restructurare cognitiva – a invata sa gandesti non-alarmist, realist legat de anxietate

-a intelege si modifica credintele profunde despre sine, lume si viata

-cunostiinte legate de mecanismele psihologice ale emotiilor

-tehnici de relaxare

-abilitati de definire si intelegere a propriilor emotii

-tehnici comportamentale de control al stresului si al simptomelor de anxietate (prin expunere)

-analiza cauzelor posibile ale anxietatii

-construirea unei relatii terapeutice profunde si sigure

Exista mai multe forme de psihoterapie, iar eficienta lor tine nu numai de tehnicile si conceptele folosite, ci dar mai ales de cat de bine va intelegeti/va simtiti langa un terapeut.

 

 

Tratamentul combinat (farmacologic si psihoterapic in paralel)  ar trebui considerat atunci cand pacientii nu au raspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante) sau cand simptomatologia severa  influenteaza  capacitatea pacientului de a se angaja in psihoterapie.

 

 

 

Noi, oferim o abordare individuala, in care pacientii pot alege intre toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. In plus am creat programe specifice de tratament si workshop-uri in care poti invata cum sa gestionezi singur anxietatea. Psihiatrii si psihoterapeutii nostrii au o indelungata experienta in domeniul pt tratament atacuri de panica si aplicand metodele combinate avem o eficienta mult mai mare in tratamentul anxietatii.

 Psihoterapeutii nostri impletesc tehnicile de terapie cognitiv-comportamentala, teoria analiziei tranzactionale si atitudinea umanista pentru a crea cel mai eficient plan de tratament.

Astfel sansele tale sa rezolvi problemele cauzate de aceasta afectiune sunt mult mai marei iar timpul necesar va fi mult mai mic.

 

 

In clinica noastra, beneficiezi de :

  • terapie medicamentoasa
  • psihoterapie individuala
  • workshop – psihoeducatie si spihoterapie
  • programul specializat de 3 luni pentru tratamentul anxietatii (grup de abilitati specific si psihoterapie de grup)

 

Avantajul nostru consta  insa in faptul ca suntem o clinica exclusiv destinata sanatatii psihice, in care psihiatrul si psihoterapeutul  fiecarui pacient comunica  si colaboreaza intre ei, cu acordul pacientului, aplicand programe specializate  pentru ca acesta sa primeasca cea mai bun si eficient parcurs terapeutic.

 

Citeste mai mult…

Tratament anxietate – Workshop ”Dincolo de frica”