Tratament depresie

Tratamentul in depresie consta in abordarea de obicei mixta, medicamentoasa si psihoterapeutica. Tulburarile depresive usoare sau medii se pot trata doar cu psihoterapie dar in cazurile severe, medicatia este necesara.

Tratament depresie – MEDICAMENTOS

a) cele mai utilizate sunt antidepresivele din clasa ISRS (inhibitori de recaptare a serotoninei): Escitalopram, Citalopram, Paroxetina, Sertralina, Fluvoxamina, Fluoxetina

Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor de neliniste, ingrijorare si lipsa de placere si a frecventei si intensitatii lor pana la dispariția acestora. Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a nelinistii si a ideilor depresive, motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici eventual și asocierea unei benzodiazepine.
Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp dar pot persista la anumiţi pacienţi şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.

Cele mai frecvente efecte adverse intalnite sunt: anxietate, greața, creșterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolență, scăderea libidoului, mai rar cefalee.

Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot sa apara: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greaţă, vomă, diaree),senzaţiile de amețeală, frecvent accentuate de mişcare, senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu. Aceasta reactie nu reprezinta „dependență” față de antidepresive așa cum se considera in mod eronat.


b)Antidepresivele cu acţiune duală  sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei(ISRSN) si reprezinta o alegere daca medicamentele din prima categorie nu au putut fi tolerate. Ele cresc atat serotonina, reducand nelinistea, ingrijorarea, gandurile pesimiste dar si noradrenalina cu efecte asupra scaderii oboselii, lipsei de energie si de activitate.

Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenţă, uscăciunea mucoasei bucale, nervozitate, creşterea tensiunii arteriale.


c)Antidepresivele triciclice (ADT)  sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din aceasta clasa sunt imipramina si clomipramina (Anafranil). Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament.


d) Alte substanţe antidepresive care şi-au dovedit eficacitatea în depresie sunt mirtazapina şi trazodona.


e) Benzodiazepinele (medicamente inrudite cu diazepamul)-Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar) au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, relaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul simptomelor de neliniste si ingrijorare, frecvent intalnite in tulburarea depresiva. Benzodiazepinele sunt utilizate frecvent ca adjuvante ale terapiei antidepresive. Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante sedative ca alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbţia benzodiazepinelor.

Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta.

Mai pot aparea dificultăţi în concentrare, senzaţia de încetinire a proceselor gândirii, cefalee, tulburări de vedere, vertij, greaţă.

Toate benzodiazepinele pot determina apariţia unei dependenţe fizice, dar un risc crescut au benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului (Anxiar, Xanax). În general probabilitatea apariţiei dependenţei creşte o dată cu creşterea dozei şi a duratei de tratament.
De aceea nu este recomandata utilizarea lor mai mult de 2 luni si se face numai la indicatia unui medic psihiatru!

In general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive este de 9-12 luni dar in cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea medicului psihiatru.

Psihoterapia poate ajuta la oprirea cu succes a tratamentului atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.

Avantajele tratamentului medicamentos pentru tratamentul depresiei constau în:

 • rapiditatea instalării ”stării de bine”- 3-4 zile-2 săptămâni
 • ușurința administrării tratamentului (fără un efort special, 1-2 pastile/zi)
 • acces mai facil la tratament (trebuie găsit un medic psihiatru cu care să aveți o bună colaborare)
 • cost redus – Marea majoritate a medicilor psihiatri au contract cu Casa de Asigurări și de aceea, pe baza unui Bilet de trimitere obținut de la medicul de familie, consultul este gratuit, iar medicamentele recomandate pe rețeta obținută au prețul compensat între 50-100%.

Dezavantaje tratamentului exclusiv medicamentos al depresiei:

 • cauzele depresiei sunt si psihologice iar tratamentul medicamentos acoperă efectele și nu cauzele
 • fără o modificare substanțială a tiparelor de gândire, comportament, a stilului de viață și a calității relațiilor cu ceilalți, după un interval variabil după întreruperea tratamentului, simptomele reapar.
  In cazul unui raspuns terapeutic partial intr-o perioada suficienta de timp, se poate recurge fie la o crestere a dozelor cu supravegherea reactiilor potential adverse, fie la asocierea a doua antidepresive sau la o serie de potentatoare ale tratamentului antidepresiv, precum: litiul, bupropion, buspirona,carbamazepina, acid valproic, lamotrigin, antipsihotice.

Mai multe schimbari de antidepresive sunt in general necesare pana cand schema potrivita de tratament este gasita. 

 

Tratament depresie- PSIHOTERAPEUTIC

Tratamentul psihologic in depresie este esential nu numai pentru tratamentul episodului prezent dar pentru prevenirea aparitiei de noi episoade dupa intreruperea tratamentului medicamentos.

Calea psihoterapeutica încearcă să afle și să modifice cauza care a dus la apariția simptomelor. Constă în ședințe cu un psihoterapeut (psiholog sau psihiatru cu supracompetență în psihoterapie) săptămânale sau bi-săptămânale , pe o perioada de cel putin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (in functie de gravitatea problemelor si nivelul de profunzime al terapiei). Psihoterapia poate modifica felul profund de a gândi și simți, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconstiente/conștiente care au stat la baza apariției simptomelor.

Exista mai multe tipuri de psihoterapie in care terapeutii sunt specializati. In functie de severitatea depresiei pe care o aveti si tipul dvs de comportament si personalitate, unele vi se vor potrivi mai bine decat altele. Cu toate acestea, depresia este vindecabila si cu putin ajutor din partea medicamentelor, procesul poate fi facil.

Alegeti o clinica in care psihiatrul si psihoterapeutul sa lucreze in echipa si in care sa fie disponibile toate tipurile de psihoterapie, pentru a putea alege, impreuna cu psihiatrul, pe cea care vi se potriveste.

Tipurile de terapie recomandate pentru tratarea depresiei:

Psihoterapia cognitiva. Pentru cei cu depresie majora moderata, terapia cognitiva poate ajuta, uneori chiar mai bine decat medicamentele. Terapia cognitiva se bazeaza pe ideea ca daca un om se gandeste la ce e mai rau, atunci se va simti deprimat. Mai general spus, terapia cognitiva pleaca de la presupunrea ca modul in care gandim determina modul in care ne simtim. Uneori oamenii au tendinta sa se vada pe sine si lumea din jur in culori sumbre si sa se gandeasca tot timpul la ce e mai rau fara ca macar sa realizeze ca fac asta. Asadar, gandim rau, ne simtim rau. Gandim bine, ne simtim bine. Scopul terapiei cognitive este acela de a schimba un mod prea pesimist de a gandi, inlocuindu-l cu unul mai pozitiv.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala. In plus fara de terapia cognitiva, psihoterapia cognitiv-comportamentala poate ajuta un om nu numai sa isi schimbe modul de a gandi, dar si comportamentul. Si asta pentru ca si comportamentul ar putea contribui, conform acestei teorii, la initierea sau mentinerea unei depresii. Mai precis, comportamentalistii cred ca daca un om s-a obisnuit sa se comporte intr-un anumit mod, chiar daca acel comportament nu ii aduce nimic bun si il poate nemultumi sau chiar deprima, acea persoana va persista sa se comporte in acel mod, pana cand va deveni complet deprimat. Terapia incearca sa identifice si sa schimbe acele modalitati de comportament care nu fac decat sa ne deprime.

Psihoterapia interpersonala. Aceasta terapie pleaca de la alte presupuneri: 1) ca depresia se datoreaza unor dificultati in planul relatiilor cu cei apropiati; 2) ca aceste dificultati isi au originea in relatii nu tocmai functionale si armonioase din copilarie. Terapia are ca scop imbunatatirea relatiilor cu cei apropiati si, in general, dobandirea unor abilitati de comunicare si interactiune sociala.

Psihoterapia psihanalitica. Abordarea psihanalitica se bazeaza pe teoriile psihanalitice despre depresie. Terapia psihanalitica isi propune sa produca o modificare mai profunda la nivelul personalitatii sau caracterului pacientului cu scopul de a-l ajuta sa devina o persoana mai echilibrata, mai adaptata, mai functionala in plan personal si social. In acest sens, psihoterapia psihanalitica incearca sa imbunatatesca increderea interpersonala, gradul de toleranta la frustrare si incertitudine, capacitatea de a accepta pierderile, satisfactia legata de intimitate si, in general, capacitatea de a trai o gama larga de emotii. Acest tip de terapie dureaza cel putin 6 luni, cel mai adesea un an sau doi si uneori chiar mai multi.

Psihoterapiile umaniste (centrata pe persoana, analiza tranzactionala, gestalt, experientiala, adleriana) isi propun de asemenea o schimbare profunda a personalitatii persoanei ca si rezolvarea traumelor timpurii, care vor duce la schimbarea tiparelor de gandire si de comportament. Schimbarea se produce in cadrul relatiei cu terapeutul, care isi propuna sa creeze o relatie calda, de sustinere si de incredere in resursele proprii ale clientului.

Pentru a produce schimbari, psihoterapia in depresie ar trebui sa dureze cel putin 9 luni- 1 an.

Exista mai multe forme de psihoterapie sau stiluri, iar eficienta lor tine nu numai de tehnicile si conceptele folosite, ci dar mai ales de cat de bine va intelegeti/va simtiti langa un anumit terapeut. Sedintele pot fi individuale (doar tu si terapeutul) sau de grup (terapeutul sau terapeutii lucreaza cu un grup de 6-8 persoane care sufera de depresie).

De multe ori varianta terapiei de grup poate fi mai eficienta ca sedintele individuale, deoarece sprijinul oferit celelalte persoane care inteleg suferinta prin care treci poate fi extrem de eficient.

Avantaje – Tratamentul depresiei prin psihoterapie:

 • modifică cauza
 • reduce semnificativ/complet șansa reapariției simptomelor

Dezavantaje – Tratamentul depresiei prin psihoterapie:

 • primele efecte sunt instalate lent în timp (2-3 luni)
 • efort semnificativ pentru schimbare
 • accesibilitate redusă (psihoterapie poate să nu fie accesibilă în unele zone)
 • costul ridicat (ședințele de psihoterapie au prețuri între 100-200 ron/ședință)

Tratamentul combinat (farmacologic si psihoterapeutic in paralel) reprezinta in general cea mai recomandata forma de interventie pentru formele moderate sau severe de depresie.

DE CE SA NE ALEGI PE NOI?

Suntem alaturi de tine in tratamentul depresiei, oferindu-ti toate tipurile de interventii de care ai nevoie. Psihiatrii si psihoterapeutii nostri vor lucra in echipa pentru ca tu sa iti revii in cel mai scurt timp. Programul nostru dedicat depresiei cuprinde atat psihiatrie si psihoterapie, in toate stilurile care ti s-ar potrivi, cat si un program de schimbare comportamentala care sa accelereze schimbarile din psihoterapia individuala.

Daca considerati ca aveti stari de depresie, cel mai bine este sa stati de vorba cu unul din specialistii nostri.

Sunati la 0724 792 901 pentru stabilirea unei sedinte de evaluare.

 

 

 

mai multe informatii

STAREA DE DEPRESIE

NOUTATI IN DOMENIU