Tratament depresie:

Tratament depresie

Tratamentul in depresie consta in abordarea medicamentoasa si psihoterapeutica, astfel:

Tratament depresie – MEDICAMENTOS

antidepresive: – cele mai utilizate din clasa SSRI (inhibitori de recaptare a serotoninei): Escitalopram, Citalopram, Paroxetina, Sertralina, Fluvoxamina, Fluoxetina
– SNRI-urilor (Inhibitorilor recaptarii serotoninei si noradrenalinei): Venlafaxina, Duloxetina, Milnacipram
– Antidepresivele triciclice (clomipramina, doxepina, amitriptilina) si tetraciclice (mianserina, maprotilina)
– Benzodiazepinele sunt utilizate frecvent ca adjuvante ale terapiei antidepresive, avand efecte anxiolitice si hipnotice redutabile, reducand anxietatea, agitatia si tensiunea interioara si induc somnul. (Alprazolam, Lorazepam, Clonazepam, Midazolam, Medazepam, Diazepam etc)
-In cazul unui raspuns terapeutic suboptimal intr-o perioada suficienta de timp, se poate recurge fie la o crestere a dozelor cu supravegherea reactiilor potential adverse, fie la asocierea a doua antidepresive sau la o serie de potentatoare ale tratamentului antidepresiv, precum: litiul, bupropion, buspirona,carbamazepina, acid valproic, lamotrigin, antipsihotice.

Tratament depresie- PSIHOTERAPEUTIC

Exsita mai multe tipuri de psihoterapie incare terapeutii nostrii sunt specializati. In functie de severitatea depresiei pe care o aveti si tipul dvs de comportament unele pot functiona mai bine decat altele. CU toate acestea sepresia este vindecabila si cu putin ajutor din partea medicamentelor procesul poate fi facil

Tipurile de terapie recomandate pentru tratarea depresiei:

Psihoterapia cognitiva. Pentru cei cu depresie majora moderata, terapia cognitiva poate ajuta, uneori chiar mai bine decat medicamentele, desi nu exista studii elocvente in acest sens. In general presupune 6-8 sedinte, in aproximativ 10 saptamani, dar binenteles ca se pot prelungi daca e cazul. Terapia cognitiva se bazeaza pe ideea ca daca un om se gandeste la ce e mai rau, atunci se va simti deprimat. Mai general spus, terapia cognitiva pleaca de la presupunrea ca modul in care gandim determina modul in care ne simtim. Uneori oamenii au tendinta sa se vada pe sine si lumea din jur in culori sumbre si sa se gandeasca tot timpul la ce e mai rau fara ca macar sa realizeze ca fac asta. Asadar, gandim rau, ne simtim rau. Gandim bine, ne simtim bine. Scopul terapiei cognitive este acela de a schimba un mod prea pesimist de a gandi, inlocuindu-l cu unul mai pozitiv.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala. In plus fara de terapia cognitiva, psihoterapia cognitiv-comportamentala poate ajuta un om nu numai sa isi schimbe modul de a gandi, dar si comportamentul. Si asta pentru ca si comportamentul ar putea contribui, conform acestei teorii, la initierea sau mentinerea unei depresii. Mai precis, comportamentalistii cred ca daca un om s-a obisnuit sa se comporte intr-un anumit mod, chiar daca acel comportament nu ii aduce nimic bun si il poate nemultumi sau chiar deprima, acea persoana va persista sa se comporte in acel mod, pana cand va deveni complet deprimat. Terapia incearca sa identifice si sa schimbe acele modalitati de comportament care nu fac decat sa ne deprime.

Psihoterapia interpersonala. Aceasta terapie pleaca de la alte presupuneri: 1) ca depresia se datoreaza unor dificultati in planul relatiilor cu cei apropiati; 2) ca aceste dificultati isi au originea in relatii nu tocmai functionale si armonioase din copilarie. Programul dureaza in medie 12-16 saptamani si are ca scop imbunatatirea relatiilor cu cei apropiati si, in general, dobandirea unor abilitati de comunicare si interactiune sociala.

Psihoterapia psihanalitica. Abordarea psihanalitica se bazeaza pe teoriile psihanalitice despre depresie. Terapia psihanalitica, spre deosebire de toate celelalte terapii prezentate anterior, nu se limiteaza ca scop la inlaturarea depresiei, ci isi propune sa produca o modificare mai profunda la nivelul personalitatii sau caracterului pacientului cu scopul de a-l ajuta sa devina o persoana mai echilibrata, mai adaptata, mai functionala in plan personal si social. In acest sens, psihoterapia psihanalitica incearca sa imbuntatesca increderea interpersonala, gradul de toleranta la frustrare si incertitudine, capacitatea de a accepta pierderile, satisfactia legata de intimitate si, in general, capacitatea de a trai o gama larga de emotii. Acest tip de terapie dureaza cel putin 6 luni, cel mai adesea un an sau doi si uneori chiar mai multi.

Daca considerati ca aveti stari de depresie, cel mai bine este sa stati de vorba cu unul din specialistii nostri.

Sunati la 0724 792 901 pentru stabilirea unei sedinte de evaluare.

 

 

 

mai multe informatii

STAREA DE DEPRESIE

NOUTATI IN DOMENIU