Initiere yoga
29 iulie 2015

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline

 

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline este aproape in exclusivitate psihoterapeutic, tratamentul medicamentos fiind destinat comorbiditatilor.

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afectiune marcata de o intensa instabilitate emotionala, relationala si a imaginii de sine.

Psihoterapia este in general o terapie de lunga durata, cu o durata de 5-7 ani. Psihoterapia este marcata de numeroase intreruperi si schimbari de psihoterapeuti, de aceea inainte de a hotari oprirea tratamentului sau schimbarea terapeutului este necesara o analiza a relatiei terapeutice.

In clinica noastra, sunt disponibile toate variantele necesare pentru tratamentul tulburarii de personalitate borderline

programe1

 

 

1. Tratamentul tulburarii de personalitate borderline – PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA

Terapeutii nostrii sunt pregatiti adecvat pentru a lucra in psihoterapie individuala, constientizand dificultatile si particularitatile de lucru cu client cu tulburare borderline.

Avem training specializat si continuam sa ne formam in terapie dialectic-comportamentala, pentru ca si in Romania clientii suferind de BPD sa aiba acces la tehnici si  modalitati dovedite stiintific a fi eficiente.

Clientii care sufera de BPD au un istoric traumatic intens dar si un prezent al carui nivel de fluctuatii si de suferinta, de multe ori cu tentative de suicide si automutilari.

In clinica noastra, se aplica principiile terapiei dialectic-comportamentale care afirma ca reglarea prezentului si scaderea comportamentelor periculoase are intaietate inaintea explorarii trecutului. Astfel persoana are timp sa isi construiasca (in paralel cu grupul de training de abilitati) instrumentele necesare pentru a putea lucre cu materialul traumatic fara sa existe pericolul destructurarii sau al retraumatizarii.

2. Tratamentul tulburarii de personalitate borderline – PSIHIATRIE

Spre deosebire de alte clinici, psihiatrii nostrii stiu sa recunoasca tulburarea si recomanda psihoterapia ca tratament de prima linie, tratand cu medicatie doar patologia asociata (tulburari de anxietate, depresie, tulburare bipolara etc).

3. Tratamentul tulburarii de personalitate borderline – PROGRAMUL SPECIFIC –  „GASESTE-TI ECHILIBRUL”

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic din BPD consta in faptul ca in paralel cu psihoterapia individuala este necesara dezvoltarea unui set de abilitati psihologice care permit clientului sa isi amelioreze mai rapid simptomele si sa isi creasca calitatea vietii.

Grupul este administrat ca o clasă  în care liderul de grup preda abilitățile și atribuie temele pentru clientii pentru  a le practica în viața de zi cu zi. Grupul se întâlneste săptămânal pentru aproximativ 2,5 ore și este un program de 1 an. Programul este un ajutor pentru terapia individuala si nu un program de terapie de grup.

Ele sunt menite sa scada haosul interpersonal, labilitatea si intensitatea emotiilor, impusivitatea, “capcanele “cognitive legate de variabilitatea imaginii de sine.

 

Sunt predate 4 seturi de tehnici si abilitati.

  1. Mindfulness : practica de a fi pe deplin conștient și prezent în acest moment, se invata abilitatile legate de continut-„ce este mindfulness” ( a observa, a descrie, a participa) si cele legate de proces-„cum se face mindfulness” (a nu judeca, un lucru pe rand, eficienta)
  2. Toleranta la stress : cum sa tolerezi durerea si stressul în situații dificile, strategii de management a crizelor
  3. Eficacitatea interpersonala : cum sa ceri ceea ce vrei și sa spui „nu” menținând în același timp respectul de sine și relațiile cu ceilalți
  4. Reglarea emoțiilor : cum sa schimbi emotiile pe care doresti să le modifici, pentru a scadea vulnerabilitatile negative, a scadea suferinta si a creste emotiile „pozitive”

 

Aceste abilitati vor fi intarite prin repetari successive, teme pentru acasa si practicari repetate intre sedinte. Ele nu sunt specifice tulburarii borderline, ele putand fi adaptate si tulburarii bipolare sau adolescentilor si construiesc un set de abilitati psihologice pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.

Clinica Hope – clinica de psihiatrie si psihoterapie are singurii specialisti pregatiti in aplicarea metodelor pentru

tratamentul tulburarii de personalitate borderline.

Durata programului este de 24 de saptamani, care se poate repeta pentru o durata totala de 1 an. Persoanele care se inscriu trebuie sa fie in psihoterapie individuala pe toata durata cursului si sa fie in evidenta sau sa aiba acces la evaluare psihiatrica daca este necesar.

Va puteti inregistra la unul din cele 2 grupe:

Cuprinde sedinte saptamanale de 120 minute. Numarul maxim de cursanti este de 10 persoane. Pretul este de 70 RON pe sedinta.

 

INSCRIE-TE IN PROGRAM. SUNA LA 0724 792 901