Tratamentul tulburarilor de anxietate

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28.8%(Kessler RC, 2005), ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Ce definim prin anxietate?

O suma de simptome fizice neplacute , insotite sau nu de o stare de neliniste, ingrijorare sau panica, care pot aparea in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu, fiind prin definitie in exces fata de ceea ce ar fi adaptativ sau firesc in acea situatie si producand prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.

Aflati totul despre simptomele de anxietate!

Exista mai multe tulburari care fac parte din familia tulburarilor de anxietate.

 

Din fericire, exista metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburarilor de anxietate.
In general, ele constau fie in psihoterapie, individuala sau de grup, fie in medicatie, fie amandoua combinate in functie de caz. In cadrul clinicilor specializate, toate tipurile de interventie sunt corelate in programe dedicate, asa cum este si cazul programului ”Dincolo de frica” din cadrul clinicii noastre.

Tratamentul tulburarilor de anxietate se face in general fara internare (in ambulator). In anumite situatii grave, cum ar fi aparitia concomitenta a altor simptome (ideatie suicidara, depresie severa, uz de substante sau agorafobia severa) tratamentul tulburarilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Numeroase studii si meta-analize (analizele unor grupuri mari de studii) in ultimii 30 de ani au demonstrat eficienta tratamentelor initiate cu medicatie sau psihoterapie, ambele fiind acum in prima linie ca si grad de recomandare conform ghidurilor de specialitate.
Alegerea tratamentul tulburarilor de anxietate initial devine astfel ghidata de preferintele pacientului, riscurile si beneficiile pentru fiecare pacient in parte, ce metode au avut succes in trecutul persoanei, ce alte boli fizice sau psihiatrice mai are pacientul, costul tratamentului si din pacate accesul la tratament. Exista zone in tara unde nici evaluarea lunara la psihiatru si cu atat mai putin apelarea la psihoterapie nu este posibila din lipsa profesionistilor. De subliniat ca nu se pune problema care din cele doua directii principale este mai eficienta in general ci este mai degraba o alegere particularizata pentru fiecare pacient in parte.

  1.  Tratamentul tulburarilor de anxietate – Medicatia

Anxietatea se trateaza cu antidepresive chiar daca anxietatea nu este depresie!

Anxietatea este exprimata la nivelul chimiei creierului prin modificarea unora dintre substantele de la nivelul creierului. Intre simptome si aceste modificari nu este o relatie de cauzalitate ci de echivalenta. De exemplu, simptomele de agitatie, neliniste sunt expresia deficitului de serotonina, una dintre substantele care fac legatura intre neuroni (celulele creierului). Lipsa de energie care poate insoti anxietatea se exprima prin scaderea de noradrenalina (un alt neurotransmitator), repetarea gandurilor ingrijoratoare si obsesia legata de evitarea unor noi simptome se exprima prin cresterea de dopamina etc.
Anxietatea se trateaza cu medicamente din familia antidepresivelor, indeosebi medicamente care cresc cantitatea de serotonina.

Toate informatiile despre medicamente pe care le gasesti aici sunt numai cu titlu informativ. Avand in vedere numeroasele efecte adverse posibile, interactiunile uneori periculoase si necesitatea corelarii lor la tipul de anxietate, la modul in care reactioneaza individual fiecare organism, precum si faptul ca s-ar putea sa fie nevoie de asocierea in cunostintta de cauza a mai multor medicamente, nu trebuie incercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic.

Principalele clase de medicamente folosite:

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS sau SSRI-acronimul englezesc).

I

CLINICA HOPE are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti

Oferim in aceasta perioada consultații psihiatrice gratuite și rețete compensate pentru tratamentul anxietății.

 

Aveți nevoie doar de Bilet de trimitere de la medicul de familie și de o programare la 0724.79.29.01. Datorită atenției acordate respectării orelor de programare, nu avem timpi de așteptare decât maxim 5-10 minute. (Ne cerem scuze anticipat și pentru acestea!). Nu există prioritate acordată consultațiilor cu plată sau ”pile/Urgențe” între consultațiile programate.

 

      2. Tratamentul tulburarilor de anxietate – Psihoterapia

Psihoterapia se recomanda asociata tratmentului farmacologic, dar si pacientiilor care prefera tratamentul fara medicamente.Ea este principala formă de tratament recomandată în anxietatea generalizată, în fobii și este în prima linie în toate formele de anxietate.

Calea psihoterapeutica încearcă să afle și să modifice cauza care a dus la apariția simptomelor. Constă în ședințe cu un psihoterapeut (psiholog sau psihiatru cu supracompetență în psihoterapie) săptămânale sau bisăptămânale(mai rar o dată la 2 săptămâni), pe o perioada de cel putin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (in functie de gravitatea problemelor si nivelul de profunzime al terapiei). Psihoterapia poate modifica felul profund de a gândi și simți, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconstiente/conștiente care au stat la baza apariției simptomelor.

In general tratamentul tulburarilor de anxietate prin psihoterapie implică:

  • tehnici de restructurare cognitiva – a învăța să gândești non-alarmist, realist legat de anxietate
  • a intelege si modifica credintele profunde despre sine, lume si viata
  • cunostiinte legate de mecanismele psihologice ale emotiilor
  • tehnici de relaxare
  • abilitati de definire si intelegere a propriilor emotii
  • tehnici comportamentale de control al stresului si al simptomelor de anxietate (prin expunere)
  • analiza cauzelor posibile ale anxietatii
  • construirea unei relatii terapeutice profunde si sigure

Exista mai multe forme de psihoterapie, iar eficienta lor tine nu numai de tehnicile si conceptele folosite, ci dar mai ales de cat de bine va intelegeti/va simtiti langa un anumit terapeut.

Avantaje – Tratamentul tulburarilor de anxietate prin psihoterapie:
– modifică cauza
– reduce semnificativ/complet șansa reapariției simptomelor

Dezavantaje – Tratamentul tulburarilor de anxietate prin psihoterapie:
– efecte instalate lent în timp (2-3 luni)
– efort semnificativ pentru schimbare
– accesibilitate redusă (psihoterapie poate să nu fie accesibilă în unele zone)
– costul ridicat (ședințele de psihoterapie au prețuri între 100-200 ron/ședință)

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt indicati ca tratament de prima linie pentru toate tulburarile anxioase. Cresterea serotoninei duce la scaderea simptomelor de anxietate si a frecventei si intensitatii lor pana la disparitia acestora. Pacientii carora li se prescrie un ISRS, pot prezenta in timpul primelor doua saptamani de tratament o crestere a anxietatii, motiv pentru care se recomanda initierea terapiei cu doze mici eventual si asocierea unei benzodiazepine.
Intensitatea efectelor adverse tinde in general sa scada in timp dar pot persista la anumiti pacienti si pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.

Cele mai frecvente efecte adverse intalnite sunt: anxietate, greata, cresterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolenta, scaderea libidoului, mai rar cefalee.

Cand tratamentul cu un ISRS este intrerupt brusc pot sa apara: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greata, voma, diaree),senzatiile de ameteala, frecvent accentuate de miscare, senzatia de nesiguranta asupra echilibrului sau a pozitiei in spatiu. Aceasta reactie nu reprezinta „dependenta” fata de antidepresive asa cum se considera in mod eronat.

Antidepresivele cu actiune duala (Venlafaxina, Duloxetina, Milnacipram) sunt inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei(ISRSN).

Venlafaxina este, de regula, bine tolerata. Efectele secundare cele mai frecvente sunt greata si cefaleea, care de obicei scad dupa prima sau a doua saptamana de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenta, uscaciunea mucoasei bucale, nervozitate, cresterea tensiunii arteriale.

Antidepresivele triciclice (ADT)

Sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din aceasta clasa sunt imipramina si clomipramina (Anafranil). Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament.

Alte substante antidepresive care si-au dovedit eficacitatea in tulburarea de panica sunt mirtazapina si trazodona.

Benzodiazepinele (medicamente inrudite cu diazepamul)

Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar) au efecte similare, si anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant si miorelaxant. Ca urmare a acestor actiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburari anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.

Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante deprimante asupra sistemului nervos central ca de exemplu alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbtia benzodiazepinelor.

Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta. Mai pot aparea dificultati in concentrare, senzatia de incetinire a proceselor gandirii, cefalee, tulburari de vedere, vertij, greata.

Toate benzodiazepinele pot determina aparitia unei dependente fizice, dar un risc crescut au benzodiazepinele cu instalare rapida a efectului (Anxiar, Xanax). In general probabilitatea aparitiei dependentei creste o data cu cresterea dozei si a duratei de tratament.
De aceea nu este recomandata utilizarea lor mai mult de 2 luni si se face numai la indicatia unui medic psihiatru!
In general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive este de 6-9 luni dar in cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Atentie! Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea medicului psihiatru.

Psihoterapia poate facilita discontinuarea tratamentului atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.

Avantajele tratamentului medicamentos pentru tulburarile de anxietate constau in:– rapiditatea instalarii ”starii de bine”- 3-4 zile-2 saptamani,
– usurinta administrarii tratamentului (fara un efort special, 1-2 pastile/zi),
– acces mai facil la tratament (trebuie gasit un medic psihiatru cu care sa ai o buna colaborare),
– cost redus- marea majoritate a medicilor psihiatri au contract cu Casa de Asigurari si de aceea, pe baza unui bilet de trimitere obtinut de la medicul de familie, consultul este gratuit iar medicamentele recomandate pe reteta obtinuta au pretul compensat intre 50-100%.

Dezavantaje tratamentului tulburarilor de anxietate medicamentos:
– cauzele anxietatii sunt psihologice, iar tratamentul medicamentos acopera efectele si nu cauzele.
– fara o modificare substantiala a tiparelor de gandire, comportament, a stilului de viata si a calitatii relatiilor cu ceilalti, dupa un interval variabil dupa intreruperea tratamentului, simptomele reapar,

Clinica Hope este singura clinica mare de psihoterapie care a facut efortul de a oferi psihoterapie decontata prin Casa de Asigurari. Astfel, poti primi psihoterapie de la oricare dintre terapeutii nostrii pe baza recomandarii pentru psihoterapie din partea unuia dintre medicii clinicii noastre, in limita locurilor disponibile.

Tratamentul combinat (farmacologic si psihoterapeutic in paralel) ar trebui considerat atunci cand pacientii nu au raspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante) sau cand simptomele sunt atat de chinuitoare incat influenteaza capacitatea pacientului de a se angaja in psihoterapie.

 

„Daca psihoterapia este echivalata cu o operatie chirurgicala a sufletului, medicatia este ca anestezia!

Uneori este inuman sa faci operatii pe viu!”

Noi oferim o abordare individuala, in care pacientii pot alege intre toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. In plus am creat programe specifice de tratament si workshop-uri in care poti invata cum sa gestionezi singur anxietatea.

Psihiatrii si psihoterapeutii nostri au o indelungata experienta in domeniul tratamentului anxietatii si aplicand metodele combinate avem o eficienta mult mai mare pe termen lung.
Avantajul nostru consta insa in faptul ca suntem o clinica exclusiv destinata sanatatii psihice, in care psihiatrul si psihoterapeutul fiecarui pacient comunica si colaboreaza intre ei, cu acordul pacientului, aplicand programe specializate pentru ca acesta sa primeasca cea mai bun si eficient parcurs terapeutic.

Astfel sansele tale sa rezolvi problemele cauzate de aceasta afectiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.