Tratarea tulburarilor de limbaj

In terapia comunicarii sau a limbajului, logopedul poate lucra cu copilul individual, in cadrul unor grupuri mici sau direct in sala de gradinita sau scoala pentru a rezolva eventualele probleme ale acestuia

 

Logopezi folosesc mai multe strategii de lucru printre care:

 • Activitati de interventie in limbaj: Logopedul interactioneaza cu copilul prin discutii sau prin joaca, folosind poze, carti, obiecte sau evenimente in desfasurare pentru stimularea dezvoltarii limbajului. Logopedul de asemenea poate modela corectarea atat a vocablarului cat si a gramaticii. Va folosii exercitii repetitive pentru a dezvolta abilitati lingvistice.
 • Terapia pentru articulare: Articularea sau exercitiile de producere corecta a sunetelor reprezinta activitatile prin care logoedul modeleaza copilului corect sunetele si silabele in cuvinte si propozitii, de multe ori prin intermediul jocului. Nivelul de joaca este reglat in functie de varsta si relationat cu nevoile specifice ale copilului. Logopedul ii va arata fizic copilului cum sa produca anumite sunete, cum ar fi pronuntia “r”-ului si ii poate demonstra cum sa-si miste limba pentru a produce sunete specifice.
 • Terapia pentru ingerarea pe cale orala si pentru inghitire: In functie de experienta logopedul poate folosii o varietare de exercitii pentru gura copilului, inclusiv masajul facial, exercitii pentru limba, buze si falci- pentru a intarii musculatura gurii pentru a manca mai bine, pentru a bea sau pentru a inghitii. De asemenea logopedul poate prezenta diferite texturi si temperaturi ale mancarii pentru a creste constientizarea copilului in procesul de alimentare.

 

Tratarea tulburarilor de limbaj – Cand este nevoie de logoped?

Copii ar putea avea nevoie de ajutor terapeutic pentru mai multe motive, cum ar fi:

 • Probleme cu auzul
 • Probleme cognitive (inteligenta, gandit) si alte intarzieri in dezvoltare
 • Muschii faciali nedezvoltat
 • Defecte din nastere precum buza despicata (buza de iepure) sau probleme ale cerului gurii
 • Autism
 • Raguseala cronica
 • Probleme de articulare
 • Pobleme legate de fluena
 • Probleme respiratorii
 • Probleme cu mancatul sau inghititul
 • Traume provocate de leziunile celebrale

 

Tratarea tulburarilor de limbaj ar trebui sa inceapa cat se poate de repede. Copii care intra in terapie de mici ( inainte de varsta de 5 ani) tind sa aiba rezultate mai bune decat cei care incep mai tarziu.

Acest lucru nu inseamna ca ceilalti copii nu pot avea rezulate bune in terapie, pot avea un progress mai lent deoarece deja s-au invatat cu niste obiceiuri pe care trebuie sa le schimbe.

 

Gasirea unui Logoped bun

Este important sa te asiguri ca logopedul este acreditat si de Colegiul Psihologilor din România (COPSI). Aceasta acreditare inseamna ca are sutdii in domeniu, ii este innoi avizul de practica anual, urmareste dezvoltarea continua a abilitatilor sale, iar practica sa este in supervizare la un terapeut cu mai multe experienta.

Puteti gasii un logoped bun, discutand cu medicul de familie al copilului, la spital sau verificand la clinicile cu specializare in acest domeniu. In special clinicile de pediatrie au asociate acese servicii dar daca copilul are o afectiune mai serioasa este recomandat sa mergeti la o clinica cu specialisti si programe specializate pentru logopedie.

 

Cum iti poti ajuta copilul

Expertii in logopedie sustin ca implicarea parintilor in tratarea tulburarilor de limbaj este cruciala in remedierea rapida a problemelor copilului.

Parintii sunt o parte foarte importanta din programul terapeutic al copilului iar pe de asura pot sa determine si daca programul functioneaza pentru copilul lor. Copii care termina programul teraputic cel mai repede si cu rezultate cat mai durabile sunt aceia care au avut parintii implicati in program.

Poti sa-l intrebi pe logoped, pe langa parcurgerea programului cum iti poti auta copilul. De exemplu, este important sa-ti ajuti copilul sa realizeze acasa activitatile de antrenament sau simularile recomandate de logoped, pentru a stapanii mai bine noile abilitati dobandite.

In procesul de tratarea tulburarilor de limbaj este nevoie de investirea de timp si efort considerabil, asa ca este important ca toti membrii familiei sa aiba rabdare si sa inteleaga si sa prijine copilul in acest proces.

 

Daca doriti sa luati legatura cu un specialist logoped pentru copilul dvs. sunati la 0724.792.901.

 

 

 

Citeste si … Tulburarile de limbaj