Depresia de sarbatori
31 decembrie 2017
test de evaluarea a calitatii vietii
Test de evaluare a calitatii vietii
3 ianuarie 2018

TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER         

TULBURAREA BIPOLARĂ A PRINȚESEI LEIA

TULBURAREA BIPOLARA A PRINTESEI LEIA – MOSTENIREA LUI CARRIE FISHER

TULBURAREA BIPOLARĂ A PRINȚESEI LEIA

 

Carrie Fisher a schimbat felul în care lumea vorbește despre tulburarea bipolară, fiind cea mai vocală și prima ”ambasadoare” a acestei tulburări psihice.

Carrie Fisher ar fi putut să se rezume la a fi Prințesa Leia din Star Wars până la sfârșitul vieții ei. Pe măsură ce comentariile legate de ultimul episod Star Wars apar în presă, fotografiile cu Prințesa Leia tânără completează feed-urile social media:  rolul ei ca eroină tânără și frumoasă într-un film istoric ar fi putut fi singura moștenire. Ar fi putut să strălucească ca o starletă, apoi să aleagă să se estompeze liniștită.

Dar nu era stilul lui Fisher. De fapt, ea a refuzat să se potrivească cu oricare dintre rolurile stereotipice și limitative pe care lumea a încercat să le forțeze: moștenitoarea de la Hollywood, bimbo-ul într-un bikini, actrița dependentă de droguri, actrița bătrână și respinsă. Ea a reușit să-și construiască un destin propriu prin confruntarea neîncetată a lumii cu spectacolul complexității sale umane. Iar maxima ei opoziție față de stereotipuri s-a transformat pînă la sfârșit în cea mai mare moștenire pe care ea a lăsat-o lumii: a schimbat felul în care se vorbește despre tulburările psihice.

 

               Ea a fost, printr-un curaj eroic, cea mai mare ambasadoare a tulburării bipolare la nivel mondial.

 

Fisher a fost diagnosticată pentru prima dată cu tulburare bipolară în vârsta de 20 de ani, după o supradoză de droguri care aproape că a ucis-o. Nu a fost singura: aproximativ 60% dintre persoanele cu tulburare bipolară au abuzat droguri sau alcool la un moment dat, de multe ori deoarece încearcând instinctiv să-și stabilizeze schimbările de dispoziție.

„Drogurile m-au făcut să mă simt mai normală … m-au conținut”, a spus Fisher atunci. La vârful dependenței ei, ea lua 30 de Percadin pe zi. Cu toate acestea, când doctorii i-au spus că o boală psihică tratabilă a determinat-o să ajungă sub influența drogurilor, ea a refuzat inițial să creadă: „Am crezut că mi-au spus că sunt bipolară pentru a mă face să mă simt mai bine că sunt dependentă de droguri”, a spus ea lui Diane Sawyer într-un interviu în 2000.

Orice actrita cu dependență de droguri, multiple ”căderi” nervoase și alte evenimente rușinoase ar fi  fost iertată pentru ca a incercat sa ascundă aceste probleme. Mulți oameni cu boli mintale se simt rușinați de diagnosticul lor. Societatea îi încurajează să încerce să o țină ascunsă – să-și măture suferința sub covor și să spună că nimeni nu află.

Apoi a existat opțiunea Fisher. La externarea ei de la dezintoxicare, ea a organizat imediat o petrecere uriașă, cu o ambulanță închiriată și o reprezentare de carton cu Prințesa Leia cu o perfuzie atașată de ea. Romanul ei bazat pe această experiență, ”Cărți poștale de la marginea prăpastiei”, a ieșit câțiva ani mai târziu, în 1987.  Fisher a avut nevoie de mulți ani să-și accepte pe deplin diagnosticul – o altă reacție comună la tulburarea bipolară, care este ușor de negat pur și simplu pentru că simptomele pot dispărea pentru perioade lungi de timp. Dar, odată ce a acceptat-o, ea a făcut-o cu naturalețe – făcând astfel un serviciu public enorm pentru toți cei care s-au ocupat vreodată de probleme de sănătate mintală.

Fisher nu a vorbit doar despre a lua medicamente; ea a spus intervievatorilor cât de multe medicamente a luat pe zi, lasându-i să se uite prin cutia ei de medicamente și vorbind frecvent despre efectele secundare. (În ceea ce privește creșterea în greutate:

„Da, ca răspuns la întrebarea dvs. neexprimată, sănătatea se dovedește a avea un preț greu.”)

Nu toată lumea poate face ceea ce a făcut Fisher. Nu toată lumea ar trebui: ea era plină de vervă, fermecătoare și atât de cunoscută că nu trebuia să muncească, ceea ce a făcut stigma socială și profesională a bolilor psihice mult mai puțin periculoasă în cazul ei.

Dar este imposibil de trecut cu vederea cât de semnificativ a fost pentru persoanele cu boli psihice să aibă un avocat ca Fisher. Nu a minimizat niciodată cât de dureroasă poate fi afecțiunea bipolară: „oasele tale parcă ard”, a spus odată memorabil despre manie. Dar ea a refuzat să o descrie ca pe o tragedie fără sfârșit. Ea a insistat că oamenii bipolari erau, mai presus de toate, oameni: „In general, cineva care are tulburare bipolară nu are doar tulburarea, are și o viata si un loc de munca, un copil, o pălărie si parinti”, a spus ea. „Deci nu este identitatea voastră dominantă, este doar ceva pe care îl aveți, dar nu singurul lucru – chiar dacă este destul de mare lucru”.

Dar ea a făcut acest act de curaj să pară fără efort, și asta a fost important. Chiar și atunci când se confruntă cu o boală definită practic de rușine, un diagnostic atît de stigmatizant, Carrie Fisher a reușit să dezamorseze stereotipurile pur și simplu strigând, cât mai tare și mai vesel posibil, că ea a avut-o, că nu-i păsa dacă știai asta și apoi povestea un lucru hilar pe care l-a făcut ultima oară când era în manie. Pentru alte femei care trăiesc cu tulburare bipolară a fost un semn că nu erau singure. Se puteau identifica public cu Prințesa Leia, cea iubită de toată lumea.

Prin multiplele ei interviuri și apariții TV despre acest subiect, Carrie Fisher a mai lăsat o moștenire poate chiar mai mare decât rolul din Star Wars – destigmatizarea tulburării bipolare.           

Urmând exemplul ei, numeroase vedete au recunoscut apoi că suferă de tulburare bipolară, făcând emisiuni și devenind la rândul lor ”ambasadori” ai acestui subiect: Stephen Fry, Catherine Zita-Jones, Demi Lovato, Richard Dreyfuss, Sinead O`Connor, Jean Claude Van Damme. Puteți afla lista completă accesând: https://www.ranker.com/list/famous-people-with-bipolar-disorder/celebrity-lists sau https://www.everydayhealth.com/bipolar-disorder-pictures/famous-people-with-bipolar-disorder

 

 

          Clinica Hope este specializata în tratamentul tulburarii bipolare.

Programul nostru ”Navigând între poli” este SINGURUL program complet dedicat tratamentului tulburării bipolare. Puteți afla mai multe accesând http://clinica-hope.ro/program-pentru-tulburarea-bipolara/