Tulburarile de limbaj

Tulburarile de limbaj

 

Este posibil ca invatatoarea sau educatoarea sa-ti fi mentionat despre copilul tau ca ar putea sa aiba o anumita problema cu vorbitul. Sau in timpul discutiilor tale cu el ai observat ca din cand in cand are anumite dificultati.

Ar putea copilul tau sa aiba o problema? Si daca da, ce ar trebui sa faci?

Este indicat sa intervii cat mai din timp. O evaluarea realizata de catre un logoped cu experienta poate cu siguranta sa-ti spuna daca copilul tau are vreo problema sau daca sunt doar lucruri normale. Logopedia

Tulburarile de limbaj

O tulburare de limbaj se refera la o problema legata de pronuntie sau producerea sunetelor. O tulburare de limbaj se refera la dificultatile de a intelege sau de a lega cuvinte intre ele pentru a comunica idei.

 

Tulburarile de limbaj includ:

  • Probleme de articulare: dificultatea producerii sunetelor in silabe sau pronuntia incorecta a cuvintelor pana in punctul in care nu mai poti fi inteles
  • Problemele legate de fluenta: probleme precum balbaitul, in care fluenta exprimarii este intrerupta prin opriri anormale, repetitia partiala a cuvintelor (co-co-copil), sau prelungirea sunetelor si a silabelor (ssssarpe).
  • Probleme de rezonanta sau de voce: probleme cu pronuntia, volumul, sau calitatea vocii care distrage ascultatorii de la informatia transmisa. Aceste tipuri de tulburari pot sa cauzeze si durere sau disconfort copilului in timp ce vorbeste

 

Tulburarile de limbaj pot fi receptive sau expresive

  • Tulburarilile receptive: dificultati in a intelege sau in a procesa dialogul
  • Tulburarile expresive: dificultatea de a lega cuvinte pentru alcatuirea de propozitii, vocabular limitat sau incapacitatea de folosire a limbajului intr-un mod obisnuit, in special in cadrul social.
  • Tulburarile cognitive de comunicare: dificultati in aptitudinile de comunicare care implica memoria, atentia, perceptia, organizarea, stabilirea de reguli si rezolvarea problemelor.
  • Disfagia: este o tulburare caracterizata de problemele cu inghitirea produselor alimentare sau a lichidelor, incluzand printre altele si probleme de mestecat, inghitit, tusit, inecat si regurgitat.

Logoped– Specialist in tulburarile de vorbit

Logopedul este un specialist care a studiat comunicarea intre oameni, evolutia acesteia si problemele aferente sau tulburarile. Este de formare psihopedagog sau psiholog, absolvent al facultatilor de psihologie si stiintele educatiei, în cadrul universitatilor de stat sau particulare, precum si al programelor masterale de profil. Daca îsi desfasoara activitatea în mediu privat, adica în cadrul cabinetelor de psihologie unde se face si terapie logopedica, logopedul trebuie sa posede atestat de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din România (COPSI).

Logopedul este capabil sa evalueze discursul, limbajul, comunicarea cognitva si capabilitatile orale/ingerare/inghitire pentru a identifica probleme legate de comunicare (articulare, fluenta, voce, tulburari de receptivitate si exprimare, etc.) si cea mai buna metoda de remediere a acestora.

Citeste mai departe…  TRATAREA TULBURARILOR DE LIMBAJ