TULBURARILE PSIHICE LA ADOLESCENTI

 

Perioada între 10 și 19 ani este una de tranziție biologică, psihologică și socială rapidă, asociată cu o nevoie de independență, autonomie, formare de identitate și acceptare de sine. În această perioadă există o creștere a morbidității în toate aspectele legate de sănătate, precum și creșterea nivelului activității sexuale, a consumului de droguri și a consumului de alcool. Există de asemenea niveluri ridicate de suferință și tulburări emoționale, aproximativ 15% dintre adolescenți suferind de boli mentale, probleme de sănătate sau probleme de natură psihiatrică la un moment dat pe parcursul perioadei de dezvoltare. În plus, în comparație cu copilăria, există rate semnificativ mai ridicate de depresie cu mai multe tentative de suicid și suicid reușit în rândul tinerilor.

 

Ce reprezintă patologia?

În dezvoltarea unui diagnostic precis pentru un tulburarile psihice la adolescenti care prezintă un comportament ciudat psihiatrul de copii și adolescenți va veridica întâi dacă există o afecțiune a corpului care afectează psihicul (s-a lovit la nivelul capului, suferă de o afecțiune endocrinologică sau metabolică) și apoi evaluează dacă modificările de comportament sau de dispoziție sunt atât de grave încât au un impact sever asupra propriei persoane sau asupra relațiilor adolescentului cu școala, părinții, familia sau societatea.

 

Care este comportamentul patologic la un adolescent?

Comportamentul cu adevărat patologic la in ceea ce priveste tulburarile psihice la adolescenti. Este un comportament anormal care afectează de fapt capacitatea adolescentului de a funcționa. Cu alte cuvinte, o criză de nervi nu este un comportament patologic decât dacă are drept rezultat auto-rănirea, spitalizarea, expulzarea de la școală sau alte consecințe majore, similare. De fapt, adolescenții care nu au niciodată o astfel de criză de „opoziție” sau revoltă, nu subminează autoritatea și nu se furișează afară din casă sunt extrem de neobișnuiți – deoarece comportamentul adolescentin tipic include toate aceste acțiuni și mult mai multe pe lângă.


Iată câteva semne care atestă faptul că adolescentul manifestă un comportament patologic (mai dăunător față de cel al mediei):

 • Adolescentul se rănește prin tăiere, ardere, trăgându-și părul etc.
 • Provoacă daune semnificative în locurile în care se află.
 • Dezvoltă o tulburare de alimentație (bulimie sau anorexie), sau tinde să consume alimente în exces, fără a suferi de o tulburare hormonală.
 • Tinde să facă adesea abuz de alcool sau droguri.
 • Are tendința de a pierde sume semnificative de bani la jocurile de noroc.
 • Manifestă comportamente sexuale deviante; promiscuitate sexuală.
 • Minte în mod compulsiv.
 • Este extrem de retras, temător până la a nu mai merge la școală, este foarte trist și prezintă afecțiuni în unul sau mai multe domenii importante din viața lui.
 • Se simte adesea anxios sau îngrijorat.
 • Manifestă adesea crize de „opoziție” sau revoltă.
 • Manifestă adesea dureri de stomac sau de cap, fără o explicație medicală.
 • Suferă de tuburări de somn și are coșmaruri în mod frecvent.
 • Își pierde interesul pentru activitățile care îi făceau plăcere.
 • Evită să petreacă timp cu prietenii.
 • Întâmpină probleme la școală, devenind dificil pentru el să mai învețe sau să menșină contactele cu colegii.
 • Se îngrijorează constant de greutatea sa – face sport în exces și ține diete drastice.
 • Are energie scăzută.
 • Se angajează în comportamente de risc.
 • Consumă alcool, tutun sau alte droguri.
 • Consideră că mintea îi este controlată de altcineva și pierde controlul propriu; aude voci.

 

În unele cazuri pentru tulburarile psihice la adolescenti, comportamentul patologic la un adolescent este cauzat de schimbări biologice, motiv pentru care este important să intervii imediat ce observi schimbări radicale în comportamentul adolescentului. Solicită o programare la un psihoterapeut care lucrează cu adolescenții, care ulterior va decide ce anume este mai bine pentru acesta – el va putea continua terapia sau îl va putea recomanda către un consult psihiatric, de asemenea, pentru a stabili cu exactitate natura comportamentului de tip deviant/patologic.

 

Cat de frecvent este comportamentul patologic/ tulburarile psihice la adolescenti?

Afecțiunile psihice au multe cauze și rezultă din interacțiunile complexe dintre o persoană și mediul său. Având o boală psihică nu este o alegere sau un eșec moral. Afecțiunile psihice apar la rate similare în întreaga lume, în fiecare cultură și în toate grupurile socio-economice.

Statisticile sunt uimitoare, 1 din 5 tineri suferă de o boală psihică, adică 20% din populația noastră, dar numai aproximativ 4% din bugetul total al sănătății este cheltuită pentru sănătatea mintală.

Daca este sa vorbim de tulburarile psihice la adolescenti, impactul se extinde dincolo de statistici și tabloide, în sentimente și emoții. O tulburare psihică nu ar trebui să fie diferită față de o boală fizică. O boală psihică face ca lucrurile pe care le faci în viața de zi cu zi să fie mai dificile, cum ar fi: munca, școala și socializarea cu alte persoane.

Identificarea timpurie și intervenția eficientă reprezintă cheia pentru tratarea cu succes a tulburării și prevenirea recidivării. Medicul specialist va conecta simptomele și experiențele pacientului cu criteriile de diagnostic recunoscute (DSM sau ICD) pentru a ajuta la formularea unui diagnostic corect.

 

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE TULBURARI PSIHICE LA ADOLESCENTI