Vorbeste cu copiii tai

Accesul nelimitat la copiilor la telefoane si calculatoare poate masca si agrava probleme de limbaj. Obisnuiti sa comunice mai mult prin mesaje decat prin vorbe, elevii si chiar prescolarii duc ani intregi cu ei probleme care puteau fi rezolvate, ca balbaiala sau pronuntia gresita. Din pacate avem foarte putini logopezi scolari care sa-i poata ajuta.

Miruna are 6 ani si vine saptamanal la logopedie de aproape 3 luni.

Intotdeauna se lucreaza cu un singur copil?

 

Georgiana Mihai – Logoped

Nu. Asta ar fi ideal. Lucram cu grupuri de la 5 copii in sus, pana la 7 cat avem loc fizic, in cabinet si pe aceasta bancuta. Este flux continuu, de la ora 8 dimineata pana la ora 19:00.

Asadar, vineri de la 7 seara, ultimul copil care articuleaza gresit, se balbaie, vorbeste prea incet sau prea tare, paraseste sala de logopedie.

Cresterea comunicarii electronice intre copii in dauna celei verbale acutizeaza aceste probleme. Balbaiala nu este neaparat inascuta si are sanse mari sa se rezolva in cateva luni prin reeducarea creierului.

In toata capitala sunt numai 36 de logopezi scolari si am putea spune cu amaraciune ca aceasta situatie ar fi una fericita, avand in vedere ca in judetul Gorj de exemplu sunt angajati numai 2. Aici in sectorul 4 fiecare logoped are in grija 13 scoli si gradinite si in fiecare an triaza peste 1500 de elevi. Cu toate ca fisa postului ii permite sa lucreze simultan cu cel mult 40 de copii aflati ca de fiecare data se aduna peste 120.

„S-au realizat foarte multe statistici in aceata directie si s-a ajuns la concluzia ca este necesar sa se suplimenteze numarul de posturi.”

Ministerul educatiei care se ocupa de angajari nu a raspuns inca solicitarilor. Mai mult, reprezentantii institutiei ne-au comunicat ca nici nu stiu cati logopezi scolari sunt angajati in prezent pentru invatamantul de masa, ci doar ca in scolile speciale lucreaza in jur de 520.

As. univ. Dr. Laura Mateescu:

Din punctul meu de vedere, ca psihiatru, este foarte important sa se identifice aceasta problema. Afecteaza interactiunea cu ceilalti copii si stima de sine, daca nu invata sa pronunte corect cuvintele. Ganditi-va ca exista serbari unde trebuie sa spuna poezii, iar ei nu pot sa o faca. Se dezvolta aceasta anxietate pentru ca ei stiu ca le este greu sa vorbeasca. Sa stiti ca exista si adulti cu balbism a caror problema nu a fost abordata la timpul potrivit. 

Parintii ai caror copii raman in afara listei pot merge in centre private, insa sedintele costa intre 50 si 70 de lei.

Si micile schimbari in familie pot ajuta. Vorbeste-le copiilor tai. Cititul povestilor pe roluri, cu voce tare, discutiile unu la unu intre copil si parinte si mai ales toleranta.

 

Sursa: StirileProtv, Clinica HopeAs. univ. Dr. Laura Mateescu

 

Citeste mai departe

TRATAREA TULBURARILOR DE LIMBAJ