,,Depresia e o forma de nebunie” – cum ne luptam cu astfel de mituri?
Depresia e o forma de nebunie – cum ne luptam cu astfel de mituri? Afla care sunt cele mai vehiculate mituri si care este, de fapt, adevarul, din articolul ce urmeaza.
Depresia este una dintre bolile cele mai des intalnite din lume. American Psychiatric Association mentioneaza ca depresia afecteaza aproximativ unul 1 din 15 adulti (6,7%) intr-un anumit an. Si 1 din 6 persoane (16,6%) va experimenta depresie la un moment dat in viata. Depresia poate aparea oricand, dar, in medie, apare mai intai de la sfarsitul adolescentei pana la mijlocul anilor 20. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie. Unele studii arata ca 33% dintre femei vor experimenta un episod depresiv major de-a lungul vietii. Exista un grad ridicat de ereditabilitate (aproximativ 40%) atunci cand rudele de gradul I (parinti/copii/frati) au depresie.
In continuare, iti prezentam o serie de mituri care circula despre depresie si necesita clarificare pentru a promova o intelegere corecta a acestei afectiuni.
1. Depresia e lipsa de vointa. FALS
Daca nu ai energie, daca te simti obosit si nu ai chef, este pentru ca nu ai vointa.
Lipsa de vointa si energie este doar unul din simptomele depresiei, insa, depresia este mai mult de atat. Ai nevoie de mult mai multe simptome diferite pentru a fi catalogat corect cu depresie.
2. Depresia inseamna nebunie. FALS
Este o consecinta cat se poate de normala ca din cand in cand sa simti ca nu ai energie, ca nu te poti ridica din pat, sa simti ca nu iti mai place viata, ca urmare a dezechilibrelor chimice care se intampla in creier. Atunci vorbim despre depresie. Acest lucru nu inseamna, nici pe departe, nebunie.
In esenta, nebunia presupune pierderea contactului cu realitatea.
3. Nu exista iesire din depresie si nu vei mai fi niciodata o persoana normala. FALS
Tulburarile depresive sunt, prin definitie, episodice, mai exact dureaza o perioada delimitata de timp.
Cu siguranta, insa, ca fara un tratament adecvat poate dura ani. Cu ajutorul programelor potrivite de tratament si a psihoterapiei, depresia poate fi vindecata.
Depresia este o tulburare complexa si adesea greu de inteles pentru cei care nu o traiesc in mod direct. Cu toate acestea, este important sa recunoastem ca depresia poate afecta pe oricine si ca nu este doar o simpla tristete. Este o afectiune medicala serioasa care necesita tratament si ajutor specializat.