8 obiceiuri care iti perfectioneaza memoria – curios sa afli care sunt acestea? Descoperim impreuna ce ne sfatuiesc specialistii, in cele ce urmeaza.
Care sunt cauzele pentru care unii oameni isi pierd memoria, in timp ce altii raman ageri? Harvard Health Publishing mentioneaza ca genele joaca un rol important, dar si alegerile. Modalitatile dovedite de a proteja memoria includ o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate, evitarea tutunului si mentinerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului si a glicemiei. O viata activa din punct de vedere mental este, de asemenea, importanta. La fel cum muschii devin mai puternici odata cu utilizarea, exercitiile mintale ajuta la mentinerea abilitatilor cognitive si a memoriei in cea mai buna forma.
Sa iti perfectionezi memoria este crucial din punct de vedere cognitiv pentru sanatatea noastra mintala. Orele diminetii sunt cele mai importante, in ideea ca ele seteaza care este ,,tonul” intregii zi. Sa lucrezi la implementarea unor obiective specifice in aceasta perioada a zilei, poate imbunatati, in mod semnificativ puterea creierului.[/vc_column_text]
Activitatea fizica este benefica atat pentru corp, dar si pentru creier. Exercitiile fizice reprezinta un instrument puternic si dau un boost pentru sanatatea creierului. Practicarea cu regularitate a diverselor activitati, cum ar fi yoga, stretching, plimbarile pe jos, sunt vitale. S-a demonstrat ca acestea imbunatatesc memoria si functia cognitiva.
Sa incepi ziua cu un pahar cu apa este cel mai simplu si eficient mod de a-i da start creierului. Conform studiilor, s-a ajuns la concluzia ca deshidratarea afecteaza memoria pe termen scurt si capacitatea de concentrare. Chiar si o deshidratare usoara poate avea un impact negativ asupra functiei cognitive, in mod special asupra memoriei si atentiei.
Sa iti incepi ziua cu cateva minute de mindfulness sau meditatie poate avea un impact profund in ceea ce priveste memoria si focusul. Practicarea mindfulness-ului creste materia cenusie a creierului, care este legata de memorie si de reglarea emotionala.
Mancarea pe care o consumam in prima parte a zilei are un impact direct privind capacitatea de functionare a creierului pe parcursul zilei. Un mic-dejun echilibrat cu cereale, proteine si grasimi sanatoase, toate acestea pot imbunatati performanta cognitiva.
Sa iti ,,provoci” creierul cu informatie noua, dimineata, poate imbunatati considerabil memoria si functia cognitiva. Fie ca e vorba despre o lectura, invatarea unei limbi straine, rezolvarea unui puzzle sau alte activitati inedite, stimuleaza conexiunile neuronale.
Chiar daca multitasking-ul poate parea eficient, acesta poate impiedica capacitatea creierului de a stoca si memora informatie. Sa te focusezi doar pe un task, realizat pe rand poate imbunatati procesul informational.
Expunerea la lumina naturala, dimineata, a fost corelata cu imbunatatirea starii de bine si o mai buna functie cognitiva. Soarele este cel care ajuta la echilibrarea ritmului circadian, care joaca un rol deosebit de important in procesele cognitive.
Practicarea recunostintei dimineata poate influenta in mod pozitiv emotional si mental starea de bine, cu efecte directe pentru memorie. Sa practici journaling-ul sau sa reflectezi asupra lucrurilor pentru care esti recunoscator poate fi util pentru o sanatate emotionala mai buna. Poate fi benefic in reducerea stresului, la fel de important pentru mentinera sanatatii emotionale.
Adoptarea unor obiceiuri sanatoase dimineata poate avea un impact semnificativ asupra memoriei si performantei cognitive pe termen lung. Activitati precum consumul unui mic-dejun nutritiv, exercitiile fizice, meditatia sau practicarea recunostintei, cititul sau invatarea de informatii noi nu doar ca iti pregatesc mintea pentru provocarile zilei, dar contribuie si la consolidarea amintirilor si la mentinerea sanatatii creierului.
Incepe chiar de maine dimineata sa implementezi aceste obiceiuri in rutina ta.
Nu mai amana, sanatatea ta emotionala merita aceasta investitie.