Ce este nevroza?
Termenul de „nevroza” se refera la un grup de tulburari mentale cronice, cum sunt, de exemplu, anxietatea, depresia, fobiile sau tulburarea obsesiv-compulsiva. Acestea afecteaza modul in care o persoana gandeste, se simte si se comporta, dar fara a avea la baza o boala fizica.
Semnele de nevroza includ anxietate, depresie si frici irationale. Aceste tulburari nu sunt psihotice, deoarece nu provoaca o pierdere a conexiunii cu realitatea. Nevroza poate provoca stres cronic in multe aspecte ale vietii, de la relatiile interumane la serviciu sau la scoala, pana la cele mai simple actiuni desfasurate in viata de zi cu zi. Aceste deficiente functionale indica importanta terapiei specializate.
Ce cauzeaza nevrozele?
Dezvoltarea unei personalitati nevrotice este influentata de mai multi factori. Persoanele nevrotice sunt mai afectate de schimbarile sezoniere. Sufera de mai mult stres si sunt mai putin capabile sa faca fata provocarilor cotidiene. Anumiti factori care pot favoriza instabilitatea emotionala si dezvoltarea unei nevroze sunt: locuitul alaturi de o familie disfunctionala, deficientele afective, protectia excesiva sau, dimpotriva, ingrijirea insuficienta, dar si factorii ereditari. Evenimentele de viata traumatice, in special in timpul copilariei (maltratare, neglijare, abuz, pierderea unui parinte), si conditiile sociale, de mediu si culturale pot avea un efect nedorit asupra dezvoltarii unei tulburari psihice.
Ce simptome sunt caracteristice?
Poate fi descoperita o imagine complexa a simptomelor diferitelor clase de boli psihice, in fiecare dintre cazurile de tulburari nevrotice intalnite. Toate acestea sunt adesea insotite de diverse simptome ale tulburarilor mentale si somatice, care creeaza dificultati in diagnostic.
Manifestarile generale ale nevrozei psihice
Sindroamele nevrotice pot fi incadrate in 5 categorii: astenie, fobie, obsesie, hipocondrie si isterie. Manifestarile generale ale tuturor grupurilor sunt iritabilitate, anxietate crescuta, frica fara motiv, incapacitatea de odihna, performanta scazuta, distragere sau slabiciune.
Ca regula generala, pacientii sunt deseori intr-o stare proasta, fiind iritabili si reactionand negativ daca sunt nevoiti sa „iasa din zona de confort”. Manifestarile fizice sunt variate: cefalee, vertij, modificarea tensiunii arteriale, tulburari de somn, durere generalizata, in special in inima si articulatii. Este frecvent intalnita si scaderea potentei si a libidoului.
Simptomele diferitelor tipuri de nevroze
Sindromul astenic este caracterizat prin senzatie de fatigabilitate, astenie, cefalee si dispozitie trista. De obicei, este prezenta si o intrerupere regulata a somnului, iar trezirea frecventa pe timp de noapte este de asemenea tipica.
Simptomele cele mai frecvente ale nevrozei fobice sunt reprezentate de frici nejustificate si de evitarea actiunilor provocatoare de anxietate, iar cele ale sindromului obsesiv cuprind compulsiile, anxietatea, obsesiile si diferite ritualuri. Nevroza ipohondrica este caracterizata deseori prin cenestopatii, idei hipocondriace, iar printre cele ale isteriei pot fi identificate sugestibilitatea, demonstrativitatea, hiperemotivitatea si asocierea de semne si simptome somatice polimorfice si atipice.
In caz de nevroza isterica, convulsiile pot fi adaugate in categoria semnelor posibile. In acest caz, episodul este diferit de epilepsie. In general, pacientii cu isterie „cad cu atentie” (pentru a nu se lovi), prezinta riduri diferite fata de cele ale bolnavilor cu epilepsie, nu exista muscaturi de limba si urinare involuntara. Dupa un atac isteric, acestia dorm rar, spre deosebire de epileptici. Este importanta, deci, examinarea cu atentie a tuturor pacientilor cu astfel de simptome, pentru a exclude patologia organica, nevroza fiind diagnosticata in acest caz de un psihoterapeut/medic psihiatru.
Cum se realizeaza diagnosticul nevrozei?
Pentru un diagnostic corect al bolii, este esential ca medicul psihiatru sa aiba o discutie cu pacientul, care sa includa o descriere despre natura bolii si intensitatea simptomelor, dar si despre momentul manifestarii acestora. De asemenea, este importanta si discutia cu familia, deoarece aceasta poate oferi adesea informatii valoroase. Pentru a confirma sau infirma diagnosticul, poate fi necesara observatia medicala amanuntita.
Verificarea cu atentie a nivelului hormonilor din organism este esentiala, deoarece acestia influenteaza puternic evolutia nevrozei. Hormonii tiroidieni, chiar si prin modificari minore ale nivelului lor, dificile de detectat folosind testele conventionale, pot avea un efect major asupra bunastarii bolnavului. Daca se detecteaza un dezechilibru hormonal, trebuie administrata o terapie adecvata. In unele cazuri, normalizarea functiei tiroidiene poate duce la o recuperare completa a pacientului.
Diagnosticul diferential este important pentru a distinge o patologie de alta cu simptome asemanatoare. In plus fata de testele generale de laborator (sange, urina), daca se suspecteaza anomalii cerebrale, se recomanda imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT).