Atunci când spunem logopedie, cel mai probabil ne gândim automat la copii și la tratamentul tulburărilor de pronunție la aceștia. Însă logopedia este o disciplină psihopedagogică ce vizează educarea și mai ales, reeducarea (terapia corectivă) limbajului, optimizând înțelegerea și comunicarea, de care pot beneficia persoane de orice vârstă.
Un exemplu de pacienți cu vârste înaintate, care au nevoie de sesiuni de logopedie este cel al persoanelor cu afazie, cauzată cel mai adesea de un atac vascular cerebral sau de către demență.
Conustinte generale
Conform celui mai mare studiu despre cunoștințele populației generale despre afazie, 37% dintre respondenți au auzit de acest termen și doar 9% aveau cunoștințe de bază despre ce semnifică.
Prin comparație, 96% au auzit de boala Parkinson și 99% de accident vascular cerebral (AVC). Din păcate, relația dintre localizarea leziunii cerebrale și tipul sau gravitatea afaziei este prost înțeleasă, așa că nu există o metodă de a oferi un prognostic pentru șansele de recuperare ale unui pacient.
Este mai comună la adulți, apărând la 30% dintre pacienții cu AVC din spital (conform statisticilor din Regatul Unit din 2017). Este important să știm ce înseamnă afazia și cum se tratează pentru că e o afecțiune comună, cu efecte dramatice.
Printre simptomele afaziei se numără dificultățile în vorbire
- (vocabular restrâns, probleme la numirea obiectelor și imaginilor),
- tulburări ale scrisului și cititului,
- dificultăți de înțelegere a ceea ce comunică ceilalți, mai ales dacă sunt mesaje lungi,
- inteligența nu e afectată.