Alaptarea copilului este ceva firesc in viata mamei si a nou-nascutului, aducand numeroase beneficii acestora. Este strans legata de alimentatia femeii care, pentru a oferi lapte de calitate superioara, trebuie neaparat sa consume ingrediente sanatoase. Acestea nu trebuie sa contina conservanti sau alte substante care ar putea sa dauneze copilului. Nutritionistii si medicii pediatri sustin cu tarie aceasta forma de hranire naturala a nou-nascutului, recomandand tuturor proaspetelor mamici sa depaseasca orice obstacol fizic sau psihic si sa ofere micutului tot ceea ce este mai bun.
O gravida, viitoare mamica, mai ales daca este la primul copil, nu stie multe lucruri esentiale despre alaptat, asa ca este bine sa culeaga cat mai multe informatii in acest sens, din articole despre parenting sau sa se inscrie la cursuri de educatie prenatala, in asa fel incat sa reuseasca sa faca fata tuturor problemelor pe care le-ar intampina de-a lungul primilor ani de viata ai celui mic.
In articolul de mai jos vei descoperi numeroase informatii utile despre alaptarea copilului, vei afla ce situatii si probleme dificile ar putea sa apara in calea ta si cum sa le rezolvi eficient, astfel incat sa nu-l privezi pe micut de laptele matern. De asemenea, vei invata de ce este important sa ai o alimentatie corecta, care sunt alimentele bune si care sunt cele pe care trebuie sa le eviti in perioada alaptarii.
Alaptarea copilului la san – informatii utile
Alaptarea inseamna mult mai mult decat hranirea propriu-zisa a copilului la san. Practic, este acel moment care ii uneste pe cei doi, care ii face sa aiba o legatura unica tot restul vietii. Pentru a intampina cu succes acest eveniment important, ar trebui ca femeia sa fie indrumata. De asemenea, proaspata mamica trebuie informata cu privire la tot ceea ce presupune procedeul. Astfel, specialistii recomanda urmarea unui curs de educatie prenatala, acolo unde viitoarele mamici pot invata mai multe lucruri, cum ar fi:
- de ce este esential sa alapteze din primele momente de dupa nasterea copilului;
- cum sa ataseze corect la san micutul;
- cum sa previna furia laptelui;
- care este alimentatia corecta pe care trebuie sa o aiba pe tot parcursul alaptarii;
- cat timp dureaza alaptarea bebelusului;
- cum sa extraga laptele in surplus si unde sa-l depoziteze;
- care este rolul tatalui in procesul alaptarii etc.
Beneficiile alaptarii sunt numeroase si merita mentionate: ofera toate substantele nutritive bebelusului, precum si anticorpii necesari, ajuta la hidratarea copilului, reduce riscul de a dezvolta alergii, este reconfortanta pentru bebelusii agitati, imbunatateste somnul mamei, reduce riscul de aparitie a cancerului la san sau a celui ovarian, favorizeaza eliminarea unor kilograme acumulate in sarcina, este disponibila 24 de ore din 24, creeaza o legatura stransa intre mama si bebe si poate contribui la prevenirea depresiei post-partum.
Cand incepe alaptarea copilului?
Specialistii recomanda ca alaptarea bebelusului sa se faca din primele ore de dupa nastere. Cand mamica ofera colostrul, supranumit si „aurul lichid” sau „vaccinul natural”. Micutul va fi pus la san la cel mult trei ore de la nastere si i se va oferi acest lapte mai gros, semi transparent, de culoare galbuie, care va ajuta copilul sa elimine meconiul (primele fecale). In cazul in care este imposibila, dintr-un motiv sau altul, alaptarea exclusiv la san, mamicile pot sa completeze cu formula de lapte praf.
Pozitia corecta pentru alaptarea copilului
Exista mai multe pozitii pe care mama le poate folosi pentru a hrani copilul, insa, este important ca acesta sa fie intors spre mama, in asa fel incat sa se formeze o linie dreapta intre ureche, umar si soldul micutului, iar nasul lui sa fie la acelasi nivel cu mamelonul. In cazul in care bebe se ataseaza incorect, mama poate introduce un deget intre gingiile acestuia si sa-l detaseze, altfel ar putea aparea unele rani nedorite si foarte dureroase.
Dintre pozitiile pe care mama le poate folosi pentru alaptarea copilului pot fi mentionate:
– pozitia sezand sau cea a leaganului;
– pozitia leagan incrucisat;
– pozitia culcat;
– pozitia mingii de fotbal;
– pozitia biologica (pozitia intinsa langa copil, ideala pentru mamele care au nascut prn cezariana).
Cat dureaza alaptarea la san a copilului?
Multe femei se intreaba cat timp trebuie sa dureze alaptarea la san a bebelusului. Se pare ca durata depinde de diferiti factori, cum ar fi:
- starea de sanatate a copilului;
- varsta micutului;
- puseurile de crestere;
- fluxul laptelui matern;
- starea de alerta a copilului.
Pentru o alaptare corespunzatoare, bebe trebuie sa se hraneasca din fiecare san aproximativ 5 minute. In primele zile, sesiunile vor dura mult mai mult, chiar si 40 de minute. Specialistii sunt de parere ca nu exista o durata fixa pentru alaptat, micutul lasand sanul cand este satul si cautandu-l cand simte nevoia sa manance.
Alaptarea in public – argumente pro si contra
Foarte multe femei se simteau discriminate de privirile sau cuvintele reprobatoare ale celor din jur, care nu voiau sa vada o mama hranind copilul, asa ca din 2021 s-a adoptat legea alaptatului in public ce permite sanctionarea contraventionala a celor care fac discriminare (amenzile pot ajunge pana la 2000 de lei).
Argumentele PRO alaptare in public sunt urmatoarele:
- copilul trebuie hranit daca ii este foame;
- alaptarea in public este buna, pentru ca incurajeaza generatiile viitoare in acest sens;
- alaptarea in public nu este ostentativa, pentru ca bebe acopera sanul aproape in totalitate cat timp mananca;
- laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil;
- mamele ar putea risca sa ramana fara lapte daca nu pot hrani copilul oricand acesta isi doreste, chiar si pe strada.
Indiferent de parerile altor persoane care nu sunt de acord cu alaptarea in public, nu exista argumente contra viabile, care ar putea sa fie luate in considerare intr-un mod serios.
Pana la ce varsta are loc alaptarea?
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a copilului la san pana la varsta de 6 luni, apoi se va continua in paralel cu alimentatia diversificata. Poate fi oferit si lapte praf in completare, mai ales daca bebe nu se satura. Intre 6 si 16 luni, laptele matern reuseste sa satisfaca mai mult de jumatate din nevoile nutritive ale copiilor. Astfel, alaptarea ar trebui sa continue cel putin pana la varsta de 2 ani, concomitent cu diversificarea. OMS considera ca ar trebui facuta chiar si pana la varsta de 3 ani.
Situatii dificile si probleme legate de alaptarea copilului
Mamicile care alapteaza se pot intalni cu diverse situatii si probleme destul de mari, asa ca e bine sa le cunoasca exact pentru a sti cum sa se fereasca si pentru a nu dori sa intarce bebelusul cat mai rapid. Astfel, pot fi identificate urmatoarele situatii:
– picurarea laptelui din san (mamicile isi pateaza hainele, iar acest lucru poate sa le faca sa renunte);
– sfarcurile sunt tot mai dureroase (din cauza prinderii incorecte a sanului);
– durerile de san;
– nodulii la san (dispar dupa ceva timp);
– umflarea sanilor (sanul nu este complet golit).
Alaptarea copilului la san dupa cezariana
Desi multe mamici care au suferit o interventie chirurgicala (cezariana) cred ca le va fi foarte greu sa alapteze. Specialistii vor sa le linisteasca in aceasta privinta si le atrag atentia ca doar 2% dintre mamici nu pot alapta din diferite motive. Copilul trebuie pus la san in prima jumatate de ora dupa nastere. Daca se va intarzia acest lucru, atunci secretia de lapte ar putea sa se produca putin mai tarziu.
Alaptarea copilului la san cand mama este racita
Exista foarte putine afectiuni medicale care ar putea interzice mamei sa alapteze. Virozele sau racelile banale nu se numara printre acestea. Virusurile nu se transmit prin lapte, doar anticorpii. Datorita laptelui matern, copilul poate face o forma mai usoara de raceala. Pediatrii recomanda continuarea alaptarii si intr-o astfel de situatie.
Antibiotice compatibile cu alaptarea la san
Medicamentele trec in laptele matern intr-o cantitate mica. In general, ele au trecut in prospect diferite interdictii pentru femeile care alapteaza, asa ca este nevoie de sfatul medicului intotdeauna sau de sfatul unui consultant in lactatie.
Alaptarea si fumatul
Femeile gravide nu au voie sa fumeze in timpul sarcinii si nici dupa ce nasc, pe perioada alaptarii, obiceiul daunand foarte mult sanatatii lor si sanatatii copilului, conform mai multor studii. Nicotina si alte substante chimice ajung in laptele matern si expun bebelusul unor riscuri crescute de apnee, tulburari ale auzului, strabism, crestere precara sau probleme de imunodeficienta.
La bebelusi pot aparea simptome ale otravirii cu nicotina:
- pielea are culoarea gri;
- scaunele sunt moi;
- ritmul cardiac este ridicat;
- episoade de voma dupa masa;
- stare de agitatie.
Alaptarea si menstruatia
Dupa nastere, menstruatia femeii revine, existand o legatura intre aceasta si alaptare. Ea revine la aproximativ 6-8 saptamani dupa nastere, in cazul in care femeia nu alapteaza, iar daca o face, atunci ciclul poate reveni dupa cateva luni. Specialistii au cazut de acord ca acest lucru se datoreaza hormonilor ce stimuleaza producerea laptelui. Acesti hormoni suprima hormonii implicati in aparitia menstruatiei. Se poate observa si faptul ca atunci cand o femeie va avea din nou menstruatia, compozitia laptelui matern ar putea fi afectata.
Alaptarea copilului si alimentatia mamei
Alimentatia mamei este in legatura directa cu calitatea laptelui pe care il va produce si de care se va bucura bebe. O dieta bogata in vitamine si minerale este ideala pentru starea generala de bine a mamei, dar si pentru cea a copilului.
De ce este importanta alimentatia mamei in perioada in care alapteaza?
Productia de lapte este sustinuta de tot ceea ce mananca mama. Femeia produce pe zi cam 650 – 750 ml de lapte, ceea ce necesita un consum suplimentar de energie de 500 de calorii. Daca mama nu mananca suficient sau consuma excesiv un anumit aliment, atunci laptele matern nu va satisface nevoile copilului. Se poate, totusi, ca bebe sa nu sufere, ci doar corpul mamei, pentru ca organismul ei va face din productia de lapte prioritatea numarul unu.
Alimente de evitat pe durata alaptarii copilului la san
In aceasta perioada este indicat ca mama sa evite consumul unor alimente care ar putea influenta calitatea laptelui sau care ar putea sa nu fie pe placul bebelusului:
- eliminarea sau reducerea alimentelor cu un grad mare de procesare;
- se va evita carnea negatita;
- nu vor fi mancate alimente expirate;
- se evita alimentele cu potential alergen mare si excesul de proteine din laptele de vaca;
- este interzis consumul de alcool.
Alimente adecvate pe durata alaptarii copilului la san
Alimentatia mamelor care alapteaza trebuie sa fie una sanatoasa, care sa potoleasca senzatia de foame. Sunt indicate alimentele bogate in vitamine si minerale, fructele si legumele, fibrele, cartofii, pestele, produsele lactate, carnea, ciupercile, ouale. Nu exista mari restrictii in privinta alimentatiei mamicilor, totusi, cuvantul de baza cand vine vorba despre acest subiect este echilibrul. Hidratarea corespunzatoare completeaza foarte bine dieta.
Alimentatia unei mame, intr-o zi in care alapteaza, ar putea contine urmatoarele alimente:
- lapte, iaurt si branza;
- carne;
- legume;
- fructe;
- paine, orez, cereale, paste.
In concluzie, o proaspata mamica trebuie sa se informeze in detaliu despre ce inseamna alaptarea corecta a bebelusului. Trebuie sa tina cont de problemele si situatiile cu care s-ar putea confrunta, dar si de modul in care trebuie sa se alimenteze adecvat. In asa fel incat sa ofere copilului hrana corecta si in cantitate suficienta. Daca urmeaza sa fii mamica pentru prima data, nu uita de faptul ca un curs de educatie prenatala este recomandat de catre specialisti.