Alcool - Tutun - Clinica Hope

Alcool si tutun

Doua dintre cele mai puternice droguri sunt alcoolul si tutunul, ambele provocand dependenta fizica si psihica. Consumul constant si in cantitati mari produce efecte devastatoare asupra starii de sanatate, fiind la originea unor boli teribile.

Medicii spun ca nu exista o pastila miraculoasa pentru vindecarea persoanelor dependente, vointa si motivatia fiind cele mai puternice „medicamente”.

Dependenta de alcool

Alcoolul este parte din cultura umană încă de la începutul istoriei înregistrate, şi în prezent este consumat pe scară largă în majoritatea părţilor lumii.

Consumul de alcool este identificat ca factor major de risc pentru boală, dizabilitate şi deces, aşa cum reiese din toate evaluările comparative ale riscurilor de boală realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (CRA WHO 1990, 2010).

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit următoarele praguri de consum:

 • Pentru bărbați: 2 unități/zi, 4 unități/ocazie și 14 unități/săptămână.
 • Pentru femei și vârstnici: 1 unitate/zi, 2 unități/ocazie și 7 unități/săptămână.

Acest tip de consum este recomandat doar persoanelor sănătoase, care nu au un diagnostic grav de sănătate precum: ciroză, ulcer, hepatită C, B , varice esofagiene etc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății o unitate de alcool este conținută în:

 • 330 ml bere cu 5% alcool;
 • 140 ml de vin cu 12% alcool;
 • 90 ml de vin cu 18% alcool (ex: sherry);
 • 70 ml de lichior cu 25% alcool;
 • 40 ml „tărie” (ex: whisky, ţuică, vodcă, gin), cu alcool 40%.

 

Efectele alcoolului

In doze mici, alcoolul are un efect dezinhibator. Ne face mai sociabili, mai curajosi, contribuind la schimbarea starilor de spirit. Cand este consumat in doze mari, alcoolul poate conduce la alterarea atentiei sau a perceptiei, si chiar la stari in care simtim ca „ni se rupe filmul”. Persoanele aflate in stare de ebrietate au probleme de coordonare si de vorbire.

In ziua urmatoare consumului de alcool, cei in cauza resimt stari de mahmureala manifestata prin dureri de cap, stare de rau si lipsa de energie. Consecintele pe termen lung ale consumului de alcool sunt problemele cardiace, cresterea violentei, afectiuni hepatice, depresii si degradarea sociala si fizica. Studiile arata ca dependentii de alcool au o speranta de viata cu 20 de ani mai mica decat media populatiei.

Simptome ale dependenţei de alcool

Simptome ale dependenţei psihice:

 • stările de indispoziţie (frustrare, anxietate, stări depresive) sunt înlăturate prin consum;
 • anticiparea consumului, planificarea consumului şi a ocaziilor de a consuma;
 • evocarea cu plăcere a momentelor de consum;
 • în situaţii limită cu mare presiune emoţională (deces, boală, divorţ, pierdere, câştiguri foarte mari, stări euforice) persoana dependentă se gândeşte la consumul de alcool.

Simptome ale dependenţei fizice:

 • după 24-36 de ore de la întreruperea consumului apare tremuratul matinal al mâinilor şi al picioarelor;
 • dificultăţi de coordonare a mişcărilor, probleme de echilibru şi mers;
 • transpiraţie, stare de greaţă şi/sau vărsături;
 • durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
 • tulburări de somn;
 • alte semne specifice sevrajului alcoolic.

Tratamentul dependentei de alcool

În cazul dependenței de alcool, există următoarele etape care trebuie parcurse în cadrul tratamentului, în funcție de gravitatea cazului:

dezalcoolizarea

consilierea psihologică

recuperare psihologică şi comportamentală într-o clinică

participarea la grupuri de suport pentru neconsumatori/abstinenţi

 1. Dezalcoolizarea şi dezintoxicarea (”DETOX”) în toate cazurile severe de consum excesiv de substanţe, implică de regulă spitalizarea, şi reprezintă un set de intervenţii medicale specifice (în special administrarea de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicaţiei acute şi de a diminua simptomele de sevraj (în sens larg stare de rău fizic şi psihic).

În principiu este vorba de procesul de eliminare controlată a substanței nocive din organism, substanță de care pacientul este dependent. Obiectivul secundar este ameliorarea stărilor neplăcute de ordin fizic şi psihic, ce sunt cauzate uneori de abuzul de alcool sau alteori de sevraj. Prin programul de dezalcoolizare-dezintoxicare nu se tratează alte aspecte ale dependenţei precum: aspecte psihologice şi sociale, remedierea relaţiilor din familie şi alte situaţii legate de abuz sau dependenţă.

Sevrajul este starea de opunere a creierului, pe care o transmite întregului corp, și care este declanșată de faptul că nu mai primește substanța de care a devenit dependent. Simptomele încep de regulă când concentraţiile sanguine ale alcoolului scad brusc (adică, în decurs de 4-12 ore) după încetarea sau reducerea uzului de alcool. Simptomele de sevraj ating maximul de intensitate în cursul celei de a doua zile de abstinenţă şi este posibil să se amelioreze considerabil în cea de a patra sau a cincea zi. Pentru persoanele care au o dependență severă, oprirea bruscă a consumului de alcool poate  duce la efecte nocive asupra organismului, având parte de convulsii foarte puternice care pot duce la deces.

2. Consilierea psihologică este o parte foarte importantă în combaterea alcoolismului

Consilierea psihologică este o formă de intervenţie psihologică ce se adresează persoanelor sănătoase aflate într-o situaţie de impas cu privire la rezolvarea unor situații de criză de natură personală, familială, socială sau profesională.

Consilierul îl ajută pe client să gestioneze o situaţie de criză şi îl asistă în găsirea unei soluţii la problema cu care se confruntă.

În cazul persoanelor care doresc să pună stop dependenţei, consilierul poate oferi răspunsuri la diverse întrebări despre dependenţă (cauze, factori favorizanţi, efecte, consecinţe, tratament) îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei sau metodei potrivite pentru startul unui program de recuperare.

În cadrul şedinţelor de consiliere psihologică se urmăreşte ca persoana consiliată să-şi dezvolte o motivaţie puternică şi o strategie pentru atingerea obiectivului propus: ieşirea din cercul dependenţei şi prevenirea reluării consumului.

Grupuri de suport

Un grup de suport/sprijin pentru dependenţi în recuperare este un cadru care oferă membrilor  posibilitatea de a se menţine neconsumatori sau abstinenţi. În cadrul şedinţelor de grup, membrii grupului pot împărtăşi experiențe similare de viaţă, din perioada consumului sau cea de după oprirea lui, îşi pot oferi ascultare, înţelegere, se pot încuraja şi motiva reciproc pentru a menţine un stil de viaţă sănătos fără episoade de consum/dependenţă.

Un grup de suport nu este un grup de terapie. Grupul de suport se axează în principal pe sprijinul şi ajutorul reciproc.
Cel mai cunoscut dintre grupurile de suport pentru dependenţi este Alcoolicii Anonimi.

DE CE SA VII LA CLINICA HOPE?

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională. Cum știm care sunt acestea? Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament și țintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, de la medicație la tipurile de psihoterapie.

Organizăm totul în PROGRAME DE TRATAMENT pentru ca să știi tot timpul intreaga gamă de servicii de care ai nevoie si ce parcurs ai de urmat.

Noi oferim o abordare individuală, în care tu poți alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt.

Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice, în care psihiatrul si psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul tău, aplicând programe specializate pentru ca să primești cel mai bun și eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru ”Bune practici medicale”- Best Medical Practice.

Totul incepe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.

Stabilește o programare!
CLINICA HOPE se dezvoltă continuu din 2009, pornind de la o idee clară: să ofere pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmărim cu perseverență obiectivele și inovăm continuu, lansând în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri de programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.

Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ti oferim înapoi Speranța și Echilibrul!

Programeaza-te
Call Now Button