Anxietate

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28.8% (Kessler RC, 2005). Ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Definitia anxietatii?

O serie de simptome fizice neplacute, intense si ingrijoratoare, insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica. Stările pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu. Sunt prin definitie in exces fata de niste trairi tipice situatiei si produc prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.

Principalele tulburări de anxietate

1. Tulburarea de panică

Este o tulburare marcată de momente în care anxietatea atinge brusc intensități foarte mari (în aproximativ 15 minute). Acest episod se numește atac de panică. Tulburarea de panică este de asemenea caracterizată de teamă intensă și exagerată ca atacul de panică să nu reapară. Tulburarea de panică presupune și evitarea expunerii la stimuli care sunt considerați că pot provoca atacul de panică și bineînțeles eforturi extreme de a evita reapariția acestuia, chiar dacă asta afectează grav calitatea vieții (persoana ajunge să nu poată sta singură, nu mai iese din casă – agorafobie)

2. Tulburarea de anxietate generalizată

Anxietatea generalizată este reprezentata de temeri și îngrijorare excesivă, imposibil de controlat, prezente în majoritatea timpului timp de cel puțin 6 luni. Este însoțită de neliniște („ca pe ace”), oboseală, dificultăți de concentrare, iritabilitate, tensiune musculară și tulburări de somn.

3. Fobia specifică

Frică marcată, persistentă și excesivă/irațională, care poate ajunge chiar la atac de panică. Este declanșată de prezența sau posibilitatea expunerii la un obiect/situație specifică (avion, înălțime, animale, injecții, etc.). Posibilitatea expunerii la stimulul temut este evitată chiar dacă această evitare afectează grav calitatea vieții. De exemplu: refuză călătoriile deoarece există o fobie de avion; își riscă sănătatea deoarece evită medicii și analizele medicale, etc.

4. Fobia socială / Anxietatea socială

Frică marcată, persistentă și excesivă/irațională, care poate ajunge chiar la atac de panică. Anxietatea socială este declanșată de prezența sau posibilitatea expunerii la o situație socială sau de performanță, în care evaluarea este posibilă.

De exemplu: frica de a vorbi în public, de a susține examene orale, de a vorbi cu persoane necunoscute, etc.

Persoana evită orice situație și este înfricoșată sau blocată de perspectiva oricărei expuneri sociale, de frica unei evaluări negative. Timiditatea este o altă denumire dată fobiei sociale. În cazurile severe, persoana ajunge să fie definită de acest comportament și devine o tulburare de personalitate evitantă.

5. Tulburarea obsesiv-compulsivă

Persoana prezintă obsesii  și/sau compulsii. Obsesiile sunt gânduri, imagini, impulsuri care apar în mintea să repetitiv, persistent, fără să le poată controla sau suprima. Ex: gândul de a nu se îmbolnăvi, de a nu muri, de a fi înșelat, etc. Compulsiile sunt acte mintale ca număratul, rugăciunile, repetări; sau acte comportamentale: spălatul pe mâini; punerea în ordine; verificări. Acestea sunt menite, într-un mod irațional, nejustificat sau exagerat, să controleze sau suprime obsesiile. Aceste obsesii sau compulsii cauzează suferință marcată. Ocupă cel puțin 1 oră în fiecare zi și afectează viață normală a persoanei.

Ai o cunoștință care are nevoie de ajutor?

Vorbește cu colegii noștri despre programele noastre de anxietate și află mai multe despre efectuarea unei intervenții.

Vrei mai multe informatii?

Urmareste emisiunea noastra dedicata anxietatii.

SIMPTOME ANXIETATE

Cele mai frecvente simptome ale anxietății sunt:

 1. Simptome care sugerează probleme cardiologice: palpitații, înțepături toracice în zona inimii, ritmul cardiac crescut, dureri la nivelul toracelui, amorțeli, furnicături în membre, frică intensă că poți avea un atac de cord/leșin, tensiune arteriala.
 2. Simptome care sugerează probleme respiratorii: senzație de nod în gât; senzație de a fi fără aer sau a te sufoca; senzații de amețeală; „cap ușor” sau leșin; frică intensă că poți muri (prin lipsa de aer, atac de cord, etc.).
 3. Simptome care sugerează probleme digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipație, greață, „nod în stomac”; tremor, transpirații reci sau calde, stare de încordare.
 4. Simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimțite ca senzația că te privești din exterior), că te depărtezi de corp, că exteriorul apare cam ciudat sau modificat; frică intensă că poți să pierzi controlul, frică de a nu înnebuni; neliniște, îngrijorare sau iritabilitate, senzația de a fi mereu „ca pe ace”, în alertă; oboseală cronică, tulburări de concentrare, senzație de „minte goală” sau tulburări legate de somn.

CITESTE despre cele 150 de SIMPTOME ALE ANXIETATII care ne afecteaza corpul

anxietate adulti
Maretul imitator

Anxietatea este denumită si „Maretul IMITATOR”. Acest lucru se datoreaza faptului ca ca poate imita alte tipuri de stari de sănătate. Pentru cei care au anxietate cronică, seria simptomelor pe care le poate determina este mare. Se poate merge de la simplu la neobișnuit, până la rar.

Anxietatea ne modifica felul în care gândim. Anxietatea ne modifica percepția și conștientizarea. Poti sa observi senzațiile fizice pe care o persoana care nu are anxietate nu le-ar observa niciodată.

Anxietatea poate intensifica durerile fizice. Exemplu: o persoana care nu are anxietate poate avea o durere de genunchi insesisabila. Cand suferi de anxietate vei simtii durerea genunchiului ca pe o durere puternica. Asta pentru că mintea sa fost schimbata, devenind foarte sensibila la felul în care corpul simte. Anxietatea poate sa creeze si simptome care de fapt nu exista.

Primele semne ale anxietatii

De foarte multe ori, daca esti un tip anxios nu vei mai observa decât numarul de simptome fizice. In special le vei remarca pe cele deranjante și dureroase. Uneori se intampla fără să mai fie constienta de situația care creeaza temerea. Prin apariția acestor simptome, se produce o suferință în plus.

În dorința de a evita apariția acestor simptome, multe persoane ajung să nu mai poată ieși din casă neînsoțite; Sau să meargă în locuri cu mulți oameni (agorafobie); Nu mai pot sta singuri în casă (monofobie) sau ajung să evite o serie de lucruri și locuri din diverse arii de activitate care aparent le generează anxietatea.

Spre surprinderea multor pacienți, nu există simptome fizice care să nu poată să apară în contextul anxietății. Sau pe „fond psihic”, de la tremuraturi și palpitații, la leșin, diaree sau paralizii. De aceea este important sa nu concluzionam dinainte că anumite simptome sunt cu determinare psihică. Intelept este sa apelam la consultul medical de medicină internă, cardiologie, neurologie sau alte specialități este cel mai indicat. Sa stai sa cauti ani de zile o boală fizică, poate întârzia diagnosticul de tulburare de anxietate.

Acesta presupune ajutor pentru psihic și nu pentru corp.

Ce legătură există între anxietate si corp?

Starea de îngrijorare declanșează secreția de hormoni de stres (adrenalină, cortizol) care pregătesc organismul pentru „luptă sau fugă”- ”fight or flight”. Acest eveniment fiziologic normal se întâmplă indiferent dacă pericolul este real (un animal fioros vine spre noi) sau puțin probabil („voi leșina pe stradă și nimeni nu mă va ajuta”). Cu alte cuvinte, secreția hormonilor de stres apare atunci când gândim și acționăm într-o manieră îngrijorătoare. Secretia este indiferenta fata de cât de real este pericolul.

Simptomele de anxietate sunt de fapt simptome de stres, reacții firești produse de hormoni în toate organismele. Presupun creșterea frecvenței bătăilor inimii, încordarea mușchilor, împingerea sângelui către inimă și creier, totul pentru a pregăti organismul pentru „lupta” cu pericolul anticipat. Practic organismul nu este bolnav, ci doar „bombardat” cu doze repetate de adrenalină, care fac încordarea și „pregătirea pentru luptă” o stare permanentă și epuizantă.

Spre surprinderea multor pacienți, nu există simptome fizice care să nu poată să apară în contextul anxietății sau pe „fond psihic”, de la tremor și palpitații la leșin, diaree sau paralizii.

teste psihologice

Ce cauzează anxietatea?

Starea de anxietate nu este indusă sau provocată de o singură cauză, ci de mai multe. Întotdeauna mai mulți factori diferiți sunt implicați, într-o oarecare combinație. Putem discuta de factori de personalitate, experiențe de viață dificile și sănătatea fizică. Într-adevăr, unul poate fi dominant, însă niciodată nu este doar unul singur.

Principalele cauze: 

 Istoricul cazurilor de afecțiuni psihice din familie

 Unii oameni care suferă de stări de anxietate s-ar putea să aibă o predispoziție genetică către anxietate. Aceste stări sunt de regula comune în cadrul familiei. Însă, având un părinte sau o rudă apropiată care are stări de anxietate nu înseamnă automat că și tu vei avea această tulburare.

Factorii de personalitate

Studiile realizate arată că persoanele cu anumite trăsături de personalitate au șanse mai mari să devină anxioși. Copii care deseori încep să aibă stări de anxietate încă din copilărie, adolescență sau chiar ca adult sunt: perfecționiști; se supără foarte ușor; sunt timizi; inhibați; cărora le lipsește încrederea în sine sau cei care vor să controleze totul.

Evenimente stresante actuale

Stările de anxietate pot apărea în urma unuia sau mai multor evenimente stresante din viață. Printre cauzele care declanșează anxietatea cele mai întâlnite sunt:

 • Stresul de la muncă sau schimbarea locului de muncă.
 • Stresul posttraumatic
 • Schimbări în viața personală.
 • Apariția unui nou-născut.
 • Probleme de familie sau de relație.
 • Șocuri emoționale majore, ca urmare a unui eveniment traumatizant.
 • Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
 • Moartea sau pierderea unei persoane apropiate.
Probleme fizice de sănătate

Bolile fizice cronice pot contribui la declanșarea stărilor de anxietate sau pot avea impact asupra tratamentului anxietății. Cele mai comune diagnostice cronice asociate cu anxietatea sunt prezente în cazul: Diabetului, Astmului, Hipertensiunii sau a bolilor de inimă.

Unele boli fizice pot imita stările de anxietate, precum hiperactivitatea tiroidei. Te poate ajuta să consulți un medic și să verifici dacă există o cauză medicală pentru stările tale de anxietate.

Alte tulburări emoționale

În timp ce unii oameni au doar stări de anxietate, alții pot avea probleme mai complexe, în care anxietatea este însoțită și de alte probleme emoționale. Anxietatea este în cele mai multe cazuri însoțită și de depresie. Este foarte important să verifici exact care este sursa problemelor, pentru că pentru a fi eficient tratamentul, este necesar ca rezolvarea lor să se facă în același timp.

Consumul de substanțe

O parte din cei care au stări de anxietate recurg la consumul de substante pentru a putea face față situației. În unele cazuri, aceștia ajung isi piarda independenta, pe lângă stările de anxietate, care bineînțeles că nu dispar datorită acestui comportament. Și mai rău este faptul că stările de anxietate pot fi agravate de consumul de substante, în perioada când efectul acestora trece. Astfel este important când tratezi anxietatea și ai această problemă, să sa o tratezi si pe aceasta în același timp.

Factorii psihologici

Anxietatea este un semnal (neplăcut, uneori imposibil de suportat, dar util) în a ne semnala că ceva în viața noastră psihică nu este sănătos/echilibrat/adecvat.

Este semnul că undeva există o suferință, cel mai adesea veche, care a modificat:

  • felul în care gândim, evaluăm și reacționăm la evenimentele vieții
  • felul în care ne vedem pe sine
  • felul în care îi percepem pe ceilalți
  • relațiile interpersonale prin care ne raportăm la viață (răspunsurile la problemele existențiale: „de ce trăim ?”, „care este scopul vieții ?”, „care este scopul meu în viață?”, „ce se întâmplă după moarte ?”, etc.)

O varianta simpla de a intelege dinamica interna a simptomelor de anxietate este teoria ”Copilului interior”.

Copilul interior este o parte din psihicul nostru care a inmagazinat toate experientele noastre din copilarie, fiind un concept existent in diferite curente din filozofie si in mai toate psihoterapiile actuale. Daca ne reprezentam Copilul interior ca pe creierul nostru emotional, ca pe felul nostru vechi, instinctiv de a reactiona, putem intelege anxietatea ca pe “plansul” acestei parti vechi din noi. 

Putem avea astfel un mod foarte bun pentru a stii cum sa reactionam fata de simptomele de anxietate: exact ca fata de un bebelus care plange. Daca ne suparam ca plange, eventual il ducem la doctor ca e “bolnav”. Daca tipam la el si il criticam pentru ca plange in loc sa stam sa incercam sa aflam de ce plange, acesta nu se va opri ci va plange si mai tare. Tot astfel daca luam ne suparam ca avem anxietate in loc sa incercam sa aflam ce semnifica ele, simptomele se vor accentua.

simptome anxietate

Cat de comună este anxietatea?

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări psihice. Aproape 1 din 3 oameni vor avea o formă de tulburare de anxietate pe parcursul vieții.

În Europa sunt foarte des întâlnite bolile mentale și neurologice. Conform ultimului studiu efectuat, 165 de milioane de oameni, reprezentând aproape 38% din populație, suferă de o tulburare emoțională precum anxietatea, depresia, insomnia sau demența.

Doar o treime dintre aceștia au ales să-și trateze afecțiunea prin psihoterapie sau medicație. Lăsând astfel această cauză să fie una predominantă în societate. Impactul economic și social este uriaș, deoarece aceste persoane își pierd pofta de viață. Dar și relațiile pe care le aveau și capacitatea de a munci.

„Tulburările emoționale au devenit cea mai mare problematică în domeniul sănătății pentru Europa secolului 21” conform Reuters.

În același timp, unele dintre cele mai mari companii farmaceutice diminuează investițiile în acest domeniu. Grija rămânând astfel în seama politicienilor, guvernelor și ONG-urilor să găsească fonduri pentru cercetarea în acest domeniu.

Impactul asupra vieții

Deoarece tulburările emoționale încep de cele mai multe ori în perioada tinereții, ele au un impact negativ pe tot parcursul vieții. Numai tratamentele specializate aplicate timpuriu vor preveni riscul de creștere în proporții a cazurilor severe.

Așadar aceste afecțiuni sunt foarte comune. Cu siguranță multe dintre persoanele pe care le cunoști se confruntă cu aceeași problemă. Deși ne afectează viața în mod negativ, nu toți suntem conștienți de acest lucru, iar și mai puțini dintre noi facem ceva în această privință. Fenomenul nu poate decât să se agraveze cu timpul și nu va trece, așa cum presupunem noi.

Dacă crezi că ești într-o situație asemănătoare, în care ai destule din ce-ți trebuie, însă nu ești fericit/fericită pe deplin, ar fi bine să faci un mic test și să scapi de aceste dubii. În fond, va fi o grijă în minus.

TEST ANXIETATE

AFLA ACUM DACA AI O TULBURARE DE ANXIETATE, COMPLETAND TESTUL ALATURAT.

Dureaza doar 3 minute si vei stii clar ce ai de facut!

Tratamentul ANXIETATII

Din fericire, există metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburărilor de anxietate!
În general, ele constau fie în psihoterapie (individuală sau de grup), fie în medicație, fie amândouă combinate, în funcție de caz. În cadrul clinicilor specializate, toate tipurile de intervenție sunt corelate în programe dedicate, așa cum este și cazul programului „Dincolo de frică” din cadrul clinicii noastre.

Tratamentul tulburărilor de anxietate se face în general fără internare (în ambulator). În anumite situații grave, cum ar fi apariția concomitentă a altor simptome (ideație suicidară, depresie severă, uz de substanțe sau agorafobie severă), tratamentul tulburărilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Psihoterapia și medicația sunt la fel de eficiente, conform studiilor din ultimii 30 de ani. De aceea, pentru ca tratamentul să fie unul corect și conform ultimelor ghiduri de specialitate, ambele alternative ar trebui oferite ca primă recomandare.

Medicamente eficiente impotriva anxietatii

 

Anxietatea se trateaza cu antidepresive chiar daca anxietatea nu este depresie!

Psihoterapie individuala sau de grup pentru anxietate

 

Psihoterapia se recomanda asociata tratamentului farmacologic, dar si pacientilor care prefera tratamentul fara medicamente

Psihoterapie de grup „Dincolo de Frica”

Program specializat de psihoeducație și psihoterapie, specializat pentru tratamentul Tulburărilor anxioase și al Atacurilor de panică.

„Dacă considerăm că psihoterapia este echivalentă cu o operație chirurgicală a sufletului, medicația este ca anestezia!

Uneori este inuman sa faci operații pe viu!”

 

AI AFLAT CĂ PROBABIL AI O TULBURARE DE ANXIETATE?

IATĂ CE AI DE FĂCUT ÎN CONTINUARE
 • Informeaza-te. Citeste cat mai multe articole medicale si carti avizate despre această tulburare.
 • Mergi pentru o evaluare la medicul psihiatru. Nu este cazul sa-ti fie rușine sau teamă. Pentru un medic psihiatru, anxietatea este la fel de frecventa ca si răceala pentru medicul de familie. Tratamentul este doar psihoterapeutic si doar daca este cazul se folosesc tratamente medicamentoase. Anxietatea se tratează eficient si foarte usor.
 • Fii decis să începi tratamentul – prin psihoterapie vei descoperi cauzele anxietății tale și cum să îți schimbi viața pentru ca acestea să dispară definitiv.
 • Constientizeaza că gândurile tale sunt influențate de cantitatea uriașă de hormoni de stres din sânge. Acest lucru difera de evaluarea corectă a realității. Cu alte cuvinte, chiar dacă crezi că înnebunești sau mori, acest lucru nu se va întâmpla doar pentru că așa gândești.
 • Calmeaza-te, respiră adanc, cu mici pauze si rar. Cele mai multe simptome severe de anxietate trec în 10 minute.
 • Învață abilitati si tehnici de intervenție pentru atacul de panică.
 • Gaseste programe sau workshop-uri specializate pentru tratarea tulburărilor de anxietate de lunga durata.
DE CE SĂ VII LA CLINICA HOPE?

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională. Cum știm care sunt acestea? Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament. Țintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, de la medicație la tipurile de psihoterapie. Organizăm totul în PROGRAME DE TRATAMENT pentru ca să știi tot timpul întreaga gamă de servicii de care ai nevoie și ce parcurs ai de urmat.

PROGRAMUL DE TRATAMENT AL TULBURĂRILOR DE ANXIETATE ȘI ATACURI DE PANICĂ „DINCOLO DE FRICĂ”
 1. CONSULT PSIHIATRIC DE SPECIALITATE – psihiatrii noștri vor evalua și diagnostica dacă ai o tulburare de anxietate. Ce tip de tulburare, gravitatea, vechimea și contextul acesteia, și împreună veți construi un plan individualizat de tratament.
 2. WORKSHOP „DINCOLO DE FRICĂ”– curs de psihoeducație de 2 zile în care psihiatrii și psihologii noștri îți vor explica ce este exact anxietatea. Ce se întâmplă la nivel cerebral și psihologic pentru a ști exact ce se întâmplă în cazul tău. Ce variantă de tratament ți se potrivește. Psihoeducația este o parte esențială a tratamentului, deoarece vei învăța despre anxietate de la specialiști și vei putea să discerni în imensitatea informațiilor despre anxietate de care te vei lovi pe internet.
 3. PSIHOTERAPIE INDIVIDUALĂ – psihoterapeuții noștri au o îndelungată experiență în domeniul tratamentului anxietății și ai posibilitatea ca împreună cu medicul psihiatru să fii îndrumat spre acel stil de psihoterapie care ți se potrivește cel mai bine, de la psihanaliză la terapie cognitiv-comportamentală.
 4. TERAPIE DE GRUP „DINCOLO DE FRICĂ” – psihoterapia de grup este o variantă de tratament nu numai accesibilă, dar și extrem de eficientă. Vei învăța să rezolvi cauzele anxietății, să gestionezi stresul, vei învăța tehnici de relaxare, mindfulness, noi modalități de a gândi și acționa, care duc la scăderea anxietății.
 5. MINDFULNESS LA PURTĂTOR – durerea emoțională, stresul zilnic sau anxietatea pot să ne macine și să ne consume energia și să nu ne mai putem concentra pe sarcinile zilnice, iar gândurile automate îngrijorătoare să genereze anxietate. Prin „Mindfulness la purtător” înveți abilități de a înțelege emoțiile zilnice, pentru a reuși să te reconectezi cu tine. Vei fi mai conștient de viața ta interioară și exterioară și mai ales, vei ști cum să acționezi pentru a-ți reduce suferința și a-ți crește starea de bine.
Avantaje

Noi oferim o abordare individuală, în care tu poți alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice, în care psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei. Cu acordul tău, aplicând programe specializate, vei primi cel mai bun și eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Totul începe la noi cu UN CONSULT LA MEDIC.
Stabilește o programare !
clinica hopeCLINICA HOPE se dezvoltă continuu din 2009. Oferim pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmărim cu perseverență obiectivele și inovăm continuu. Am lansat în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.
Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională. Clinica Hope a devenit singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus. Decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale”- Best Medical Practice.
Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța si Echilibrul!
Programeaza-te
Call Now ButtonPROGRAMEAZA-TE