Anxietate
Anxietatea, este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28.8% (Kessler RC, 2005). Ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.
Definitia anxietatii – ce este anxietatea?
O serie de simptome fizice neplacute, intense si ingrijoratoare, insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica. Stările pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu. Sunt prin definitie in exces fata de niste trairi tipice situatiei si produc prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.
Principalele tulburari de anxietate
1. Tulburarea de panica
Este o tulburare marcata de stari anxioase in care anxietatea atinge brusc intensitati foarte mari (in aproximativ 15 minute). Acest episod se numeste atac de panica. Tulburarea de panica este de asemenea caracterizata de teama intensa si exagerata in ceea ce priveste repetarea atacului de panica. Tulburarea de panica presupune si evitarea expunerii la stimuli care sunt considerati ca pot provoca atacul de panica si bineinteles eforturi extreme de a evita reaparitia acestuia, chiar daca asta afecteaza grav calitatea vietii (persoana ajunge sa nu poata sta singura, nu mai iese din casa – agorafobie)
2. Tulburarea de anxietate generalizata
Anxietatea generalizata sau tulburare anxioasa generalizata este reprezentata de temeri si ingrijorare excesiva desi este sau nu un pericol real, imposibil de controlat, prezente in majoritatea timpului tmai mult de 6 luni. Este insotita de neliniste („ca pe ace”), oboseala, tensiuni musculare, dificultati de concentrare, iritabilitate si tulburari de somn. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizata pot avea stare de neliniste si dificultati in a se concentra, a dormi sau a se relaxa. De asemenea, pot prezenta simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, oboseal, tensiune musculara. Te poti informa din surse autentice care sa te ajute, dar nu alege sa cauti pe Internet termeni precum ,,anxietate generalizata simptome fizice forum” sau alte formulari asemanatoare.
3. Fobia specifica
Frica marcata, persistenta si excesiva/irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica. Este declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la un obiect/situatie specifica (avion, inaltime, animale, injectii, etc.). Posibilitatea expunerii la stimulul temut este evitata chiar daca aceasta evitare afecteaza grav viața de zi cu zi. De exemplu: refuza calatoriile deoarece exista o fobie de avion; isi risca sanatatea, deoarece evita medicii si analizele medicale etc.
4. Fobia sociala / Anxietatea sociala
Frica marcata, persistenta si excesiva/irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica. Anxietatea sociala este declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la o situatie sociala sau de performanta, in care evaluarea este posibila.
De exemplu: frica de a vorbi in public, de a sustine examene orale, de a vorbi cu persoane necunoscute etc.
Persoana evita orice situatie si este infricosata sau blocata de perspectiva oricarei expuneri sociale, de frica unei evaluari negative. Timiditatea este o alta denumire data fobiei sociale. In cazurile severe, persoana ajunge sa fie definita de acest comportament si devine o tulburare de personalitate evitanta.
5. Tulburarea obsesiv-compulsiva
Persoana prezinta obsesii si/sau compulsii. Obsesiile sunt ganduri, imagini, impulsuri care apar in mintea sa repetitiv, persistent, fara sa le poata controla sau suprima. Ex: gandul de a nu se imbolnavi, de a nu muri, de a fi inselat, etc. Compulsiile sunt acte mintale ca numaratul, rugaciunile, repetari; sau acte comportamentale: spalatul pe maini; punerea in ordine; verificari pentru a evita situații ce le poate pune viața în pericol. Acestea sunt menite, intr-un mod irational, nejustificat sau exagerat, sa controleze sau suprime obsesiile. Aceste obsesii sau compulsii cauzeaza suferinta marcata. Ocupa cel putin 1 ora in fiecare zi si afecteaza viata normala a persoanei.
Ai o cunostinta care are nevoie de ajutor?
Vorbeste cu colegii noștri despre programele noastre de tratament si afla ce este potrivit pentru persoanele apropiate.
Vrei mai multe informatii?
Urmareste emisiunea noastra dedicata anxietatii.
SIMPTOME ANXIETATE – Te confrunti cu ganduri negative si stari de anxietate?
Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt:
- Simptome care sugereaza probleme cardiologice: palpitatii, intepaturi toracice in zona inimii, ritmul cardiac crescut, dureri la nivelul toracelui, amorteli, furnicaturi in membre, frica intensa ca poti avea un atac de cord/lesin, tensiune arteriala.
- Simptome care sugereaza probleme respiratorii: senzatie de nod in gat; senzatie de a fi fara aer sau a te sufoca; senzatii de ameteala; „cap usor” sau lesin; frica intensa ca poti muri (prin lipsa de aer, atac de cord etc.).
- Simptome care sugereaza probleme digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipatie, greata, „nod in stomac”; tremor, transpiratii reci sau calde, stare de incordare.
- Simptome psihice: derealizare sau depersonalizare (resimtite ca senzatia ca te privesti din exterior), ca te departezi de corp, ca exteriorul apare cam ciudat sau modificat; frica intensa ca poti sa pierzi controlul, frica de a nu innebuni; neliniste, ingrijorare sau iritabilitate, senzatia de a fi mereu „ca pe ace”, in alerta; oboseala cronica, tulburari de concentrare, senzatie de „minte goala” sau tulburari legate de somn.
CITESTE despre cele 150 de SIMPTOME ALE ANXIETATII care ne afecteaza corpul
Maretul imitator
Anxietatea este denumita si „Maretul IMITATOR”. Acest lucru se datoreaza faptului ca poate sa imita alte tipuri de stari de sanatate. Pentru cei care au anxietate cronica, seria simptomelor pe care le poate determina este mare. Se poate merge de la simplu la neobisnuit, pana la rar.
Anxietatea ne modifica felul in care gandim. Anxietatea ne modifica perceptia si constientizarea. Poti sa observi senzatiile fizice pe care o persoana care nu are anxietate nu le-ar observa niciodata.
Anxietatea poate intensifica durerile fizice. Exemplu: o persoana care nu are anxietate poate avea o durere de genunchi insesisabila. Cand suferi de anxietate vei simti durerea genunchiului ca pe o durere puternica. Asta pentru ca mintea a fost schimbata, devenind foarte sensibila la felul in care corpul simte. Anxietatea poate sa creeze si simptome care, de fapt, nu exista.
Primele semne ale anxietatii
De foarte multe ori, daca esti un tip anxios nu vei mai observa decat numarul de simptome fizice. In special le vei remarca pe cele deranjante si dureroase. Uneori se intampla fara sa mai fie constienta de situatia care creeaza temerea. Prin aparitia acestor simptome, se produce o suferinta in plus.
In dorinta de a evita aparitia acestor simptome, multe persoane ajung sa nu mai poata iesi din casa neinsotite. Sunt cazuri cand acestea nu pot sa mearga in locuri cu multi oameni (agorafobie). Nu mai pot sta singuri in casa (monofobie) sau ajung sa evite o serie de lucruri si locuri din diverse arii de activitate care aparent le genereaza anxietatea.
Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu poata sa apara in contextul anxietatii. Sau pe „fond psihic”, de la tremuraturi si palpitatii, la lesin, diaree sau paralizii. De aceea este important sa nu concluzionam dinainte ca anumite simptome sunt cu determinare psihica. Intelept este sa apelam la consultul medical de medicina interna, cardiologie, neurologie sau alte specialitati este cel mai indicat.
Ce legatura exista intre anxietate si corp?
Starea de neliniste declanseaza secretia de hormoni de stres (adrenalina, cortizol) care pregatesc organismul pentru „lupta sau fuga”- ”fight or flight”. Acest eveniment fiziologic normal se intampla indiferent daca pericolul este real (un animal fioros vine spre noi) sau putin probabil („voi lesina pe strada si nimeni nu ma va ajuta”). Cu alte cuvinte, secretia hormonilor de stres apare atunci cand gandim si actionam intr-o maniera ingrijoratoare si aici apre legatura intre frica si anxietatea. Secretia este indiferenta fata de cat de real este pericolul.
Simptomele de anxietate sunt de fapt simptome de stres, reactii firesti produse de hormoni in toate organismele. Presupun cresterea frecventei batailor inimii, incordarea muschilor, impingerea sangelui catre inima si creier, totul pentru a pregati organismul pentru „lupta” cu pericolul anticipat. Practic organismul nu este bolnav, ci doar „bombardat” cu doze repetate de adrenalina, care fac incordarea si „pregatirea pentru lupta” o stare permanenta si epuizanta.
Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu pot sa apara in contextul anxietatii sau pe „fond psihic”, de la tremor si palpitatii la lesin, diaree fobii specifice, durerea în piept sau paralizii.
Ce cauzeaza anxietatea?
Cauza anxietatii nu este indusa sau provocata de un singur siptom, ci de mai multe. Intotdeauna mai multi factori diferiti sunt implicati, intr-o oarecare combinatie. Putem discuta de factori de personalitate, experiente de viata dificile si sanatatea fizica. Intr-adevar, unul poate fi dominant, insa niciodata nu este doar unul singur.
Principalele cauze ale anxietatii:
Istoricul cazurilor de afectiuni psihice din familie
Unii oameni care sufera de stari de anxietate s-ar putea sa aiba o predispozitie genetica catre anxietate. Aceste stari sunt de regula comune in cadrul familiei. Insa, avand un parinte sau o ruda apropiata care are stari de anxietate nu inseamna automat ca si tu vei avea aceasta tulburare.
Factorii de personalitate
Studiile realizate arata ca persoanele cu anumite trasaturi de personalitate au sanse mai mari sa devina anxiosi. Copii care deseori incep sa aiba stari de anxietate inca din copilarie, adolescenta sau chiar ca adult sunt: perfectionisti; se supara foarte usor; sunt timizi; inhibati; carora le lipseste increderea in sine sau cei care vor sa controleze totul.
Evenimente stresante actuale
Starile de anxietate pot aparea in urma unuia sau mai multor evenimente stresante din viata. Printre cauzele care declanseaza anxietatea cele mai intalnite sunt:
- Stresul de la munca sau schimbarea locului de munca.
- Stresul posttraumatic.
- Schimbari in viata personala.
- Aparitia unui nou-nascut.
- Probleme de familie sau de relatie.
- Socuri emotionale majore, ca urmare a unui eveniment traumatizant.
- Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
Probleme fizice de sanatate
Bolile fizice cronice pot contribui la declansarea starilor de atacuri de panica sau pot avea impact asupra tratamentului anxietatii. Cele mai comune diagnostice cronice asociate cu anxietatea sunt prezente in cazul: Diabetului, Astmului, Hipertensiunii sau a bolilor de inima.
Unele boli fizice pot imita starile de anxietate, precum hiperactivitatea tiroidei. Te poate ajuta sa consulti un medic si sa verifici daca exista o cauza medicala pentru starile tale de anxietate.
Alte tulburari emotionale
In timp ce unii oameni au doar stari de anxietate, altii pot avea probleme mai complexe, in care anxietatea este insotita si de alte probleme emotionale. Anxietatea este in cele mai multe cazuri insotita si de depresie. Este foarte important sa verifici exact care este sursa problemelor, pentru ca pentru a fi eficient tratamentul, este necesar ca rezolvarea lor sa se faca in acelasi timp.
Consumul de substante
O parte din cei care au stari de anxietate recurg la consumul de substante pentru a putea face fata situatiei. In unele cazuri, acestia ajung isi piarda independenta, pe langa starile de anxietate, care bineinteles ca nu dispar datorita acestui comportament. Si mai rau este faptul ca starile de anxietate pot fi agravate de consumul de substante, in perioada cand efectul acestora trece. Astfel este important cand tratezi anxietatea si ai aceasta problema, sa sa o tratezi si pe aceasta in acelasi timp.
Factorii psihologici
Anxietatea este un semnal (neplacut, uneori imposibil de suportat, dar util) in a ne semnala ca ceva in viata noastra psihica nu este sanatos/echilibrat/adecvat.
Este semnul ca undeva exista o suferinta, cel mai adesea veche, care a modificat:
- felul in care gandim, evaluam si reactionam la evenimentele vietii
- felul in care ne vedem pe sine
- felul in care ii percepem pe ceilalti
- relatiile interpersonale prin care ne raportam la viata (raspunsurile la problemele existentiale: „de ce traim ?”, „care este scopul vietii ?”, „care este scopul meu in viata?”, „ce se intampla dupa moarte ?”etc.)
Anumite medicamente
Anxietatea se poate dezvolta ca efect secundar al medicatiei prescrise pentru o anumita boala acuta sau cronica.
O varianta simpla de a intelege dinamica interna a simptomelor de anxietate este teoria ”Copilului interior”.
Copilul interior este o parte din psihicul nostru care a inmagazinat toate experientele noastre din copilarie, fiind un concept existent in diferite curente din filozofie si in mai toate psihoterapiile actuale. Daca ne reprezentam Copilul interior ca pe creierul nostru emotional, ca pe felul nostru vechi, instinctiv de a reactiona, putem intelege anxietatea ca pe “plansul” acestei parti vechi din noi.
Putem avea astfel un mod foarte bun pentru a sti cum sa reactionam fata de simptomele de anxietate: exact ca fata de un bebelus care plange. Daca ne suparam ca plange, eventual il ducem la doctor ca e “bolnav”. Daca tipam la el si il criticam pentru ca plange in loc sa stam sa incercam sa aflam de ce plange, acesta nu se va opri ci va plange si mai tare. Tot astfel daca luam ne suparam ca avem anxietate in loc sa incercam sa aflam ce semnifica ele, simptomele se vor accentua.
Cat de comuna este anxietatea?
Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice. Aproape 1 din 3 oameni vor avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.
In Europa sunt foarte des intalnite bolile mintale si neurologice. Conform ultimului studiu efectuat, 165 de milioane de oameni, reprezentand aproape 38% din populatie, sufera de o tulburare emotionala precum anxietatea, depresia, insomnia sau dementa.
Doar o treime dintre acestia au ales sa-si trateze afectiunea prin psihoterapie sau medicatie. Lasand astfel aceasta cauza sa fie una predominanta in societate. Impactul economic si social este urias, deoarece aceste persoane isi pierd pofta de viata. Dar si relatiile pe care le aveau si capacitatea de a munci.
„Tulburarile emotionale au devenit cea mai mare problematica in domeniul sanatatii pentru Europa secolului 21” conform Reuters.
In acelasi timp, unele dintre cele mai mari companii farmaceutice diminueaza investitiile in acest domeniu. Grija ramanand astfel in seama politicienilor, guvernelor si ONG-urilor sa gaseasca fonduri pentru cercetarea in acest domeniu.
Impactul anxietatii asupra vietii
Deoarece tulburarile emotionale incep de cele mai multe ori in perioada tineretii, ele au un impact negativ pe tot parcursul vietii. Numai tratamentele specializate aplicate timpuriu vor preveni riscul de crestere in proportii a cazurilor severe.
Asadar aceste afectiuni sunt foarte comune. Cu siguranta multe dintre persoanele pe care le cunosti se confrunta cu aceeasi problema. Desi ne afecteaza viata in mod negativ, nu toti suntem constienti de acest lucru, iar si mai putini dintre noi facem ceva in aceasta privinta. Fenomenul nu poate decat sa se agraveze cu timpul si nu va trece, asa cum presupunem noi.
Daca crezi ca esti intr-o situatie asemanatoare, in care ai destule din ce-ti trebuie, insa nu esti fericit/fericita pe deplin, ar fi bine sa faci un mic test si sa scapi de aceste dubii. In fond, va fi o grija in minus. Testul este conceput pentru a-ți evalua nivelul de anxietate. Dupa completarea testului, vei primi un raport care iti va oferi mai multe informații despre anxietatea si depresia ta.
Esti afectat de tulburari de anxietate?
Afla completand testul
TEST ANXIETATE
AFLA ACUM DACA AI O TULBURARE DE ANXIETATE, COMPLETAND TESTUL ALATURAT.
Dureaza doar 3 minute si vei sti clar ce ai de facut!
Tratamentul ANXIETATII
Din fericire, exista metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburarilor de anxietate!
In general, ele constau fie in psihoterapie (individuala sau de grup), fie in medicatie, fie amandoua combinate, in functie de caz. In cadrul clinicilor specializate, toate tipurile de interventie sunt corelate in programe dedicate, asa cum este si cazul programului „Dincolo de frică” din cadrul clinicii noastre.
Tratamentul tulburarilor de anxietate se face in general fara internare (in ambulator). In anumite situatii grave, cum ar fi aparitia concomitenta a altor simptome (ideatie suicidara, depresie severa, uz de substante sau agorafobie severa), tratamentul tulburarilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Care este cel mai eficient tratament dovedit pentru anxietate?
Psihoterapia si medicatia sunt la fel de eficiente, conform studiilor din ultimii 30 de ani. De aceea, pentru ca tratamentul sa fie unul corect si conform ultimelor ghiduri de specialitate, ambele alternative ar trebui oferite ca prima recomandare.
Medicamente eficiente impotriva anxietatii
Anxietatea se trateaza cu antidepresive.
Psihoterapie individuala sau de grup pentru anxietate
Psihoterapia se recomanda asociata tratamentului farmacologic, dar si pacientilor care prefera tratamentul fara medicamente
Psihoterapie de grup “Dincolo de Frica”
Program specializat de psihoeducație și psihoterapie, specializat pentru tratamentul Tulburărilor anxioase și al Atacurilor de panică.
La ce specialist apelez cand cred ca am o tulburare de anxietate?
Daca suspectezi ca ai o tulburare de anxietate, cel mai potrivit specialist la care ar trebui sa apelezi este un medic psihiatru sau un psiholog, in functie de severitatea simptomelor. Medicii psihiatri si psihologii specializati pot trata tulburarile de anxietate prin diverse metode. Colaborarea cu un specialist te poate ajuta sa gestionezi anxietatea, sa te dezvolti, cunoscandu-ti limitele si sa reduci simptomele intr-un mod eficient si sigur.
In cadrul Retelei de Clinici Hope, poti gasi specialisti de top care sa te ajute in tratarea anxietatii. Mai mult, a fost dezvoltat si un program specializat de psihoeducatie si psihoterapie, specializat pentru tratamentul Tulburarilor anxioase si al atacurilor de panica, construit conform ghidurilor internationale, realizat dupa metode stiintifice.
În cadrul Retelei de Clinici Hope, poți alege dintr-o echipă de specialiști cu experiență dovedită în tratarea anxietății.
Medicii noștri psihiatri și psihologi sunt dedicați să te ghideze către echilibru și liniște interioară, folosind metode terapeutice validate științific, adaptate nevoilor tale.
Nu mai amâna! Programează-te acum și fă primul pas către o viață fără anxietate.
Dr. Maria Iliescu
Medic Specialist Psihiatru
8 ani experienta
Interes profesional pentru patologia neurocognitiva a varstnicului, anxietate si depresie
Dr Laura Ghebaur
Medic Primar Psihiatru
Experienta 17 ani
Premiul Tinerilor Psihiatri pe anul 2008 oferit de Asociaţia Română de Psihiatrie
Doctor în medicină din 2012
Dr. Alina-Isabela Ocrain
Medic Specialist Psihiatru - Psihoterapeut
9 ani de experienta
Psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Adleriană
Formator acreditat ANC
Experiență profesională în patologia psihiatrică a adultului si interacțiunea cu copiii
Interes profesional special pentru îngrijirea și tratarea pacienților cu tulburare afectivă bipolară