Anxietate generalizata
Ce este tulburarea de anxietate generalizata? Simti ca iti faci prea multe griji? Ai fost ingrijorat si anxios inca de cand erai mic? Atunci e posibil sa suferi de tulburare de anxietate generalizata (TAG). Desi aceasta tulburare debuteaza in general in jurul varstei de 30 de ani, cele mai multe persoane diagnosticate marturisesc ca asa au fost toata viata.
Tulburarea de anxietate generalizata se caracterizeaza prin griji excesive si permanente legate de multiple aspecte ale vietii, cu incapacitatea persoanei afectate de a-si controla emotiile si gandurile negative, care afecteaza activitatea de zi cu zi.
Te gandesti ca asta descrie intreaga populatie a lumii. Mai ales in vremurile tulburi si stresante pe care le traim. In acest caz ai partial dreptate. Cu siguranta, anxietatea face parte din viata interioara a tuturor persoanelor sanatoase, ceea ce distinge insa grijile firesti de zi cu zi, de cele din tulburarea de anxietate generalizata sunt:
- frecventa grijilor
- intensitatea grijilor,
- lipsa de control asupra propriilor ganduri
- impactul pe care gandurile le au asupra functionarii noastre normale.
De exemplu: Cei mai multi dintre noi suntem uneori preocupati de aspecte financiare. Insa acest lucru se intampla atunci cand exista o potentiala amenintare concreta asupra bunastarii noastre, precum faptul ca o factura neplatita ar putea duce la intreruperea curentului sau o crestere a chiriei ne va da tot bugetul peste cap. O persoana care sufera de tulburarea de anxietate generalizata va avea ganduri negative recurente zilnic, timp de luni la rand, in legatura cu banii. Si de cele mai multe ori aceste ganduri si senzatia de anxietate vor fi complet disproportionate fata de problema cu care se confrunta. Vor fi incontrolabile si vor cauza o serie de alte simptome fizice si psihice, ce afecteaza bunastarea generala.
Cum descriu anxietatea persoanele diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizata?
„Stii momentul cand te impiedici si nu stii daca o sa cazi sau nu? Asa ma simt toata ziua.”
„Anxietatea generalizata e ca atunci cand bagi mana in buzunar dupa portofel si descoperi ca nu e acolo, si asta e starea ta constanta, toata ziua.”
„E ca si cum am un pietroi pe piept si nu pot sa respir destul de profund.”
Semne si simptome ale tulburarii de anxietate generalizata
Cum se simte o persoana care sufera de anxietate generalizata?
Anxietatea generalizata este o stare de activare, in care sunt secretati hormoni de stres (adrenalina si cortizol). Se produce aceasta stare pentru a ne mobiliza si pregati corpul si mintea de confruntarea cu o situatie periculoasa. Rezulta astfel o serie de schimbari in corp, precum: cresterea pulsului si a presiunii vasculare; accelerarea ritmului respirator sau relaxarea musculaturii stomacului. Toate acestea duc la o serie de simptome fizice pe care persoanele cu anxietate generalizata le simt, mai ales in conditiile in care aceasta activare fizica si mentala este repetata si prelungita, afectand inevitabil buna functionare a organismului.
Suferi de anxietate? Tu sau cineva drag?
Iata care sunt cele mai comune simptome:
- griji excesive legate de lucruri obisnuite;
- dificultati in controlarea grijilor sau a senzatiei de anxietate;
- neliniste si iritabilitate;
- constientizarea faptului ca iti faci prea multe griji;
- dificultati in a adormi si a se relaxa;
- oboseala;
- probleme de concentrare;
- dureri de cap, de stomac, musculare;
- tensiune musculara;
- transpiratii sau frisoane;
- senzatie de lesin sau de ameteala;
- amorteala sau furnicaturi la nivelul maini sau degetelor;
- necesitatea de a merge des la toaleta.
- tensiune musculara
Simptomele tind sa fie cronice si sa aiba o evolutie ondulanta de-a lungul vietii. Se intampla in perioade in care sunt subclinice, adica nu sunt suficient de grave pentru a intruni diagnosticul de tulburare de anxietate generalizata si perioade clinice.
Cele mai frecvente cauze de ingrijorare pentru tulburarea de anxietate generalizata difera in functie de varsta.
In cazul adultilor este vorba despre:
- responsabilitati profesionale;
- bani;
- propria stare de sanatate sau cea a apropiatilor;
- copii si lucruri rele care ar putea sa li se intample;
- lucruri minore, precum: teama de a nu intarzia, treburile pe care trebuie sa le faca acasa.
In cazul copiilor si adolescentilor, grijile sunt legate cel mai adesea de:
- scoala;
- propria competenta;
- prieteni;
- catastrofe, precum un cutremur sau un razboi.
Copiii si adolescentii care sufera de tulburare de anxietate generalizata tind sa fie perfectionisti, nesiguri de sine si conformisti. Adesea refac multe sarcini din cauza ca nu sunt satisfacuti cu orice e mai putin decat perfect. De obicei depun efort excesiv pentru a obtine aprobari si asigurari de la cei din jur in legatura cu competenta lor si cu alte lucruri care ii ingrijoreaza.
În cazul persoanelor în vârstă, anxietatea este cauzată mai ales de:
- afectiuni fizice, adesea cronice de care sufera;
- siguranta (teama de a nu cadea si de a nu se lovi, de a nu avea un accident).
De-a lungul evolutiei afectiunii, obiectul grijilor poate varia.
Anxietate generalizata – Cauze
La fel ca in cazul celorlaltor tulburari de anxietate, cauzele exacte ale tulburarii de anxietate generalizata nu sunt cunoscute. Exista insa o serie de factori de risc, care cresc probabilitatea ca cineva sa dezvolte aceasta afectiune. Factorii de risc sunt:
- Factori genetici– o treime din riscul de a suferi de anxietate generalizata este genetic. Daca ai o ruda apropiata care are acest diagnostic, si tu ai sanse mai mari de a dezvolta aceasta afectiune.
- Factori ce tin de personalitate si temperament – trasaturi precum negativismul, timiditatea, comportamentul evitant, sunt asociate cu o incidenta crescuta a tulburarii de anxietate generalizata.
- Factori de mediu – evenimentele negative din copilarie, anumite situatii cu tenta negativa (evenimente negative), protectia excesiva a parintilor sau alte situatii traumatizante au fost asociate cu diagnosticul de anxietate generalizata..
Tratamentul tulburarii de anxietate generalizata
Cauti tratatament anxietate? Ce trebuie sa faca persoana care sufera de anxietate generalizata?
Tulburarea de anxietate generalizata este tratata in general atat cu ajutorul medicatiei, cat si al psihoterapiei. Iata care sunt cele mai eficiente metode de tratament pentru persoanele cu anxietate generalizata:
1. Terapia cognitiv-comportamentala (TCC)
Acest tip de psihoterapie reprezinta standardul de aur in vindecarea tulburarilor de anxietate. In timpul sesiunilor de terapie individuale sau de grup, esti ajutat sa-ti identifici gandurile si comportamentele provocate de anxietate. Prin terapia cognitiv comportamentala, se urmareste scopul de a invata sa le controlezi si sa le inlocuiesti cu ganduri mai realiste si comportamente constructive. Acest lucru duce in timp la diminuarea anxietatii si tulburarii anxioase.
2. Terapia dialectic-comportamentala (DBT)
Acest tip de psihoterapie a fost initial conceput special pentru tratarea pacientilor suicidali sau cu tulburare de personalitate borderline, pentru care terapia cognitiv comportamentala nu dadea rezultate. In realitate aceasta s-a dovedit a fi eficienta in tratarea multor altor afectiuni, inclusiv a anxietatii. DBT consta atat in sedinte individuale de terapie, cat si intr-un grup de abilitati. Aici participantii beneficiaza de psihoeducatie, pentru a-si putea gestiona mai bine simptomele. O componenta importanta a anxietatii generalizate o reprezinta emotia coplesitoare de frica si anxietate. Terapia dialectic-comportamentala ne poate ajuta sa gestionam mai bine trairile intense si sa dobandim controlul asupra emotiilor in loc sa le lasam pe ele sa ne controleze. Este o aptitudine pe care multi dintre noi nu am invatat-o niciodata. In plus, modulul de mindfulness ne ajuta sa ne calmam mintea hiperactiva, care fabrica scenarii negative, si sa ne concentram pe prezent.
3. Metode de tratament bazate pe mindfulness
Mindfulness-ul este un concept imprumutat din traditia Budista si reprezinta capacitatea de a fi prezent pe deplin, de a fi complet constient de ceea ce te inconjoara, fara a fi insa coplesit de ceea ce se intampla in jurul tau. Ne putem cultiva calitatea de a fi mindful prin meditatie. Se poate ajunge la o stare de constientizare deplina, fara judecata, a experientei prezente, cu tot ceea ce inseamna aceasta: propriile ganduri, senzatii din corp si sunete sau persoane din exterior. Intrucat practica mindfulness s-a dovedit a avea efecte benefice asupra sanatatii psihice, multe persoane au ajuns sa o incorporeze in metode de terapie a diferitelor afectiuni psihice. Printre acestea se numara DBT, pe care l-am mentionat anterior. Se mai pot preciza si Reducerea Stresului Bazata pe Mindfulness (MBSR) sau Terapia Cognitiva Bazata pe Mindfulness (MBCT). Studiile arată ca MBCT si MBSR sunt eficiente pentru diminuarea unor simptome de anxietate, precum si simptome depresie, care insoteste adesea tulburarile anxioase.
4. Medicatia
In functie de severitatea afectiunii, precum si de nevoile tale specifice, medicul psihiatru iti poate prescrie medicamente pentru a trata tulburarea de anxietate generalizata. Printre cele mai eficiente si des utilizate clase de medicamente se numara:
- Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS)
- Inhibitorii Recaptarii Serotoninei si Norepinefrinei
Acesti inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) reprezinta o clasa de medicamente antidepresive frecvent utilizate pentru tratarea anxietatii generalizate. Ele functioneaza prin cresterea cantitatii de serotonina, un neurotransmitator din creier care joaca un rol important in reglarea starii de spirit si a emotiilor.
Sunt folosite de asemenea si in tratamentul depresiei. Aceste medicamente au rolul de a regla nivelul unor neurotransmitatori din creier, si desi nu se cunoaste exact mecanismul prin care au efecte benefice in anxietatea generalizata, ele reduc intensitatea simptomelor. Benzodiazepinele sunt mai eficiente in tratamentul acestei afectiuni decat antidepresivele. Prezinta insa dezavantajul riscului de adictie si al cresterii tolerantei.