Medicamente Anxietate
Anxietatea este exprimata la nivelul chimiei creierului prin modificarea unora dintre substantele de la nivelul acestuia. Persoanele afectate de anxietate au stari de neliniste si ingrijorare excesive cu privire la o varietate de evenimente sau activitati. Starilor de neliniste li se adauga si panica. Intre simptome privind starile de anxietate si aceste modificari nu este o relatie de cauzalitate ci de echivalenta. De exemplu: simptomele de agitatie si neliniste sunt expresia deficitului de serotonina. Aceasta este una dintre substantele care fac legatura intre neuroni (celulele creierului). Lipsa de energie care poate insoti anxietatea se exprima prin scaderea de noradrenalina (un alt neurotransmitator). Repetarea gandurilor ingrijoratoare si obsesia legata de evitarea unor noi simptome se exprima prin cresterea de dopamina etc.
Sistemul nervos central (SNC) joaca un rol crucial in modul in care experimentam anxietatea. Cand percepem o amenintare in anumite situatii, sistemul nervos central declanseaza raspunsul de lupta sau fuga, care reprezinta o serie de modificari fizice si psihologice care ne pregatesc sa ne confruntam cu pericolul sau sa fugim de el.
Anxietatea (ca afectiune medicala) se trateaza cu medicamente din familia antidepresivelor, indeosebi medicamente care cresc cantitatea de serotonina.
INFORMARE
Toate informatiile legate de tratarea anxietatii si despre medicamente pe care le gasesti aici sunt numai cu titlu informativ. Avand in vedere numeroasele efecte adverse posibile nu trebuie incercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic. Pot aparea si interactiunile uneori periculoase si este necesara corelarea lor la tipul de anxietate. Corelarea se face si la modul in care reactioneaza individual fiecare organism. Nu in ultimul rand este de mentionat ca pentru aproduce efecte s-ar putea sa fie nevoie de asocierea in cunostinta de cauza a mai multor medicamente pentru anxietate.
Principalele clase de medicamente pentru anxietate folosite
Gestionarea anxietatii prin medicatie – Cum amelioram starile de anxietate?
a) Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS)
Acesti inhibitori selectivi sunt indicați ca tratament de primă linie pentru toate tulburările anxioase. Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor de anxietate si a frecventei si intensitatii lor pana la dispariția acestora. Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a anxietăţii. Motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici eventual și asocierea unei benzodiazepine.
Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp. Insa la anumiţi pacienţi pot persista şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.
Cele mai frecvente efecte adverse intalnite la medicamentele pt anxietate: greața; creșterea sau reducerea apetitului; insomnie/somnolență; scăderea libidoului; mai rar cefalee.
Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot sa apara urmatoarele efecte: anxietate; iritabilitate; simptome similare gripei (mialgii; guturai; greaţă; vomă; diaree); senzaţii de amețeală frecvent accentuate de mişcare; senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu.
b) Antidepresivele cu acţiune duală
Sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (ISRSN) si reprezinta o alegere daca s-au folosit medicamente pt anxietate din prima categorie si nu au putut fi tolerate.
Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea. De obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenţă; uscăciunea mucoasei bucale; nervozitate; creşterea tensiunii arteriale.
c) Antidepresivele triciclice (ADT)
Medicamentele pt anxietate ADT sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare. De aceea, efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament.
d) Alte substanţe antidepresive
Alte substante antidepresive care şi-au dovedit eficacitatea în tulburarea de panică sunt mirtazapina şi trazodona.
e) Benzodiazepinele
Au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant şi miorelaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt medicamentele pt anxietate indicate pentru tratamentul diferitelor tulburări anxioase, insomniilor, sevrajului.
Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante sedative ca: barbituricele; opioide; antihistaminice; antiacidele care scad absorbţia benzodiazepinelor.
Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta. Mai pot aparea:
- dificultăţi în concentrare;
- senzaţia de încetinire a proceselor gândirii;
- cefalee;
- tulburări de vedere;
- vertij;
- greaţă.
Un risc crescut de consum involuntar au benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului. De aceea nu este recomandata utilizarea lor mai mult de 2 luni si se face numai la indicatia unui medic psihiatru!
Durata unui tratament cu medicamente pentru anxietate
Te intrebi care este durata recomandata pentru tratament pentru anxietate? Este pe termen scurt?
Tratarea tulburarilor de anxietate poate implica o combinatie de terapii, inclusiv psihoterapie, medicatie si schimbari legate de stil de viata . Exista si tehnici de relaxare care sunt sunt eficiente. Ele ajuta la reducerea stresului contribuind la îmbunătățirea stării generale de bine si ameliorarea simptomelor de zi cu zi. Aceste tehnici de relaxare pot consta in respiratie profunda, meditatie etc.
In general durata unui tratament medicamentos sau tratarea tulburarilor anxioase cu antidepresive este de 6-9 luni. În cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea unor consultanti medicali (de regula, medici psihiatri).
Psihoterapia poate ajuta la oprirea cu succes a tratamentului atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.
Avantajele tratamentului medicamentos pentru anxietatea constau în:
– rapiditatea instalării ”stării de bine” / starea de spirit- 3-4 zile-2 săptămâni
– ușurința administrării tratamentului (fără un efort special, 1-2 pastile/zi)
– acces mai facil la tratament (trebuie găsit un medic psihiatru cu care să aveți o bună colaborare)
– cost redus – Marea majoritate a medicilor psihiatri au contract cu Casa de Asigurări și de aceea, pe baza unui Bilet de trimitere obținut de la medicul de familie, consultul este gratuit, iar medicamentele recomandate pe rețeta obținută au prețul compensat între 50-100%.
In plus, un tratament naturist pentru gestionarea anxietatii nu este recomandat evidenta știintifica fiind limitată. Mai mult, unele remedii naturiste pot avea riscuri asociate, inclusiv alergii, interactiuni cu alte medicamente sau efectelor secundare privind conceptul de sanatate mintala (problemele de sanatate), in timp. Este recomandat ca reducerea anxietatii sau ameliorarea simptomelor sa se realizeze prin ajutor specializat. Anxietatea si stresul sunt probleme de sanatate care nu trebuie sa fie neglijate.
Dezavantajele tratamentului medicamentos:
Iata care sunt dezavantajele pentru utilizarea de tratament pentru anxietate – medicatie
- cauzele anxietății sunt psihologice, iar tratarea de anxietate prin tratamentul medicamentos acoperă efectele, nu cauzele.
- este necesara o modificare substanțială a tiparelor de gândire, comportament, a stilului de viață de zi cu zi și a calității relațiilor cu ceilalți. Altfel, după întreruperea tratamentului, simptomele reapar cu siguranta la persoanele afectate.