Anxietatea de separare se defineste ca fiind acea frica intensa care poate avea repercursiuni atat pentru copii, cat si pentru adulti, in legatura cu evenimentele care ar putea sa se intample cand, persoana in cauza, nu mai este aproape de oamenii cunoscuti sau de mediul care ii era familiar.
Conform unui studiu ce analizeaza tulburarea de anxietate de separare, tulburarile de anxietate reprezinta cele mai comune forme de psihopatologie in randul tinerilor, cu o preponderenta care se incadreaza in intervalul 5%-25% la nivel mondial. Asadar un procent care nu trebuie deloc neglijat. Ceea ce este si mai alarmant este faptul ca, tulburarea de anxietate sau tulburarea anxioasa de separare este cel mai intalnit diagnostic de anxietate, astfel, 50% dintre diagnosticele din timpul copilariei sunt reprezentate de ceea ce numim tulburare anxioasa de separare. Daca nu este tratata, tulburarea anxioasa de separare poate conduce la dezvoltarea unor probleme psiho-emotionale, functionale (poate sa afecteze activitatile de zi cu zi), dar si somatice. Cand spunem probleme somatice, ne referim la aparitia simptomelor fizice, cum ar fi palpitatiile, probleme cu respiratia, uneori si stari de ameteala.
Profilul unui copil cu anxietate de separare si care sunt semnele ca se dezvolta anxietate de separare.
Profilul unui copil cu anxietate de separare:
Pentru adulti, frica de separe se manifesta prin:
Citeste si despre alte tipuri de anxietate la adulti.
Chiar daca tulburarile de anxietate de separare debuteaza cel mai frecvent in copilarie, ele pot fi prezente si pe parcursul adolescentei, si, mai rar, la varsta adulta. Dar, care sunt factorii de risc sau cauzele care determina instalarea acestei tulburari?
Cauze anxietate de separare – te intrebi care sunt acestea? Iti prezentam in cele ce urmeaza:
In continuare, vom discuta despre semnele si simptomele care indica anxietatea de separare.
Semnele si simptomele pentru anxietatea de separare
Fie ca vorbim de anxietate separare de parinti, persoana iubita, persoana aprioapiata, persoane dragi, in general, se pot observa anumite manifestari.
Simptome fizice – dureri de stomac, palpitatii, dureri de cap, transpiratii excesive, greata si varsaturi. Anxietatea si depresia se pot reflecta si in urmatoarele:
1. Evitarea momentelor de singuratate – lipsa unui parinte sau o persoana draga din casa.
2. Stres referitor la distantarea fata de casa si/sau parinti/cei dragi.
3. Aparitia unei lupte emotionale intre nevoia de securitate si dorinta de a fi independent.
4. Numeroase momente de ingrijorare care tin de disparitia unui membru drag care ar putea pieri din cauza unei boli sau din cauza unui dezastru.
Observi semne de anxietate? In functie de gravitatea tulburarii, ameliorarea simptomelor privind anxietatea de separare se poate realiza prin:
In functie de gravitatea tulburarii, ameliorarea simptomelor privind anxietatea de separare se poate realiza prin:
Nu exista un tratament care sa functioneze pentru toata lumea. Tine cont de faptul ca tratamentul potrivit pentru tine va depinde de severitatea anxietatii precum si de istoricul personal.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT