CUM NE AJUTAM COPIII SA STEA LOCULUI - Clinica Hope

CUM NE AJUTAM COPIII SA STEA LOCULUI

jocuri copii ADHD

Cei mai mulți copii se exprimă și se depășesc pe ei înșiși prin joacă. Jocurile și activitățile care stimulează dezvoltarea copiilor sunt pilonii principali ai terapiei prin joacă. Aveți aici câteva metode cu ajutorul cărora puteți învăța copiii de toate vârstele deprinderi valoroase, prin intermediul jocurilor și al jucăriilor.

Psihiatrii și psihologii de copii folosesc de mult jocul ca instrument terapeutic pentru copiii cu probleme, ca ADHD, tulburări de dispoziție sau anxietate. Mulți copii care altfel au dificultăți în a se exprimă, o pot face cu ajutorul terapiei prin joc.

Experții sunt de părere că părinții pot folosi joaca pentru a-i ajuta pe copii să capete deprinderi și abilități noi. În timp ce piața abundă în jucării scumpe, create special pentru micuții cu ADHD, experții cred că jucăriile ieftine, fără pretenții, pot fi la fel de benefice.

Pentru copiii cu vârste între 4 și 6 ani

Seturile medicale, animalele de pluș și figurinele îi ajută să se exprime pe roluri, să exprime situații și emoții. Pentru copiii cu ADHD, jocurile de fantezie sunt foarte importante, deoarece e posibil să se simtă izolați și confuzi din cauza incapacității lor de a-și comunica eficient experiențele, temerile, îngrijorările. La fel, copiii cu ADHD tind să fie mai degrabă impulsivi decât să gândească anticipat. Ei acționează la impuls, înainte de a realiza dacă o idee e bună sau rea. Asta este unul dintre motivele pentru care copiii cu ADHD intră adesea în bucluc sau nu au prieteni.

Dacă părinții îi ajută cu pricepere la jocurile fantezie, copiii cu ADHD pot explora experiențe noi și trăiri noi, într-un mediu în care se simt în siguranță. Îi ajută și să învețe să aștepte, dar și să se gândească la consecințe, înainte de a acționa. O practică frecventă de joacă îi va ajuta să dobândească aceste aptitudini și în viața reală.

Cum pot controla părinții jocul?

Stabiliți limite de timp. Planificați o joacă de 10 minute pe zi. Altfel devine prea solicitantă și nu se mai pot concentra, iar asta duce la frustrarea părintelui. Folosiți jucării și inventați o poveste. Implicați copilul. Începeți cu „A fost odată ca niciodată… ” și lăsați-l pe el să continue, să inventeze.

Puteți avea un rol în joaca fantezie, care să intreracționeze cu personajul copilului dumneavoastră.

Încurajați comportamentul social, provocați-l în situații de gen, și determinați-l să anticipeze. De exemplu, întrebați: „Dacă o fetiță își strică toate jucăriile, cu ce va fi nevoită să se joace?”.

Copiii cu ADHD răspund mai bine la o situație indirectă, care nu îi pune pe ei în lumina reflectorului. Când este nevoie, redirecționați. De fiecare dată când copilul „deraiază”, readuceți-l blând înapoi. De exemplu: „Chiar mă interesa povestea căluțului. Spune-mi ce se întâmplă în continuare”.

Încheiați. Dacă nu a terminat copilul în intervalul de 10 minute, încheiați: „Gata, e timpul să se culce căluțul”. Sau „Mami îl cheamă pe băiețel la cină acum”.

Încheiați povestea și puneți deoparte jucăriile. După câteva luni, veți observa, probabil, o îmbunătățire a capacității copilului de a se adapta la sarcină. În acest moment, puteți să avansați treptat provocarea, făcând temele din ce în ce mai elaborate și chiar extinzând locul jocului de la podeaua de joacă la întreaga casă.

Pentru copiii cu vârste între 6 și 10 ani

Exersarea  abilităților

În timpul primilor ani de școală, copiii învață să se poarte, să asculte reguli, să își gestioneze frustrarea, eșecul, șamd. Au nevoie se aceste abilități până la liceu și după, așadar această perioada este critică, îndeosebi pentru copiii cu ADHD, care nu trebuie să rămână în urmă, pentru a nu se programa pentru un eșec ulterior.

Copiii cu ADHD care au dificultăți în a termina o sarcină și au o toleranță scăzută la frustrare, sunt adesea excluși din jocurile și sporturile de echipă și devin mai greu de integrat social. Părinții îi pot ajuta ținând locul copiilor în cadrul anumitor activități și stimulându-i să evolueze și să dezvolte comportamente acceptabile social.

Cum pot adapta părinții jocurile pentru copiii cu ADHD?

Multe jocuri populare de tip boardgame pot fi adaptate pentru ei, cu reguli și provocări care cresc gradual, această abordare permițând copiilor cu ADHD să primească provocările treptat, să își îmbunătățească capacitatea de a rămâne în joc, de a urma reguli complicate și de a face față frustrării și dezamăgirii.

De exemplu, un joc despre pescuit, ca cel din imaginea alăturată (avem și noi la Jumbo) poate fi jucat în mai mulți pași: întâi copilul va fi încurajat să învețe să prindă peștele, apoi mai adăugăm o provocare cognitivă, iar la sfârșit, jocul se schimbă în ceva mai interactiv. Ideea este ca jocul să se complice pe măsură ce reușim să îi captăm atenția la detalii din ce în ce mai mult.

Care sunt cele mai indicate jocuri pentru copiii cu ADHD?

Cu cât jocul este mai simplu și fără prea multă tehnologie, cu atât mai bine pentru copilul cu ADHD. Jocurile de înaltă tehnologie îi pot stimula prea mult, pot fi prea complicate, iar rezultatul va fi doar frustrare. Jocurile clasice îi ajută să își îmbunătățească abilitățile sociale și cognitive.

MEMORIA ȘI ATENȚIA

Jocul memoriei – acest joc simplu îi ajută să își exerseze atenția și memoria. E nevoie ca jucătorii să își împerecheze cărțile din cele care sunt cu fața în jos. Dacă întorci o carte și nu se potrivește cu a ta, trebuie să o întorci din nou cu față în jos. Provocarea este să ții minte cărțile pe care le-ai întors și să le împerechezi cu cele din mână. Câștigă cine împerechează cele mai multe cărți.

Trebuie să identificați nivelul de frustrare a copilului și cât timp se concentrează. Când jucați cu copii mai mici sau care se concentrează mai greu, potriviți cărțile să nu fie la distanță prea mare unele de celelalte, ca să le poată împerechea mai repede.

Creșteți dificultatea treptat.

Anticiparea consecințelor

Pentru asta, gășiți jocuri simple, dar care să necesite și un pic de strategie, așa cum era jocul cu bile din copilăria noastră. Ideea este să învețe copiii, în timp, că dacă rezolvă o problemă și se gândesc înainte la strategie, vor ajunge unde vor mult mai repede.

 

 

 

 

 

Anticiparea succesului și gestionarea eșecului

Acestea sunt problematice pentru cei cu ADHD. Gășiți jocuri care să le dezvolte toleranța la frustrare și îi ajută să depășească rapid eșecul. Obiectivul e simplu: mută jucătorii spre sfârșitul planșei, trecând peste diverse obstacole. Poate deveni frustrant când nu ai loc să înaintezi.

Cu această ocazie, puteți vorbi despre succes, despre vârf și despre eșec, atunci când nu poți urca. Ajutați copiii să își gestioneze corect eșecul și puneți accent pe importanța revenirii rapide din dezamăgiri.

 

 

Rezolvarea problemelor în mod organizat

„Detectivii” este un joc de rezolvare a crimelor folosindu-se de procesul de eliminare. Acest joc obligă copiii să se gândească la ce informații au și nu au, o adevărată provocare pentru copiii cu ADHD. De asemenea, vor învăța să folosească informația pentru a rezolva problema, nu pentru a-și exprima sentimentele fără să se gândească la consecințe.

Copiii vor învăța rapid că este contraproductiv să acționezi din impuls și de ce este important să fii organizat și să îți prioritizezi abilitățile.

 

 

adaptat după https://www.additudemag.com/fun-games-help-adhd-children-learn-from-play

CUM DIAGNOSTICĂM ADHD LA COPII?

 

Programeaza-te
Call Now Button