9 simptome ale personalitatii borderline - Clinica Hope

9 simptome ale personalitatii borderline

9 simptome ale personalitatii borderline

9 simptome ale personalitatii borderline – explicate de pacienti

Desi nu este nimic amuzant în ceea ce privește viata persoanelor cu tulburare de personalitate Borderline, uneori oamenii folosesc umorul ca o cale de comunicare pentru a impartasi experienta celor noua simptome clasice ale acestei tulburari. 

Pentru a arunca o lumina asupra a ceea ce sunt aceste simptome, am tras impreuna concluziile create de comunitatea borderline si raspunsurile rotunjite de la membrii propriei noastre comunitati de sanatate mintala. Daca ai tulburare borderline, s-ar putea sa fii capabil de relationare.

Iata principalele simptome: 

  1. Eforturi disperate pentru evitarea abandonului

Ai o frică foarte mare de abandon, recurgand la măsuri extreme pentru a evitarea separarii sau a respingerii reale sau imaginare.

Deși mulți oameni se confruntă cu temerea de a fi abandonați, intensitatea acestei frici poate uneori să facă viața dificilă dacă aveti si tulburare borderline.

Rețineți că nu este suficient să vă temeți pur și simplu de abandon. Dacă aveți această trăsătură a tulburarii borderline, va trebui să faceți lucruri active pentru a evita abandonul. Lucruri „furioase”. Ce inseamna asta? Ei bine, poate fi diferit de la om la om. Două persoane cu tulburare borderline pot reacționa în mod total opus. Ar putea păstra totul pentru ei înșiși, avand temerea ca, dacă le spun oamenilor cum se simt, oamenii ii vor evita. Alții ar putea crede că trebuie să meargă peste tot spunând tuturor cât de bolnavi sunt ei, astfel încât oamenilor să le pară rău pentru ei și sa nu rupa relatia.

 

2. Gandurile in contradictoriu sau “gandirea alb-negru”

Acest symptom este caracterizat de relații personale instabile care alternează între idealizare – „Sunt atât de îndrăgostită!” – și devalorizare – „O urăsc”.

„Gandurile in contradictoriu” sau „gândirea alb-negru” reprezintă un efort pentru mulți oameni cu tulburare de personalitate limită

Este un mecanism de apărare a persoanelor care utilizează tulburarea lor borderline pentru a evita respingerea sau rănirea. Aceasta înseamnă că cineva este fie bun, fie că este rău. Nu există oameni buni care să facă greșeli. Nu sunt oameni răi care sunt uneori drăguți. Este alb-negru, bun sau rău. Știu acest sentiment și îl recunosc în comportamentul meu. Splitarea simte comportamentul auto-distructiv. Mă pot consuma în furia mea față de oameni. Toate amintirile mele cu acea persoană devin stricate, rele și greșite. Gandindu-ma doar la ele mă umple de furie.

  1. Instabilitatea parerii despre sine

Afectează dispozițiile, valorile, opiniile, scopurile și relațiile.

Parerea de sine instabilă poate însemna lucruri diferite pentru diferiții oameni care au tulburare borderline. Pentru unii, aceasta poate însemna că are o imagine de sine distorsionată sau devalorizată, informată de traume anterioare. Pentru alții, ar putea însemna să trăiești cu întrebarea constantă: Cine sunt eu? Pentru alții, ar putea însemna încă ceva.

Exemplu de gandire:

Mi-am petrecut toata viata de la anii de adolescenta pana acum in anii treizeci de ani, trăind în mod victorios prin versiuni construite ale mele pe care le-am atașat întregului meu sentiment de identitate, sens și scop. Sunt o felie de „ouă în coș”. Nu în sensul că am ales să le distribuim într-un singur loc când aveam mai multe opțiuni, dar în sensul că nu a existat decât un singur coș.

 

  1. Comportament impulsiv

Comportamentu impulsive si riscant, cum ar fi jocurile de noroc, conducerea nesăbuită, sexul nesigur, cheltuielile in nestire, consumul de alcool sau droguri, sabotarea succesului prin renunțarea bruscă la o treabă bună sau încheierea unei relații positive.

Uneori, comportamentele care se exteriorizeaza pot fi o indicație a faptului că ceva se desfășoară mult mai adânc din punct de vedere psihologic. Acest lucru poate fi cu siguranță cazul comportamentelor impulsive.

Abuzez de sex, alcool și cheltui bani. Dacă nu m-am simțit iubit de cineva, căutam o mare atenție din partea oamenilor doar pentru a simți ceva, orice. Nu exista nici măcar o legătură reală cu persoana, vroiam doar să mă simt dorită în momente când mă simțeam atât de goală și singură. În acel moment, am crezut cu adevărat că valoarea mea a fost definită de cineva care iubea sau nu mă iubește. Aș bea deseori, aproape în fiecare noapte. Aș cheltui banii pe care nu l-am avut, să-mi pun datorii în mare măsură doar pentru că cumpărăturile erau, cred eu, terapeutice.

 

  1. Autovatamarea si suicidal

Amenintarile cu sinuciderea, comportamentul de asa natura sau auto-vătămarea, adesea apar ca răspuns la teama de separare sau respingere.

Lasand umorul de-o parte, comportamentele suicidare și auto-vătămarea pot fi simptome grave și fatale pentru mulți oameni cu tulburare de personalitate borderline.

Pentru a face față acestor emoții, ne întoarcem împotriva noastră cu ura de sine. Personal, întotdeauna m-am tăiat pentru a amăgi cât de rău a fost o persoană. Le-ai îndepărtat. Meriți durerea. Este doar corect că ai ispășit acest lucru. Odată ce m-am facut sa sufar, m-am simțit ca și cum mi-aș fi făcut rău pentru cât de rău sunt eu. În cele din urmă s-a agravat că pe pielea mea abia mai gaseai un loc care nu fusese provocat de o anumită formă de vatamare. Uneori făcute din ură de sine, uneori făcute ca o pedeapsă pentru cineva pe care l-am văzut ca rău, deși doar câteva momente mai devreme am vorbit despre cât de mari sunt, ce sfânt au fost, ne manifestam emotia vatamandu-ne.

 

  1. Perioade de intensitate emotionala

Modificări generale ale dispoziției de la câteva ore la câteva zile, care pot include fericirea intensă, iritabilitatea, rușinea sau anxietatea.

Acest simptom este probabil motivul pentru care tulburarea de personalitate la borderline poate fi confundată cu tulburarea bipolară. Dar ciclurile emoțiilor cu care se confruntă persoanele cu tulburare borderline sunt adesea mult mai rapide decât ciclurile caracteristice tulburarii bipolare.

Pentru persoana obișnuită, aceste emoții ar fi incomode în cel mai bun caz. S-ar putea să simțiți că fața dumneavoastră arde de rușine sau un fior „fierbinte”, înfricoșător în spate. Dar, probabil, puteți raționaliza aceste lucruri pentru ceea ce sunt, și destul de curând puteți râde de ceea ce a fost, ceea ce v-a făcut să vă simțiți așa. Pentru mine, totuși, aceste emoții sunt atât de puternice, atât de intense încât sunt ca și cum as fi ars de un incendiu. Rănile nu se vindecă niciodată și, de fiecare dată când o puternică emoție vă învinge, rana este redeschisă și zgâriată din nou.

 

  1. Sentimente intense de gol pe dinauntru (pustiit)

Sentimentele cronice de plictiseală sau gol interior

 

Sentimentul acesta este unul pe care mulți oameni il experimentează în viață la un moment dat. Dar pentru mulți cu tulburare bipolara, acesta este un sentiment cronic și poate duce la căutarea constantă a unui lucru care să umple vidul.

 

  1. Furie intensa sau necontrolabila

Mânie inadecvată, intensă sau necontrolabilă – adesea urmată de rușine și de vină.

Deși nu toți oamenii care au tulburare bipolara experimenteaza furie incontrolabilă, sau ceea ce unii numesc, „furie la limită”, este totusi un simptom des intalnit. Dar, deși este ușor să vă concentrați asupra mâniei în sine, putem ignora deseori vina pe care o poate avea cineva cu tulburare borderline după un episod de furie.

 

  1. Disocierea

Sentimente disociante – deconectarea de la gândurile sau simțul identității sau de tipul „sentimentelor în afara corpului” – și de gândurile paranoide legate de stres. Cazurile severe de stres pot duce, de asemenea, la scurte episoade psihotice.

Disocierea este diferită pentru fiecare persoană care o experimentează. Unii o pot simți fizic, iar alții pot experimenta „disocierea emoțională”.

 

Daca considerati ca aveti destul de des aceste comportamente ar fi bine sa verifcati daca nu cumva suferiti de tulburarea de persoanlitate borderline.

Poti lua legatura cu unul din specialistii nostri sunand la 0724 792 901.

 

 

Afla mai multe informatii despre Tulburarea Borderline…

Ce este Borderline?
PROGRAMUL DE TRATAMENT „GASESTE-TI ECHILIBRUL!”

 

 

Programeaza-te
Call Now Button