Depresia post-partum - Clinica Hope
Depresia post-partum

Depresia post-partum

 

Multe femei se simt triste, speriate, furioase sau anxioase în primele 4-6 săptămâni după naștere – depresia post-partum (postnatală). Multe dintre tinerele mame sunt surprinse de cât de slăbite, epuizate, singure sau supărate se simt. Aceste emoții, deseori fără vreo cauză, sunt opusul a ceea ce tânăra mamă se aștepta să simtă și o fac să creadă că este o mamă „rea”. Aceste simptome, dacă sunt prezente într-o formă ușoară, sunt consistente cu ceea ce specialiștii numesc „baby blues”, și apar la 70-80% din femei după nașterea copilului și dispar în câteva zile fără tratament.

Depresia post-partum – ”Baby blues”

În general, în primele 3-5 zile după naștere, pot apărea sentimente de tristețe, anxietate sau supărare la tânăra mamă. Pot apărea iritabilitate și nervozitate față de copil, de partener sau de ceilalți copii.

Alte simptome:
– fluctuații de dispoziție
– plâns din senin, fără motiv
– tulburări de somn ușoare, lipsa poftei de mâncare
– dificultăți în luarea deciziilor
– îngrijorări excesive legate de capacitățile de a avea grijă de copil.

Simptomele apar datorită schimbării rapide și bruște a nivelului de hormoni, dificultăților nașterii și stresului adaptării la noile responsabilități de mamă.
Este nevoie de suport emoțional și legat de împărțirea responsabilităților din partea celorlați membri ai familiei și educație privind abilitățile de a fi mamă, precum și schimbările fizice și psihice normale din această perioadă.

Depresia post-partum

Dacă simptomele nu dispar, se înrăutățesc sau durează mai mult de două săptămâni, trebuie suspectată apariția unei depresii post-partum.

Aceasta are aceleași simptome principale ca și depresia majoră, fiind de altfel un subtip al acesteia.

Simptomele apar în primele 4 săptămâni după naștere și au următoarele particularități:

– sentimente intense de tristețe sau nervozitate, care afectează nu numai capacitatea de a-și face treburile în casă sau la serviciu, ci și aceea de a avea grijă de copil
– oboseală, extenuare, dificultăți severe de somn
– tulburări ale apetitului
– sentimente de vinovăție excesivă, îndoială
– preocupări că ar putea să îi facă rău copilului (care o sperie)
– grijă și preocupări excesive față de copil sau neglijarea copilului, indiferență față de acesta, cu sentimente de vinovăție ulterioare
– dacă depresia post-partum este foarte severă, pot apărea gânduri de suicid

Depresia post-partum necesită tratament, fără de care situația se prelungește până la ani și se înrăutățește, punând în pericol viețile mamei și copilului.

Persoanele cu risc pentru depresia post-partum sunt mamele cu:

– antecedente psihiatrice
– istoric de depresie post-partum la o naștere anterioară
– stres recent (deces în familie, mutarea într-un oraș nou, boli în familie, etc.)
– lipsa unei suport adecvat familial (femei singure, fără partener, etc)
– istoric de tulburări afective în familie

Depresia post-partum apare la 10-15 % din femeile care au născut recent și apare și la mamele fără factorii de risc enumerați mai sus.

Factorii implicați în apariția depresiei post-partum:

– cauze hormonale:
– scăderea rapidă a nivelului estrogenului și progesteronului după naștere
– scăderea rapidă a nivelului hormonilor tiroidieni
– efortul nașterii sau stresul chirurgical asociat cu operația cezariană epuizează organismul mamei, care va avea nevoie de o perioadă de timp variabilă să se refacă
– după naștere, deprivarea cronică de somn și stresul îngrijirii copilului pot favoriza sindromul de oboseală cronică și depresia
– schimbările psihologice: odată cu apariția noului copil, mai ales dacă este și primul, apar schimbări ireversibile în:
– dinamica familiei: relațiile dintre cei doi parteneri trec de la statutul de iubiți la cel de mamă și tată, există afectări ale relației sexuale, gelozii între parteneri privind gradul de atenție primit în raportul cu copilul, etc
– gradul de libertate a femeii (se poate simți prizonieră, nu mai poate face ce își dorește, trebuie să pună copilul pe primul loc , etc.)
– identitatea ei socio-profesională (rămâne în concediu de creștere a copilului, renunță pentru o perioadă la cariera profesională, ceea ce nu se întâmplă cu tatăl, etc.)
– aspectul fizic, multe femei fiind afectate de pierderea aspectului fizic de dinainte de sarcină
– mituri sociale privind îndeplinirea rolului de mamă: multe femei au așteptări nerealiste, idealizate, despre ceea ce vor simți față de copil, despre relația cu copilul și personalitatea sau chiar aspectul fizic al copilului, despre abilitățile personale de super-mamă și devin triste și frustrate la confruntarea cu realitatea

 

Tratamentul este medicamentos și psihoterapeutic și va fi prescris de medicul psihiatru.

De reținut că antidepresivele trec în laptele matern, așa că va trebui discutat cu medicul privitor la alăptare.

 

În general, antidepresivele din clasa inhibitorilor de recaptare ai serotoninei (SSRI) sunt relativ sigure în depresia post-partum, chiar și la mamele care alăptează.

Dacă gravida are risc crescut de depresie post-partum, antidepresivele (din clasa SSRI) pot fi continuate și în cursul sarcinii.

 

Cum ne putem proteja după naștere de apariția simptomelor depresive? Cum putem sprijini recuperarea din depresie (pe lângă tratament)?

– odihniți-vă, nu vă propuneți să faceți mai mult decât se poate, dormiți odată cu copilul
– cereți ajutor de la prieteni și familie, rugați partenerul să vă ajute cu hrănirea copilului în cursul nopții
– acordați-vă grijă și timp personal, pe cât se poate zilnic: ieșiți zilnic din casă pentru o scurtă plimbare, o întâlnire cu o prietenă, etc
– vorbiți despre emoțiile dumneavoastră cu partenerul, amintiți-va că este normal să aveți tulburări emoționale în această perioadă
– nu vă extenuați, nu există mame perfecte care le pot face pe toate, există însă mame deprimate, care nu mai pot face nici strictul necesar, de dumneavoastră depinde ce alegeți pentru dumneavoastră și copil
– vorbiți cu alte mame, informați-vă pe internet despre experiențe similare (mai ales dacă suferiți de depresie), vă va ajuta să aflați cum au depășit alte persoane această situație.

 

citește mai departe

CAUZE DEPRESIE

SIMPTOME DEPRESIE

SUICID DEPRESIE

DEPRESIA LA COPII SI ADOLESCENTI

DEPRESIA LA BATRANI

TRATAMENT DEPRESIE

Programeaza-te
Call Now Button