Terapia dialectic comportamentală (DBT). Ce este si cum functioneaza - Clinica Hope

Terapia dialectic comportamentală (DBT). Ce este si cum functioneaza

Terapia dialectic comportamentală

Terapia dialectic comportamentală (DBT). Ce este și cum funcționează?

Terapia dialectic-comportamentală (dialectical behavioral therapy/ DBT) este o metodă psihoterapeutică construită de Marsha M. Linehan la sfârșitul anilor 1980 pentru lucrul cu persoanele cu multiple tentative de suicid și autovătămare. Intre timp, metoda a devenit standardul de aur în tratamentul persoanelor cu tulburare de personalitate borderline și și-a dovedit eficiența pentru multiple tulburări: dependențe, anxietate, tulburări alimentare, sindrom de stres post-traumatic, adolescenți cu tulburări emoționale.

Derivată din terapia cognitiv-comportamentală, este printre primele forme de psihoterapie cu accent pe mindfulness, având profunde legături cu filosofia budistă (Marsha Linehan este maestru Zen). Ea îmbină astfel tehnici clasice de analiză a schemelor de gândire, automonitorizare și recompensă, și concepte precum acceptarea realității, conștientizarea prezentului și echilibrul între extreme.

Terapia dialectic comportamentală are multiple studii de eficiență, fiind printre puținele forme de terapie dovedite științific.

Printre persoanele celebre care au recomandat public DBT pentru rezultatele sale benefice este și Selena Gomez, una dintre cunoscutele cântărețe din noua generație de la Hollywood, care recunoștea public, în ianuarie 2017, într-un articol din Vogue, că „DBT mi-a salvat viața”.

Aceasta a recunoscut public că urmează terapia dialectic comportamentală și este foarte mulțumită de beneficiile avute. Este o adeptă a acestui tip de terapie și este implicată în încurajarea persoanelor cu personalitate tip borderline să apeleze la DBT, pentru a-și rezolva anumite probleme.

De altfel, Marsha Linehan a primit multiple premii pentru meritele deosebite pe care metoda construită de ea le-a dovedit în mod repetat, de-a lungul acestor ani. Ultima recunoaștere publică a fost decernarea Premiului Grewemeyer pentru Psihologie in 2017, oferit anual acelor idei creative și originale, care au claritatea și puterea de a avea un impact deosebit în domeniul psihologiei.

Terapia dialectic comportamentală are ca scop ajutarea clienților să-și construiască o viață care merită trăită, prin intermediul a 4 componente: curs de abilități, terapie individuala, coaching la telefon și echipă terapeutică.

 

Pentru că persoanele cu personalitate borderline au crescut într-un mediu invalidant, cu multiple forme de invalidare, DBT creează un cadru de (re)învățare a unui set de abilități, care permite îmbunătățirea funcționării persoanei adulte, cu o mai bună capacitate de reacție emoțională la durere și stres, reglare emoțională si interpersonală.

 

Cursul de abilități cuprinde 4 categorii de abilități foarte concrete, cu teme și exerciții practice:

 

  1. Mindfulness: practicarea trăirii în prezent și creșterea capacității de conștientizare;
  2. Intervenția în criză: tehnici pentru tolerarea situațiilor dificile si dureroase, fără a ajunge la comportamente autodistructive;
  3. Eficacitatea interpersonală: a cere ce îți dorești, a spune „nu” în timp ce menții respectul de sine si relațiile cu ceilalți;
  4. Reglarea emoțională: cum să schimbi emoțiile pe care vrei să le schimbi.

 

În terapia individuală, se lucrează punând accent pe relația terapeutică și ordinea priorităților, astfel: comportamente care amenință viata (tentative de suicid, auto-vătămare), comportamente care interferează cu terapia, comportamente care interferează cu calitatea vieții si achiziția de abilități.

Coaching-ul la telefon se face în limitele stabilite de terapeut pentru a oferi suport clienților în aplicarea abilităților învățate la curs în situații de criză din viața de zi cu zi.

 

Echipa terapeutica este obligatorie pentru toți terapeuții care aplică DBT în cabinet. Altfel spus, nu poți practica DBT cu clienții dacă nu faci parte dintr-o echipă terapeutică. Echipa este formată din minim 3 terapeuți care discută despre cazuri, aplicarea instrumentelor DBT în terapie, concepte și abilități.

 

DBT-ul este un tip de formare în psihoterapie continuă, care se aplică de psihoterapeuți sau medici cu competențe în psihoterapie, cu experiență de lucru cu clienții/pacienții.

MAI MULȚI TERAPEUȚI DBT ÎNSEAMNĂ MAI MULȚI OAMENI TRATAȚI – PRIMUL PROGRAM DE FORMARE ÎN TERAPIE DIALECTIC-COMPORTAMENTALĂ

Articol scris de Roxana Drăghici – psihoterapeut și Gabriella Bondoc – psihoterapeut, medic primar psihiatru

 

Îți răspundem la orice întrebare pe aceasta temă, dacă ne suni 0724 792 901

 

Programeaza-te
Call Now Button